Ara

El líder de CiU a Madrid acusa Rajoy d'"insensible"

Duran repta el líder del PP a moure peça per l'entesa

Josep A. Duran i Lleida, el cap de files de CiU a Madrid, va reclamar ahir a Mariano Rajoy que presenti una proposta d'entesa per refer els ponts amb el PP. L'acusa de ser "insensible" com a president.
ORIOL MARCH 

BARCELONA | Actualitzada el 29/12/2012 00:00

Duran repta el líder del PP  A moure peça per l'entesaDuran repta el líder del PP A moure peça per l'entesa MANOLO GARCÍA

A Josep A. Duran i Lleida sempre se l'ha tingut, especialment a Madrid, per un home de diàleg i de construcció de consensos. Per això aquests últims mesos se l'ha vist inusualment descol·locat davant el repte sobiranista engegat per Artur Mas, que ha topat amb el rebuig frontal de totes les estructures de l'estat. La davallada electoral de CiU -pèrdua de 12 escons i gairebé 100.000 vots- ha fet que Duran s'hagi posat el vestit pactista i vulgui refer un diàleg institucional completament glaçat. Amb una condició, això sí: "Per dialogar cal que l'altra banda també ho vulgui", va reflexionar ahir en una roda de premsa de balanç del primer any de Mariano Rajoy a la Moncloa.

El cap de files de CiU a Madrid va circumscriure aquesta oferta de diàleg al fet que sigui el president espanyol qui obri foc. "Li correspon presentar una proposta, és ell qui ha de moure peça", va assegurar Duran. La relació amb el govern del PP està en coma després que Rajoy tanqués taxativament la porta a la demanda de pacte fiscal que li va fer Artur Mas el 20 de setembre i que va acabar desembocant en eleccions anticipades a Catalunya.

La condició que posa CiU a aquest diàleg és que si la proposta que arriba de Madrid "segueix sent la mateixa de sempre no hi haurà possibilitat d'aproximació". Traducció: si l'oferta de Rajoy es basa en una revisió del finançament dins del règim comú, la resposta del grup parlamentari nacionalista al Congrés -i de la direcció de CiU, per extensió- serà un no rotund. Als dirigents de CDC els agrada dir que el pacte fiscal era "l'última estació coneguda abans d'emprendre un camí desconegut". Un camí desconegut que passa per una consulta sobiranista pactada amb ERC que Duran va insistir que havia de ser "legal". Va ser una de les poques concessions del líder d'Unió a la roda de premsa d'ahir, en què es va mostrar reticent a parlar de qualsevol assumpte que no fos la seva tasca al Congrés.

Qualsevol pregunta sobre l'acord de governabilitat signat amb els republicans va obtenir una paret de frontó per resposta. "Jo defenso el que diu el pacte", es va defensar, amb certa agror, el líder d'Unió, que va argumentar que l'objectiu de la seva compareixença -en companyia de Pere Macias, portaveu adjunt a la cambra baixa espanyola- era per parlar del seu grup parlamentari.

La sensibilitat i el ministre Wert

Abans d'entrar en la possibilitat de reobrir el diàleg entre la Generalitat i la Moncloa, Duran va fer una minuciosa anàlisi de l'obra de govern de Rajoy i va concloure que la tònica general havia estat la "insensibilitat". Posant-se el barret social, el cap de files de CiU a Madrid -que va reiterar el seu suport a algunes mesures empreses pel PP i que els nacionalistes van votar al Congrés- li va retreure que el seu executiu hagi rescatat "bancs i no persones".

Aquesta "insensibilitat" Duran la va traslladar també a l'àmbit català, i ho va fer amb nom i cognoms: José Ignacio Wert. "Rajoy ha de segregar l'apartat lingüístic de la reforma educativa", va reclamar el líder d'Unió, que va instar el president a "agafar el toro per les banyes i dir a Wert que retiri el text que ataca la immersió". De moment, això no és a l'agenda de Rajoy.