Ara

Fernàndez va farcir el seu debut de cites que sintetitzen el marc ideològic de la CUP

Els referents intel·lectuals del Cavall de Troia

MARC COLOMER 

BARCELONA | Actualitzada el 24/12/2012 00:00

David Fernàndez va debutar amb un discurs i una estètica poc habituals al Parlament.David Fernàndez va debutar amb un discurs i una estètica poc habituals al Parlament. PERE VIRGILI

"Si els citats als discursos d'investidura votessin, la CUP tindria majoria absoluta al Parlament!". Francesc Ribera ( Titot ), cantant de Brams i regidor de la CUP a Berga, feia aquest tuit després del debut de David Fernàndez al Parlament. Certament, Fernàndez havia farcit el discurs amb una vintena de cites mítiques, filosòfiques i polítiques que esbossaven el marc referencial de l'esquerra independentista anticapitalista. Aristòtil i Zizek, Martí i Pol i Fuster, sense oblidar les consultes ni els indignats . Són els referents del Cavall de Troia de les classes populars.

Agustí d'Hipona

El portaveu de la CUP va citar Aureli Agustí (Agustí d'Hipona, 354-430 dC), una de les figures més importants del cristianisme -un dels pensadors fonamentals de la història occidental més enllà de l'àmbit teològic-, que deia: "Si dels governs en traiem l'acció de la justícia només queda una colla de lladres i pirates". Justícia social en estat pur.

Yanis Varoufakis

Economista i professor de la Universitat d'Atenes. Autor de l'assaig El minotauro global. El minotaure és la figura mitològica grega amb cos d'home i cap de brau que s'alimentava de carn humana. I és la metàfora usada per Varoufakis per explicar el crac del 2008 i la crisi sistèmica actual. Fernàndez es va referir als mercats financers com al "minotaure" apel·lant indirectement a la metàfora de Varoufakis.

Joan Fuster

Per a una organització política articulada en l'àmbit dels Països Catalans, no hi pot faltar mai l'homenatge a Joan Fuster, escriptor valencià autor deNosaltres els valencians, obra de referència per al nacionalisme valencià i defensor de la unitat de la llengua i la nació completa, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.

Miquel Martí i Pol

Poeta i escriptor d'origen obrer, considerat el "poeta del poble", autor de diverses obres basades en l'imaginari obrer i l'anhel de llibertat catalana. Fernàndez va entonar els ultraconeguts versos "venim de molt lluny i anem lluny encara" i "tot està per fer i tot és possible" per reivindicar la dilatada trajectòria de l'esquerra independentista i l'entusiasme amb l'objectiu de llibertat nacional i social. Fernàndez, però, citava el filòsof contemporani Slavoj Zizek per argumentar que el tot és possible "s'ha de canviar per una reflexió més lacaniana [Jaques Lacan]: l'impossible passa". Clam a la perseverança. "De derrota en derrota fins a la victòria final".

Lluís Companys

El president de la Generalitat republicana entre el 1934 i el 1940, Lluís Companys, és un personatge reivindicat per l'esquerra independentista pel seu compromís nacional i social indissociables, però també com a símbol de l'acarnissament franquista contra el poble i les institucions democràtiques. El portaveu de la CUP, més enllà de recordar que l'estat espanyol encara no ha declarat nul el judici sumaríssim del franquisme contra Companys, va erigir en referent anticapitalista el decret de col·lectivitzacions. "El decret acabava dient que la mort del capitalisme equivaldria a la victòria del poble". La terra, per qui la treballa.

Aristòtil

"La valentia és el punt mitjà entre la temeritat i la covardia". Fernàndez reclamava amb aquesta cita d'Aristòtil -que va atribuir per un lapsus a Sèneca- coratge de les institucions davant els mercats financers. Valentia davant la injustícia.