Ara

CANVI DE CICLE LA SITUACIÓ DEL PRESIDENT

'El País' explica com, per lliure, policies fan i filtren informes difamatoris contra dirigents de CiU

Aflora la claveguera contra el sobiranisme

Agents incontrolats de l'aparell de l'Estat maniobren per, amb complicitats mediàtiques, tombar els líders del sobiranisme a costa de la corrupció. El País posa al descobert els seus mètodes matussers.
FERRAN CASAS 

BARCELONA | Actualitzada el 24/12/2012 00:00

Aflora la claveguera contra el sobiranismeAflora la claveguera contra el sobiranisme

Joc brut contra el sobiranisme. És el que, des que el diari El Mundo va publicar un suposat esborrany policial acusant Artur Mas i Jordi Pujol d'enriquir-se a través del Palau de la Música i de tenir comptes corrents a Suïssa, han anat denunciant CiU i altres entorns nacionalistes. En campanya, però, dirigents del PP i alguns socialistes, com ara Carme Chacón, van donar credibilitat a les informacions del diari que dirigeix Pedro J. Ramírez, que també van empastifar els fills de l'expresident, el pare de Mas i el conseller d'Interior, Felip Puig. Ahir, però, l'edició d' El País -sense deixar d'assenyalar que CDC i els seus dirigents tenen mala peça al teler amb dos casos de corrupció que els esquitxen: el del finançament irregular a través del Palau i el de la concessió de les ITV- evidenciava fins a quin punt agents dels cossos i forces de seguretat de l'Estat actuen per lliure per intentar desprestigiar i fer descarrilar el procés català.

La informació, que firmava José Manuel Romero, subdirector del diari, explicava que d'informes com el que va publicar El Mundo en plena campanya (i que ni la Policia Nacional ni el ministre de l'Interior van reconèixer) en corren almenys cinc, inclòs un sobre les relacions "inconfessables" entre alguns periodistes barcelonins i CiU. La pretensió dels policies implicats i sense la supervisió d'Interior és, segons la informació del diari de Prisa -enfrontat editorialment a El Mundo -, "intentar defensar amb la seva estratègia la unitat d'Espanya". I s'afegia que els diaris que donen per bona aquesta "mercaderia irregular fora del circuit legal" (últimament a El Mundo se li han afegit l' Abc i La Razón, també vinculats a la dreta espanyolista) és "manipular el titular per dur l'assumpte fins i tot més enllà d'on el va dur el policia anònim".

Confidents de sota les pedres

Els policies que participen de la trama d'informes sense validesa i fets amb fonts anònimes o bocins de sumaris descontextualitzats cauen en incorreccions com confondre milions d'euros i de pessetes (és el cas d'una operació immobiliària que vincularia Mas i el seu pare) i haurien intentat pressionar instàncies judicials per accelerar o reorientar les investigacions sobre el cas Palau. Un fiscal va demanar a un dels policies més dades per atendre'l o no i li va preguntar si tenia confidents. L'agent li va respondre que "si cal, es busquen".

També revela una reunió entre l'exresponsable de delictes fiscals de la Policia Nacional, José Luis Oliveras -ara al capdavant de crim organitzat-, i el fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled, en què Oliveras, extralimitant-se de les seves competències, hauria demanat a Sánchez Ulled assetjar més CDC pel Palau.

Investigació interna

Ja fa temps que els partits nacionalistes i el Govern prenen precaucions davant els indicis i les fabulacions sobre casos de corrupció que esquitxen CiU. Les comunicacions estan encriptades i els Mossos saben que hi ha més agents del Centro Nacional de Inteligencia, el servei secret espanyol, a Catalunya arran del final de la violència d'ETA i l'efervescència sobiranista. En tot cas, ahir fonts del ministeri de l'Interior, que no ha pres -si més no que se sàpiga- mesures internes, van explicar que no volien comentar res i que hi ha oberta una investigació sense "termini marcat".

Els dirigents de CiU empastifats pels informes s'han querellat contra el diari de Ramírez, que apareix com l'antítesi d'El País . De fet, casos d' investigació periodística dels uns i els altres, com ara la guerra bruta contra ETA amb els GAL, l'11-M, el cas Faisán i l'espionatge al president madrileny Ignacio González, enfronten encara les dues capçaleres, que han ofert informacions rebatent de manera sagnant les de la competència. La guerra entre la premsa de Madrid ha servit, aquest cop, per deixat en evidència la guerra bruta contra el sobiranisme.