Ara

El president vol mantenir la discreció fins que els consellers prenguin possessió el 27 de desembre

Mas i Duran ultimen els detalls del nou Govern

El president de la Generalitat, Artur Mas, tanca aquests dies la composició i l'organigrama del nou Govern amb el seu soci de federació, Josep Antoni Duran i Lleida. L'executiu serà continuista

ROGER MATEOS 

Barcelona | Actualitzada el 25/12/2012 00:00

CONVERSES CLAUS  Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida són   Els encarregats de dissenyar el nou executiu  que ha d'aplicar l'acord CiU-ERC.Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida són els encarregats de dissenyar el nou executiu que ha d'aplicar l'acord CiU-ERC PERE TORDERA

Compte enrere per formar Govern. Hores després de prendre possessió com a president de la Generalitat, Artur Mas va reunir-se amb Josep Antoni Duran i Lleida per ultimar els detalls finals del nou organigrama governamental, segons van explicar a l'ARA fonts nacionalistes. Més enllà dels noms propis que s'asseuran a partir d'ara a la taula del consell executiu, faltava definir la seva estructura exacta, el nombre de conselleries i la distribució de competències entre Unió i Convergència.

L'actual Govern es composa de 12 departaments, sis dels quals dirigits per convergents, dos per democristians i quatre per persones independents. Hi haurà alguns relleus al capdavant de les conselleries, però també s'esperen alguns retocs en organització competencial. És Mas qui dissenya i nomena el Govern, però com ja va passar fa dos anys en l'inici del seu primer mandat, Duran també hi té molt a dir, sobretot pel que fa a les àrees que controlaran els consellers d'Unió.

Un dels interrogants és si el nombre de conselleries disminuirà. En aquest cas, els democristians podrien veure reduïda la seva presència al Govern, però disposarien d'àrees de més pes. Ara compten amb Joana Ortega (Governació i Relacions Institucionals) i Josep Maria Pelegrí (Agricultura). I a més Pilar Fernández Bozal (Justícia) va ser nomenada a proposta de Duran tot i no tenir carnet de partit.

Pelegrí, que en les últimes setmanes s'havia comentat a les files nacionalistes que podria abandonar el Govern per concentrar-se en la seva tasca com a secretari general d'Unió, semblava ahir confirmat per mantenir-se a l'executiu.

Incertesa entre els consellers

El nombre de conselleries -si es mantenen les 12 actuals o si es redueixen a 10- condicionarà tota l'estructura del Govern. Un cop tancat el disseny definitiu, Mas aprofitarà els pròxims dies per acabar de decidir els noms que l'acompanyaran. En els últims dies ja ha conversat amb membres de l'actual executiu, tot i que fonts pròximes al president asseguren que Mas encara no ha confirmat a cap d'ells el nou encaix que tindran. Aquest hermetisme presidencial es traduïa ahir en cares d'incertesa al Pati dels Tarongers. Mas acabava de prendre possessió i oferia la tradicional recepció al Palau de la Generalitat, on més d'un alt càrrec reconeixia en privat que no tenia clar quin seria el seu destí.

Fidel al seu mètode d'esperar fins a l'últim moment per comunicar els nomenaments, Mas vol mantenir la incertesa fins al 27 de desembre, el dia en què els consellers prendran possessió del càrrec. L'acte se celebrarà a la tarda a Palau. Al matí, Mas encara tindria marge per decidir algun nom, tot i que el gruix de la nova composició de l'executiu ja la tindrà llesta el dia 26. El dia de Sant Esteve, per tant, pot ser la data clau per conèixer el nou equip de Mas.

Una altra de les variables que ha de tenir en compte Mas a l'hora de decidir la composició és el nombre de conselleres. En el seu primer mandat, només tres dels 12 departaments han estat dirigits per dones.

Quota femenina al Govern

Es dóna per feta la continuïtat de Joana Ortega com a vicepresidenta -cal veure quines competències haurà de gestionar en el nou organigrama- i d'Irene Rigau a Educació, però és probable que Pilar Fernández Bozal hagi d'abandonar Justícia per deixar pas a algú amb un perfil amb més acceptació entre les files d'ERC, que no obliden el seu passat com a advocada de l'Estat. Justícia serà en aquesta legislatura una peça clau en el pols jurídic amb el govern de Mariano Rajoy en el camí cap a la consulta.