Ara

NOVA ETAPA PRESA DE POSSESSIÓ

Camacho demana a Mas que no faci un govern amb un "nucli dur de talibans"

Els xiulets a Montoro evidencien que el PP torna a estar aïllat

La comitiva del PP va ser ahir escridassada a la plaça de Sant Jaume, un càstig per la seva oposició al dret a decidir. Els populars van exigir ahir que Catalunya no tingui un govern "de talibans".
SARA GONZÁLEZ 

BARCELONA. | Actualitzada el 25/12/2012 00:00

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va ser ahir la màxima representació del govern espanyol a la presa de possessió d'Artur Mas. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va ser ahir la màxima representació del govern espanyol a la presa de possessió d'Artur Mas. MANOLO GARCÍA

La imatge del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, escridassats i rebuts amb xiulets a les portes de la Generalitat posa en evidència que el PP corre el risc de tornar a quedar relegat a la marginalitat política per la seva actitud combativa amb el dret a decidir. I és que, tot i que els populars asseguren que no volen la confrontació, ni pensen avalar un referèndum ni donar el vistiplau a un govern de tarannà sobiranista. Ho va deixar ahir ben clar Camacho quan va exigir a Artur Mas que no faci un executiu "amb un nucli dur de talibans".

El PP viu a hores d'ara una mena de déjà-vu , ja que després d'haver estat al bell mig dels focus actuant com a soci prioritari d'Artur Mas durant dos anys de legislatura ara té a tocar l'arraconament al qual va quedar sotmès durant el procés estatutari. I no deixa de ser paradoxal que Camacho hagi de combatre aquest aïllament havent obtingut amb 19 diputats el millor resultat de la història del PP a Catalunya. A més, aquest cop Ciutadans pugna amb els populars per guanyar terreny en el bloc de l'oposició a la consulta. Però com que Camacho sap que amb aquest paper no passarà d'actriu secundària, ahir va avançar que ella mateixa exerciria de referent de Catalunya amb el govern espanyol si el nou executiu català s'aferra a la confrontació.

"El senyor Mas ha de prioritzar el nomenament de consellers que puguin bastir ponts amb altres formacions polítiques i especialment amb el govern espanyol", va demanar Camacho, que tampoc es va estar d'exigir a Mas que no faci un govern amb els dirigents "radicals" del pinyol. "No es pot caure en el nucli dur de talibans, els més radicals, que només es dediquin a la confrontació, la divisió i l'enfrontament permanent en comptes de buscar solucions als problemes", va etzibar.

La submissió a ERC

Per la dirigent popular, ERC és qui està pilotant la confecció d'un govern que no buscarà establir ponts amb Espanya sinó "tensar més la corda" amb l'executiu espanyol. "El nou executiu estarà condicionat per la política i els consellers proposats per Esquerra i la capacitat de veto de Junqueras", va lamentar. A més, Camacho va recordar que Mas està caient en l'error de tornar a instaurar un tripartit a Catalunya -format per CDC, Unió i ERC- i li va demanar que no caigui en el repartiment de quotes i rectifiqui el seu rumb perquè la prioritat sigui la sortida de la crisi i no el referèndum.

En aquest sentit, i davant la polèmica que han protagonitzat el PSC i ICV en demanar que Oriol Junqueras no ostenti el càrrec de cap de l'oposició al Parlament, Camacho va assegurar que ella no necessita reivindicar aquesta figura ni entrar "en un debat balder". Segons la dirigent popular, el seu partit és "l'autèntica oposició constructiva" que s'encarrega d'advertir Mas que els catalans volen sortir de la crisi. Un camí que, al seu parer, no pot tolerar que es creïn estructures d'estat i, per tant, "duplicitats".

Si bé la líder dels populars fa dies que pregona que cal reduir d'onze a vuit les conselleries, ahir va detallar fins i tot quina seria l'estructura ideal del Govern. Aposta per la supressió de la conselleria de Vicepresidència i proposa una divisió de l'organigrama en vuit departaments: Economia, Innovació i Ocupació; Hisenda i Administracions Públiques; Salut, Benestar Social i Família; Educació, Cultura i Esport; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Política Territorial, Transport, Habitatge i Medi Ambient; Interior, i Justícia. Però tot apunta que Mas farà el desentès i crearà un govern de perfil polític que no agradarà gens ni mica al PP.