Ara

La líder del PP a Catalunya considera que Catalunya fa 500 anys que "pertany" a Espanya

Camacho fa d'ariet de Rajoy al Parlament i lluitarà contra la consulta

Alícia Sánchez-Camacho centrarà totes les seves forces a impedir la consulta, que el govern de Mariano Rajoy considera il·legal. S'oposarà frontalment a un executiu català que serà, diu, "ultranacionalista".
ORIOL MARCH 

BARCELONA | Actualitzada el 22/12/2012 00:00

Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP a Catalunya, va combinar el català i el castellà en la seva intervenció al debat d'investidura. Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP a Catalunya, va combinar el català i el castellà en la seva intervenció al debat d'investidura.PERE VIRGILI

Alícia Sánchez-Camacho serà els ulls, les orelles i la boca de Mariano Rajoy al Parlament durant els pròxims quatre anys. El pacte CiU-ERC, que fixa una consulta d'autodeterminació en l'horitzó del 2014, ha encès totes les alarmes a la Moncloa, i la presidenta del PP a Catalunya -sòcia preferent dels nacionalistes la passada legislatura- té ara la missió de torpedinar el referèndum.

"La consulta no es farà perquè és il·legal, i això fa que el pacte entre Artur Mas i Oriol Junqueras sigui un engany que portarà cap a la frustració", va denunciar ahir Sánchez-Camacho en un discurs -en català i castellà- que va resumir el discurs de la por encetat pel PP en campanya i que seguirà des del consell de ministres i el carrer Urgell de Barcelona, on els populars catalans tenen la seu. "Vostè és un irresponsable, perquè va contra la pluralitat del país i perquè amb l'entesa amb ERC es vol trencar amb Espanya", va atacar la dirigent del PP contra Mas. Sánchez-Camacho considera que l'executiu del líder de CiU serà "ultranacionalista" i, precisament per aquest motiu, s'hi oposarà frontalment. Fins i tot va arribar a assegurar que Catalunya "pertany a Espanya" des de fa 500 anys.

La presidenta del PP català va augurar una legislatura més aviat curta, marcada per la inestabilitat, i va vaticinar que ERC prepara una sorpresa en cas que el pacte per als pròxims quatre anys fracassi: "Els republicans ho aprofitaran per fer una opa cap a CiU", considera Sánchez-Camacho, que no es va estar de retreure als 13 diputats que té Unió a la cambra que hagin permès el pacte amb el partit de Junqueras. "No val posar en relleu la moderació per després acceptar un referèndum per la independència", els va etzibar la dirigent popular.

Ponts dinamitats

La rèplica de Mas va ser agra, dura i malhumorada. La més contundent que va repartir entre els partits de l'oposició. "Qui són vostès per silenciar el poble de Catalunya? Per què Espanya pot tenir un estat i Catalunya no?", es va preguntar el president. Una actitud, un to, que difereixen molt de fa només 10 mesos, quan CiU i el PP van tirar endavant els pressupostos per aquest 2012. "No va ser fàcil pactar amb vostès", va confessar Mas.

Sánchez-Camacho, que va oferir un nou sistema de finançament dins el règim comú, va voler fer veure al president que dilluns jurarà el càrrec "amb l'Estatut i la Constitució a la mà", unes normes que la líder del PP considera que Mas vol saltar-se del dret i del revés.

En tot cas, el debat va deixar palès que els ponts entre CiU i els populars, tant al Parlament com al Congrés, estan completament dinamitats. La consulta i "l'ofec econòmic" que, segons el Govern, l'executiu espanyol practica amb Catalunya, han fet que les relacions estiguin sota zero. Res fa pensar que es recondueixin al llarg de la legislatura.