Ara

NOVA ETAPA DEBAT D'INVESTIDURA

Desautoritza Navarro en considerar que hauria d'oposar-se de manera rotunda al dret a decidir

El PSOE tanca la porta a la consulta sobiranista

Per molt que el PSC defensi una consulta legal i acordada, el PSOE va deixar clar ahir que no vol sentir-ne a parlar. De fet, considera que l'abstenció de Pere Navarro al dret a decidir és anar massa lluny.
SARA GONZÁLEZ 

BARCELONA | Actualitzada el 22/12/2012 00:00

El partit  Que lidera Rubalcaba lamenta que  El PSC no li consultés l'abstenció al dret a decidir. El partit Que lidera Rubalcaba lamenta que El PSC no li consultés l'abstenció al dret a decidir. JAVIER LIZÓN / EFE

Quan el teu discurs ha de passar pel sedàs de Madrid, no es pot dir blat fins que no és al sac i ben lligat. I, si no, que ho preguntin al líder del PSC, Pere Navarro, que després d'haver defensat una consulta d'autodeterminació legal i acordada -això sí, amb la boca petita i sense considerar-la una prioritat-, ara ha de veure com el PSOE el desautoritza i promet no avalar mai el dret a decidir. Ni tan sols preveuen dialogar amb el PSC sobre aquesta discrepància, que tots dos van aparcar per la campanya del 25-N perquè, de portes endins, a Ferraz no es vol una consulta encara que fos dins de la legalitat espanyola. De fet, l'abstenció a totes les qüestions que afectin el dret a decidir que va anunciar Navarro durant el ple d'investidura d'Artur Mas ja és llegida pel PSOE com una gosadia que comença a esgotar la seva paciència.

"No donarem suport a un referèndum de secessió en cap cas", va assegurar ahir la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, que va afegir que la votació "no només seria il·legal" sinó que també seria un fet "desastrós per a Catalunya i per a Espanya". La dirigent socialista va deixar ben clar que el seu partit "no es mourà" d'aquesta posició i va lamentar que el PSC "no hagi consultat" abans el PSOE sobre la decisió de no posar bastons a les rodes al dret a decidir.

Fins i tot l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va alçar la veu contra el dret a decidir perquè considera que no té cabuda en la Constitució. "El referèndum de Catalunya no se celebrarà", va dir en una entrevista a La Sexta, la primera que concedeix d'ençà que va deixar de ser president fa un any. En la mateixa línia es va manifestar el president del PSOE, José Antonio Griñán, que va rebutjar el referèndum d'autodeterminació i va recordar que la Constitució estableix que "el poble no es fracciona".

La veu pròpia del PSC, frenada

Fonts del PSOE asseguren que si Navarro no vol perpetuar la discrepància amb Ferraz haurà de ser ell qui mogui fitxa i es faci enrere en la defensa del dret a decidir. A més, tanquen la porta a un referèndum acordat amb el govern espanyol a l'estil del procés escocès, com el PSC ha reclamat que sigui. A la cúpula del PSOE donen a entendre que l'abstenció de Navarro al dret a decidir és la gota que fa vessar el got. De fet, fonts de Ferraz no són optimistes amb el progrés del nou protocol de relacions que hauria de permetre al PSC tenir veu pròpia al Congrés i reconeixen que amb l'actitud que han expressat els catalans respecte al dret a decidir tampoc els ho posaran fàcil. Navarro va erigir aquesta llibertat de vot en qüestions que afecten Catalunya com un dels grans estendards del seu full de ruta al capdavant del PSC. Fins i tot va amenaçar d'aplicar-la de facto si no progressa el protocol de relació.

Però no hi ha pitjor sord que el qui no hi vol sentir, perquè tot i que Valenciano va reiterar que el seu partit sempre es negarà a la celebració d'una consulta que plantegi la independència de Catalunya, a la seu de Nicaragua encara es confia a convèncer el PSOE de la mateixa manera que han aconseguit que Rubalcaba parli de federalisme. I és que si bé Artur Mas va qualificar de "tèbia" la decisió del PSC de no mullar-se en el dret a decidir, fonts del grup parlamentari van explicar ahir que l'abstenció és una mena de vot protesta contra el pacte "excloent" de CiU i ERC. Aquestes fonts van explicar a l'ARA que el PSC no descarta votar a favor de propostes que vagin més enllà del pacte a dos i tinguin una clara voluntat de consens.

"Si proposen demanar, per exemple, l'elaboració d'una llei orgànica de l'Estat que permeti celebrar el referèndum, hauríem de votar-hi a favor", asseguren fonts del sector crític del PSC. El mateix president del grup de CiU al Parlament, Oriol Pujol, va assegurar ahir que des del Govern es procurarà que els socialistes no quedin "en terreny de ningú" i els va animar a no convertir-se en "convidats de pedra".

Atrapat en una doble pinça

Si Pere Navarro just abans de la campanya electoral va conduir el seu partit a un gir contra rellotge cap al dret a decidir va ser perquè va veure el risc clar de quedar despenjat del tot de la centralitat catalana i alineat amb PP i Ciutadans en un moment en què les coordenades del catalanisme s'han mogut en sentit sobiranista. De fet, l'abstenció anunciada és la fórmula que els socialistes consideren adient per evitar que el frontisme s'instal·li al Parlament i també per passar de puntetes en debats que poden atiar encara més el malestar intern.

Tot i això, Navarro està condemnat, mentre vagi de la mà del PSOE, a viure entre l'espasa i la paret. Qualsevol pas endavant que faci per sumar-se al procés de la consulta serà desacreditat des de Ferraz. Per contra, qualsevol intent de llimar asprors i de girar l'esquena a la consulta, l'acostarà inevitablement a PP i C's. El PSOE evidencia que la possibilitat de pactar la consulta amb Madrid és quasi nul·la i aquesta serà la gran hipoteca d'un PSC que o canvia de discurs o quedarà contínuament en evidència.