Ara

CANVI DE CICLE LA RELACIÓ AMB MADRID

Rubalcaba descarta una ruptura amb el PSC, tot i que insisteix que mai avalarà la consulta catalana

El PSOE s'ofereix al PP per frenar Mas

El PSOE va instar ahir el PP a dialogar per forjar conjuntament un pla que desactivi el projecte d'Artur Mas de celebrar una consulta. Alfredo Pérez Rubalcaba deixa clar que el PSC no el convencerà.
SARA GONZÁLEZ 

BARCELONA | Actualitzada el 29/12/2012 00:00

UN LÍDER PRESSIONAT AMB UN FUTUR INCERT  El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, no va aclarir ahir, malgrat les peticions del president andalús,  José Antonio Griñán, si optarà a les primàries del PSOE. L'exvicepresident del govern espanyol intenta   Reforçar el seu lideratge mostrant-se combatiu amb el procés català. UN LÍDER PRESSIONAT AMB UN FUTUR INCERT El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, no va aclarir ahir, malgrat les peticions del president andalús, José Antonio Griñán, si optarà a les primàries del PSOE. L'exvicepresident del govern espanyol intenta Reforçar el seu lideratge mostrant-se combatiu amb el procés català. JUAN CARLOS HIDALGO / EFE

Res uneix tant el PP i el PSOE com la voluntat de forjar un front comú per frenar el procés sobiranista de Catalunya. Ho va deixar anar ahir sense embuts el mateix líder dels socialistes, Alfredo Pérez Rubalcaba: "No em cauen els anells en reconèixer que hi ha una coincidència bàsica de fons evident. Tant el PP com el PSOE estem contra la independència de Catalunya". I és que Ferraz està disposat a obrir la porta de bat a bat al diàleg amb el PP -i també amb altres formacions- per evitar que els catalans votin en un referèndum d'autodeterminació, encara que això suposi defensar exactament el contrari que els seus companys del PSC.

Per Rubalcaba l'estat espanyol ha de fer front a la "fractura territorial" amb Catalunya perquè té pinta "que no anirà a menys". I com que, al seu parer, la millor defensa és un bon atac, va instar a no esperar que Artur Mas "mogui peça". Això sí, va esforçar-se a marcar distància amb els populars, als quals els socialistes fan part responsable de la tensió de Catalunya amb Espanya. El líder del PSOE va assenyalar la reforma constitucional com la via per desactivar el sobiranisme català. En aquest sentit, va celebrar que Mariano Rajoy assegurés ahir que hi ha aspectes de la Constitució "que no cal sacralitzar" i que es poden modificar si hi ha consens.

Sigui com sigui, Rubalcaba, que busca reforçar el seu paper en un moment en què el seu lideratge està més qüestionat que mai, va avançar que el seu partit no es quedarà quiet davant del projecte de Mas. I és que per molt que el PSC defensi la celebració d'una consulta legal i pactada, el líder del PSOE va titllar el full de ruta que el Govern ha pactat amb ERC per convocar un referèndum d'"impossible i inassumible". El posicionament de Ferraz xoca frontalment amb el de Pere Navarro, però Rubalcaba va descartar que hi hagi cap risc de ruptura.

Posicionament enrocat

Tot i això, per molt esforç que facin el PSC i el PSOE per escenificar una bona sintonia, les distàncies semblen per ara insalvables. "Sempre hem estat en contra que hi hagi un referèndum per la independència a Catalunya o en qualsevol altre lloc on es pugui plantejar, i sempre hi estarem en contra", va dir amb rotunditat. Un missatge que va adreçat directament a la cúpula del carrer de Nicaragua per donar a entendre que el PSOE no cedirà en aquesta qüestió per molt que Navarro hi insisteixi i no farà cap pas més enllà de defensar una reforma constitucional en sentit federal. De fet, no va descartar recórrer al Tribunal Constitucional si el Govern acaba actuant al marge de la carta magna.

A més, Rubalcaba va deixar clar que no pensa moure's ni un mil·límetre del seu no rotund a la consulta i, si bé va assegurar que respectava la decisió del PSC d'abstenir-se a les votacions que afectin el dret a decidir, va donar a entendre que si algú canvia de parer per anar a l'uníson en aquesta qüestió haurà de ser Navarro i no el PSOE.