Ara

ICV rebutja sumar-se al pacte per no avalar les retallades

MARC COLOMER 

BARCELONA. | Actualitzada el 25/12/2012 00:00

Joan Herrera ahir al costat de Sánchez-Camacho durant l'acte de presa de possessió de Mas. Joan Herrera ahir al costat de Sánchez-Camacho durant l'acte de presa de possessió de Mas. T. ALBIR / EFE

Amb l'horitzó immediat d'un ajustament de 4.000 milions que porta a l'"abisme", ICV no té cap intenció de sumar-se a l'acord d'estabilitat CiU-ERC. "És impossible en matèria econòmica. Quan ens diuen que entrem en un acord que parteix de la base d'una retallada de 4.000 milions, la resposta és no". El secretari general d'ICV-EUiA va respondre així a la crida, altre cop, del president de la Generalitat, Artur Mas, durant el discurs d'investidura, a sumar el màxim de suports polítics a l'acord d'estabilitat parlamentària de convergents i republicans. Herrera va retreure a Mas la fermesa a la contra en matèria de dret a decidir i que no estigui actuant igual, a criteri seu, pel que fa a l'austeritat. Per ell, Mas hauria de "nedar contra corrent dels objectius d'austeritat i de reducció de dèficit que duen a l'abisme". L'única possibilitat que ICV-EUiA s'hi incorporés seria que el Govern fes una "reorientació" radical de la política econòmica que passaria per una reestructuració del deute i una priorització diferent de la despesa. Si no es fes així, ha alertat del que pot acabar en "fractura social".

Més oberta és l'actitud de la formació ecosocialista pel que fa al dret a decidir, malgrat que ahir va tornar a criticar que hagi estat un element de negociació entre CiU i ERC. Així, ja va mostrar disposició a negociar per "eixamplar" el suport a l'autodeterminació intentant sumar-hi, també, el PSC. Herrera considera que l'acord "ha reduït" la base política pel dret a decidir.

President "en fals"

El líder d'ICV també va criticar que Mas hagués de "justificar" reiteradament la "legitimitat" de l'acord CiU-ERC. "Quan has de justificar tant la legitimitat és potser perquè estàs en fals", va interpretar Herrera, que va recordar que CiU ha perdut 12 diputats. Per tot plegat, creu que les crides de Mas, però també d'ERC -ahir ho reiterava Oriol Junqueras en un article a l'ARA-, per ampliar l'acord són "retòriques" perquè no hi ha voluntat d'aturar les retallades i no es concreta la resposta a l'acord ampli pel dret a decidir que ha proposat Iniciativa.