Ara

Navarro encara creu que pot convèncer Ferraz de la consulta

S. G. 

BARCELONA | Actualitzada el 29/12/2012 00:00

Pere Navarro confia en la seva capacitat de persuasió. Pere Navarro confia en la seva capacitat de persuasió. T. ALBIR / EFE

El PSOE ha dit per activa i per passiva que no avalarà la celebració d'un referèndum encara que sigui legal i acordat amb Madrid, però tot i això, el PSC no es dóna per vençut i encara es veu capaç de girar el mitjó. El primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, va explicar ahir en declaracions a Efe que s'ha creat una comissió interna de treball on ell s'ha marcat com un dels principals objectius fer entendre al PSOE que Catalunya "haurà d'opinar sobre el seu futur" perquè un referèndum forma part de "l'aprofundiment democràtic".

La comissió en qüestió, que està coordinada pel president andalús, José Antonio Griñán, en realitat s'ha creat per debatre sobre el model federal d'estat, però Navarro confia que el PSC trobarà un espai per posar sobre la taula que Catalunya pugui celebrar un referèndum. "Sabem que serà difícil", va admetre el líder dels socialistes catalans. Tot i això, va insistir que la Constitució necessita "actualitzar-se" no només perquè Espanya avanci cap a un estat federal que garanteixi un encaix còmode per a Catalunya, sinó també perquè reculli drets "que no estan inclosos", com passa en aquests moments amb el dret a decidir. "El PSOE ha de ser conscient que a Catalunya hi ha una situació determinada a la qual s'ha de donar una solució", va advertir.

Davant aquesta gran discrepància amb el PSOE, Navarro considera clau el protocol de relacions que tots dos partits estan elaborant per permetre al PSC el vot diferenciat al Congrés per qüestions que afectin Catalunya. Fonts del PSOE asseguren que ara per ara aquest protocol està aturat, però el primer secretari del PSC va insistir ahir que està "molt avançat", tot i que va admetre que no té data d'aprovació.