Ara

ICV demana que Catalunya lideri un front comú a Europa contra l'austeritat i pels drets socials

Herrera vol "eixamplar" el suport al procés

Creix el descontentament d'ICV amb el pacte entre CiU i ERC, que fixa un full de ruta cap a la consulta. El seu líder, Joan Herrera, reclama obrir el consens i el vincula a mantenir la cohesió social.
ROGER TUGAS 

BARCELONA | Actualitzada el 22/12/2012 00:00

El líder d'ICV, Joan Herrera, vol ser un actor protagonista en el debat sobre el dret a decidir i alerta que la situació econòmica fa més incert l'escenari de la consulta. El líder d'ICV, Joan Herrera, vol ser un actor protagonista en el debat sobre el dret a decidir i alerta que la situació econòmica fa més incert l'escenari de la consulta. PERE VIRGILI

En el debat d'investidura del 2010 el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va prometre a Mas col·laboració per assolir el concert econòmic i una oposició rotunda a les polítiques d'austeritat. Dos anys més tard la radicalització del discurs nacional i el gir social del Govern no han modificat gaire l'escenari. Ara, però, Herrera no només s'ofereix a col·laborar per celebrar la consulta, sinó que exigeix que es compti amb ell. I les propostes fiscals que reclamava el 2010 i que majoritàriament han incorporat CiU i ERC en l'acord de governabilitat ja no el satisfan. Amb la gestió del tripartit més llunyana i la CUP que el pressiona per l'esquerra, Herrera va endurir el discurs social. "Un pacte per la llibertat no és compatible amb un pacte per l'austeritat", va etzibar.

Els ecosocialistes estan molestos amb CiU i ERC perquè, tot i l'entesa en l'àmbit nacional de l'anterior legislatura, no hagin tingut en compte ICV des del principi per pactar com avançar en el dret a decidir. Segons va denunciar Herrera, això li hauria fet perdre suport. "Nosaltres eixamplarem el dret a decidir, ho farem tot perquè torni a ser gran", va avançar. Així, Herrera va avisar que, tot i que CiU i ERC vinculin la necessitat de l'estat propi a fer front a la crisi, precisament per les dificultats socials i econòmiques, "l'escenari és molt més incert i no es pot afrontar sense cohesió social". ICV no vol despenjar-se del consens sobiranista, però reclama vincular-lo al benestar i ser-ne un actor principal. "No demanin una adhesió, no la tindran", va dir.

Gir social insuficient

Per altra banda, tot i que el president d'ERC, Oriol Junqueras, esperava que ICV se sumés a la proposta fiscal de l'acord firmat amb CiU, Herrera no li va donar aquest gust, malgrat reconèixer el gir respecte al Govern anterior. "No va d'un pedaç, de matisar les seves polítiques, fan avui el que havien d'haver fet fa dos anys", va lamentar l'ecosocialista, que, un pas més a l'esquerra que el 2010, va rebutjar acatar les normes d'austeritat de la UE, perquè "aquest marc és un suïcidi econòmic".

Per contra, ICV reclama ara a Mas que, si de debò ja no creu en la necessitat d'uns ajustos tan durs, Catalunya lideri un front contra l'austeritat a Europa, revisi el deute públic i es negui a pagar el que consideri "il·legítim", aprovi un "pla de rescat social" per evitar que "ningú passi gana o fred" i aposti per un model productiu verd i social.

Així, la principal diferència ara amb Mas és que Herrera no acata els límits de dèficits i deute fixats per la UE i Madrid, perquè la dificultat per marcar distàncies en el marc actual és evident. De fet, en l'àmbit fiscal, les demandes del líder d'ICV van ser els impostos mediambientals, de successions i a grans fortunes i la reforma de la llei d'estabilitat, tot recollit ja en l'acord entre CiU i ERC. Mas, que ho ha hagut d'acceptar pel poc marge de maniobra, l'hi va retreure: "Se li acabarà aviat el discurs amb el tema dels impostos".