Ara

Els personatges del 2013: 50 noms que marcaran l'any que comença

Sense haver de ser endevins ja podem avançar alguns dels noms que seran notícia aquest 2013. Un dels més importants serà Fèlix Millet, que protagonitzarà un dels judicis més sonats dels últims temps: el de l'espoli del Palau de la Música. Alguns líders mundials, com ara Angela Merkel, hauran de revalidar el càrrec a les urnes. I altres personatges encara no han ni nascut, com el fill de Shakira i Gerard Piqué o el nou hereu (o hereva) de la casa de Windsor

ARA 

Barcelona | Actualitzada el 31/12/2012 00:37

Els personatges del  2013Salvador Espriu

1. ÀLVAREZ, Josep Maria


L'històric líder sindical català afronta enguany la seva sisena reelecció com a secretari general de la UGT de Catalunya. Al càrrec des del 1990, s'havia especulat sobre la seva hipotètica retirada al congrés del sindicat a l'abril, però ell no ho ha confirmat. Tot indica que, davant la situació de crisi, continuarà. Al davant hi té el repte d'aconseguir la unitat d'acció amb CCOO, una ambició personal.

2. AMAT-PINIELLA, Joaquim
Joaquim Amat-Piniella (Manresa, 1913 - Barcelona, 1974) va escollir la fórmula novel·lada per descriure, a K.L. Reich , les tortures i humiliacions que va patir amb milers de catalans al camp de concentració de Mauthausen. Va voler sobreviure per poder explicar el que havia vist. Entre les filferrades del camp d'extermini, no va abandonar la ploma. Sobre trossets de sacs de ciment i amb un carbonet que bescanviava per la ració de pa, va escriure els poemesLes llunyanies. Va aconseguir deixar enrere la mort, a Mauthausen, però després va tenir sempre la sensació d'haver perdut tots els trens. El 2013 se celebra el centenari del seu naixement, amb actes i exposicions organitzades per l'Ajuntament de Manresa, Òmnium Cultural, la Institució de les Lletres Catalanes i Memòria.cat.

3. ANDIC, Isak
El president de Mango, l'empresa tèxtil catalana amb més facturació, Isak Andic, s'ha marcat, per a aquest 2013, uns objectius de creixement sense precedents. En plena recessió, la facturació de Mango va créixer un 11% el 2011, però l'objectiu de la companyia és accelerar el ritme i arribar a un creixement del 30% aquest 2012, fins als 1.830 milions en ingressos. Per al 2013 el repte és continuar creixent i Andic ja ha anunciat com vol fer-ho. El nou model de Mango passa per una estratègia de preus més agressiva (aquest any van anunciar rebaixes del 20% de mitjana) i la creació de noves línies de negoci: aquest 2013 llançarà Mango Kids i Mango Sport & Intimates, de roba infantil i interior, respectivament.

4. BAÑUELOS, Enrique (BCN World)
Quan Sheldon Adelson va escollir Madrid per alçar la seva ciutat d'hotels i casinos va emergir la figura d'Enrique Bañuelos, un dels noms propis de la bombolla immobiliària. L'encaixada de mans de l'empresari valencià amb Artur Mas al Palau de la Generalitat va significar el retorn de l'expresident d'Astroc a l'aparador mediàtic, ara com a impulsor del projecte BCN World, l'alternativa catalana a Eurovegas. Bañuelos, que va arribar a convertir-se en el tercer empresari més ric de l'Estat abans que la crisi esmicolés el seu imperi immobiliari, lidera la promotora Veremonte, encarregada d'executar el complex d'oci.

5. BERSANI, Pier Luigi
Pier Luigi Bersani, secretari del Partit Democràtic (PD) italià de centreesquerra, és l'home més ben situat per governar Itàlia després de les eleccions legislatives que es faran el 24 i 25 de febrer. Així ho indiquen els sondejos d'uns comicis que posaran punt final al govern tecnocràtic de l'excomissari europeu Mario Monti, que va substituir Silvio Berlusconi el 16 novembre del 2011 per evitar la caiguda del país en una espiral de descrèdit econòmic. Tot i que Bersani és el candidat amb més opcions, encara no té assegurada la cartera de primer ministre. Tot dependrà de si Berlusconi repeteix com a candidat i, sobretot, dels suports que aconsegueixi la coalició de centre que liderarà Mario Monti, que no serà candidat oficial.

6. BOHR, Niels
Aquest 2013 es compleix el centenari de la publicació del model d'àtom de Niels Bohr, un dels punts d'inflexió en la història de la ciència. El juliol del 1913 el físic va publicar l'article On the constitution of atoms and molecules , un treball en què proposava el model d'àtom que avui coneixem, amb els electrons que orbiten al voltant del nucli. El científic danès era jueu i va haver de buscar refugi als Estats Units quan Europa vivia temps convulsos. Va formar part del Projecte Manhattan, en el qual es va desenvolupar la bomba atòmica. L'any 1952 va ajudar a crear el Centre Europeu per a la Recerca Nuclear (CERN), ubicat a Ginebra (Suïssa), on ara s'investiga amb partícules com el bosó de Higgs i els neutrins.

7. BORBÓ, Felip de
Felip de Borbó i Grècia (Madrid, 1968) encara un any que pot ser decisiu en clau successòria. Els escàndols protagonitzats pel seu pare, el rei Joan Carles, i la mala imatge que el presumpte cas de corrupció del seu cunyat Iñaki Urdangarin ha projectat sobre la Corona fan que molts a Madrid comencin a pensar en un relleu al capdavant del tron. De moment, Felip (que seria Felip VI segons la numeració castellana i V per als regnes de la Corona d'Aragó) té una agenda pròpia i els seus assessors posen una atenció màxima per salvaguardar-lo del desprestigi que pateix la institució. En concret, a la Zarzuela han cuidat molt la relació amb Catalunya, que és vehicula a través de la Fundació Príncep de Girona, i en els actes oficials sol utilitzar el català. Felip de Borbó ostenta, a més, altres títols catalans, com ara el de duc de Montblanc, comte de Cervera i senyor de Balaguer.

8. BUSTOS , Manuel
L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, està imputat en el cas Mercuri per presumpta corrupció urbanística. Se li atribueixen els delictes de tràfic d'influències, malversació de fons públics i omissió del deure de perseguir delictes. Per ara està apartat de l'alcaldia de Sabadell i suspès del càrrec de secretari de política municipal del PSC. Caldrà veure si Bustos torna a assumir l'alcaldia i quina decisió pren el jutge sobre la seva presumpta implicació en el cas, que, per ara, està sota secret de sumari. En total hi ha 26 imputats.

9. CAMUS, Albert
Albert Camus (Mondovi, Algèria 1913 - Villeblevin, França 1960) podria ser el 2013 centenari si no hagués mort en un accident quan tenia tan sols 46 anys. L'autor de L'estrany i La pesta no va ser un intel·lectual passiu. Guardonat amb el premi Nobel de literatura el 1957, va participar en els grans combats de la seva època i va lluitar contra les dictadures. Detestava les ideologies que allunyaven l'home de la seva condició humana. Una de les mostres que se li dedicaran serà a la Cité du Livre d'Aix-en-Provence, on hi ha el Centre Camus, perquè la gran mostra que havia de comissariar el filòsof Michel Onfray s'ha ajornat.

10. CHACÓN, Carme
La diputada del PSC al Congrés Carme Chacón no es dóna per vençuda després de perdre el seu pols contra Alfredo Pérez Rubalcaba per liderar el PSOE. En plena crisi de lideratge de l'exvicepresident del govern espanyol, l'exministra ja ha deixat caure que cal celebrar unes primàries per triar el pròxim candidat a les eleccions espanyoles i començar a reconstruir amb temps el projecte socialista com a veritable alternativa de govern. Chacón va demostrar en el congrés que tenia quasi la meitat del PSOE al seu favor -el PSC i la federació d'Andalusia, les dues de més pes del partit, li donen suport- i està disposada a promoure el seu lideratge per presentar batalla per ser la cap de cartell a les eleccions espanyoles del 2015. Es dóna per fet que tindrà competència, com ara Patxi López.

11. COLAU, Ada
La sagnia dels desnonaments no cessa i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) no està disposada a fer ni un pas enrere. La seva portaveu, Ada Colau, ja ha deixat clar que el decret aprovat pel govern espanyol per intentar pal·liar aquest drama no només no és suficient sinó que "pot complicar més" la situació de les persones afectades. El risc és, segons va apuntar hores després que es fes públic el contingut del decret, que les persones optin per empitjorar la seva salut o les seves condicions de vida per tal de complir les estrictes condicions marcades per poder-se acollir a la moratòria. La PAH insisteix que els casos de suïcidi de persones que s'han sentit acorralades per una amenaça de desnonament no són una anècdota i demana al govern canvis legals més importants, com ara la dació en pagament amb caràcter retroactiu, la paralització de tots els processos que afectin l'habitatge habitual i la reconversió en parc públic de lloguer social dels pisos que acumulen les entitats bancàries. Vol que s'escolti la seva experiència i que el govern espanyol deixi de proposar solucions de manera unilateral. La seva lluita busca, aquest any, més resultats.

12. COOK, Tim (Apple)
En el seu primer any al capdavant d'Apple, Tim Cook va incomplir dos dels mantres del seu carismàtic predecessor, Steve Jobs: va tornar a repartir dividend per primera vegada en 17 anys i va llançar l'iPad Mini, un format que Jobs sempre havia criticat. Tot i això, fins al setembre les accions d'Apple no van fer més que pujar, fins a superar els 700 dòlars i situar Apple com l'empresa amb la capitalització borsària més alta de la història dels Estats Units, per davant d'Exxon. Des de llavors, però, ja han perdut 200 dòlars i a Cook se li planteja el repte d'aturar aquesta sagnia i fer front a Google i Samsung, que cada vegada guanyen més pes en el mercat dels smartphones.

13. DRAGHI, Mario
El president del Banc Central Europeu ha estat el salvavides d'Espanya en l'any més dur de la crisi econòmica i durant el 2013 es convertirà en el supervisor únic de la majoria de bancs de l'eurozona. Draghi, que ha lluitat per mantenir el BCE independent del totpoderós banc central alemany, també ha mantingut les distàncies amb els països en crisi. Després de corregir les polèmiques pujades de tipus d'interès del seu predecessor, Jean-Claude Trichet, va fer baixar el preu del diner al 0,75%, un mínim històric, per incentivar la circulació de crèdit. El 2013 podria haver de complir el seu compromís de comprar deute si Espanya demana ajuda financera a la UE.

14. DUART, Brauli (CCMA)
Al president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals l'espera un any difícil. D'una banda, haurà de mantenir el lideratge de TV3 en un any en què el Govern, previsiblement, tornarà a retallar la seva aportació. De l'altra, ha de dotar la CCMA d'un contracte programa que ja inclourà una redefinició del marc laboral. Tot i que en les seves declaracions públiques Duart sempre ha dit que l'ERO era l'últim recurs, els treballadors temen que es voldrà aprimar la plantilla -actualment pròxima a les 2.500 persones- i denuncien que se'ls hagi exclòs del procés de negociació d'aquest nou marc. De moment hi ha programades vagues parcials.

15. ESPRIU, Salvador
"Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d'aquest poble". Els versos finals del poema Inici de càntic en el temple són el lema de l'Any Espriu, el conjunt d'actes i celebracions que la Generalitat ha organitzat per honorar la memòria i difondre l'obra i el llegat de Salvador Espriu (Santa Coloma de Farners, 1913 - Barcelona, 1985) a Catalunya, a l'Estat i internacionalment. "L'últim mig segle ha estat conduït, entre altres coses, per moltes de les afirmacions, idees i maneres d'entendre la vida i la política de Salvador Espriu", va dir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, sobre l'herència del poeta, dramaturg i novel·lista. El dia 23 de gener, el Palau de la Música serà l'escenari de l'arrencada de l'Any Espriu amb un acte dirigit per Xavier Albertí, el director del TNC. Entre els esdeveniments més destacats per homenatjar Espriu hi ha les exposicions He mirat aquesta terra , que es podrà visitar al CCCB, comissariada pel mateix Bru de Sala, i La càbala i Espriu , que obrirà les portes a la Casa de Cultura de Girona i a l'Arts Santa Mònica. A l'estiu, l'autor de La pell de brau serà objecte d'un homenatge popular a Arenys de Mar i se li dedicarà el Festival Perquè un dia torni la cançó a Sinera. Aquests dos actes se celebraran el dia 10 de juliol, el dia del seu naixement.

16. ESTELLÉS, Vicent Andrés
10.000 persones ja han visitat l'exposició Vicent Andrés Estellés, cronista de records i esperances al Centre del Carme de València. Aquesta exposició és l'acte central de l'Any Estellés organitzat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua coincidint amb el vintè aniversari de la mort del poeta. A més d'aquesta mostra, Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924 - València, 1993) serà homenatjat al llarg del 2013 arreu del País Valencià amb exposicions itinerants, rutes poètiques i un CD amb una selecció de les versions musicades que s'han fet dels seus poemes - Demà serà una cançó - . El llegat de l'autor deCoral romput arribarà als més joves a través d'un còmic i d'una unitat didàctica dissenyada per a estudiants de secundària i de batxillerat.

17. FAINÉ, Isidre
La reestructuració del sistema bancari espanyol, que ha suposat la fi de les caixes d'estalvis tal com les coneixíem fins ara, entra en la seva última fase. L'entitat que presideix Isidre Fainé és de les poques caixes que ha aguantat i no ha acabat o intervinguda o absorbida per algun banc, i és també la més important amb diferència. Ara, però, La Caixa té el repte de mantenir el control de CaixaBank, que el 2012 s'ha convertit en el banc líder a Espanya en banca minorista. El memoràndum dictat per la Comissió Europea a canvi del rescat bancari espanyol estableix que les caixes no poden tenir un control majoritari sobre el seu banc. Això no permetria a La Caixa continuar controlant el 61% de CaixaBank, ni a Fainé continuar presidint les dues entitats. No obstant, el govern espanyol ha buscat una solució i ha proposat a la UE que les caixes puguin mantenir un control majoritari del banc si es converteixen en fundacions bancàries. La decisió no està presa i l'última paraula sobre el poder de les antigues caixes en els bancs la té Brussel·les.

18. FERNÀNDEZ, David
A aquest periodista barceloní, activista i diputat cap de files de la CUP al Parlament, se li ha girat feina el 2013. En un moment de creixent desprestigi de la política tradicional, la CUP ha recollit els fruits d'anys de lluita a peu de carrer i a les institucions locals. Amb l'entrada de tres diputats a la cambra catalana, i malgrat que defuig ser-ne considerat el líder, Fernàndez té el repte de fer compatible un discurs extremadament crític amb el sistema des de les mateixes estructures del sistema. Amb la consigna de ser la veu del carrer al Parlament, la manera de fer de Fernàndez, propera al moviment delsindignats , pot ser clau per sacsejar el modus operandi tradicional dels partits d'esquerres per construir consensos socials i entorn a l'autodeterminació.

19. FERNÁNDEZ, Eduard
L'actor català Eduard Fernández no passarà inadvertit aquest 2013 per un paper que li han concedit durant aquest 2012. Fernández s'ha posat a la pell del bisbe català Pere Casaldàliga, que, des de la seva teologia de l'alliberament, s'ha transformat en un dels principals defensors dels camperols brasilers. L'actor, que segons expliquen els seus companys de repartiment ha tornat molt entusiasmat amb la figura del religiós, era el "bisbe fals" quan seguia Casaldàliga per tot arreu intentant impregnar-se de la seva vida i obra. Així és com el presentava el prelat a tots els seus coneguts de Sao Felix do Araguaia, al Mato Grosso, on se'n va anar el 1968 en una missió claretiana. Fernández, guanyador de dos Goya, té la missió de donar a conèixer "aquí i arreu del món" -segons Francesc Escribano, director de la productora que porta a terme la minisèrie de Casaldàliga- la feina que ha fet des de la discreció el bisbe que no ho volia ser. Descalç sobre la terra vermella , que és com es diu la sèrie, s'estrenarà el març del 2013. El que no està clar és si Casaldàliga haurà tornat a casa seva llavors. Ara amenaces violentes l'obliguen a viure amagat.

20. FUENTES, Andrea
La nedadora de Valls ja suma 13 medalles als Mundials de natació (1 d'or, 6 de plata i 6 de bronze) i aquest 2013 li toca ampliar el palmarès a casa. Del 19 de juliol al 4 d'agost Barcelona serà seu d'uns Mundials de natació en què la natació sincronitzada posarà a prova el seu talent després d'uns mesos marcats pel comiat de la seleccionadora, Anna Tarrés. Andrea Fuentes, ja sigui en categoria individual, formant parella amb Ona Carbonell o en equips, ha començat la feina amb les noves entrenadores, Ana Montero i Esther Jaumà, conscient que és una de les grans esperances per aconseguir medalles. La cita de Barcelona també serà la gran oportunitat per veure com ha treballat Mireia Belmonte després de les dues medalles de Plata aconseguides als Jocs Olímpics. La nedadora badalonina ara entrena a França després de deixar el CN Sabadell i serà una de les grans estrelles d'uns Mundials en què ja no hi serà Michael Phelps. El nord-americà Ryan Lochte liderarà la nòmina d'estrelles que nedaran a Barcelona, una nòmina que inclou Shiwen Ye, Ruta Meilutyte i Missy Franklin.

21. GAGA, Lady
L'autora de Bad romance ha començat a escalfar l'ambient davant la publicació a la primavera d'Artpop , el seu quart disc, amb un vídeo on es rebolca damunt un pastís amb poca roba i balla dins un jacuzzi ben acompanyada mentre sona un dels nous temes, Cake . Les imatges tenen el segell descarat del fotògraf Terry Richardson, que ha immortalitzat el procés de creació del quart disc de la diva en un documental. A més d'aquesta pel·lícula, Lady Gaga ha anunciat que Artpop tindrà dos volums, per poder incloure material experimental, i la seva pròpia aplicació per a mòbils. Lamother monster tornarà a ser notícia pel seu debut cinematogràfic: Machete kills , de Robert Rodríguez, també s'estrenarà el 2013.

22. GRIMM, Germans

El 20 desembre del 1812 va sortir la primera edició dels contes recopilats pels germans Jacob i Wilhelm Grimm, un llibre destinat a convertir-se en un dels més coneguts del món. Des de llavors, els contes dels Germans Grimm, tal com se'ls coneix, han estat traduïts a 170 llengües, i des del 2005 la primera edició, que és a Kassel, forma part del Patrimoni Cultural de la Humanitat. El seu èxit, però, no va ser immediat. La recol·lecció de contes va començar cap al 1806 i sembla que la idea romàntica que van anar de poble en poble per recuperar històries perdudes -amb detalls cruels i sexuals- no és certa. Per conèixer-los millor, amb motiu del bicentenari de la primera edició, Alemanya commemorarà l'Any Grimm al llarg del 2013 i tindrà com a epicentre Kassel, la ciutat on van viure els dos germans entre el 1798 i el 1841.

23. JUNQUERAS, Oriol
Després d'haver fet ressuscitar ERC el 25-N, per al líder republicà, que garanteix l'estabilitat parlamentària al govern de CiU, aquest 2013 serà una autèntica prova de foc. Amb l'horitzó immediat dels pressupostos de la Generalitat que inclouran ajustos severs d'entre 3.000 i 4.000 milions, haurà de demostrar la fortalesa de l'acord subscrit amb CiU i l'efectivitat de la fórmula de suport extern al Govern. Té al davant també el repte compartit amb el president de la Generalitat, Artur Mas, d'obrir a partits i societat l'acord CiU-ERC per a la consulta el 2014 per fer més transversal el procés d'autodeterminació. Aquest polític que s'allunya dels paràmetres de la política clàssica, té a les mans en part també l'ampliació de la base social partidària d'un estat propi.

24. LANCASTER, Burt
D'ulls blaus i somriure guanyador, Burt Lancaster va ser un dels actors més polifacètics i inquiets de la història de Hollywood. El 2013 se celebrarà el centenari del naixement d'un intèrpret versàtil que va utilitzar la seva gran condició física i un passat com a acròbata de circ per convertir-se en el saltimbanqui oficial del cinema de principis dels anys 50 a títols tan mítics com El falcó i la fletxa o El temible burleta . Però Lancaster era un actor amb molts recursos, com va demostrar al clàssic D'aquí a l'eternitat , amb la icònica escena a la platja amb Deborah Kerr, o als drames L'home d'Alcatraz oElmer Gantry , pel qual va guanyar el seu únic Oscar. No només va triomfar com a actor: als 50 va crear la productora independent de més èxit de l'època, responsable de clàssics com Marty o Xantatge a Broadway . La maduresa va portar alguns dels millors papers de la seva carrera: el príncep Don Fabrizio Salina d' El Guepard i el madur tafur Lou Pascal d' Atlantic City . Lancaster, sens dubte, va ser una de les grans estrelles de Hollywood.

25. MADURO, Nicolás
Aquest és l'home que té la difícil missió aquest 2013 de fer sobreviure el chavisme sense Chávez. Nicolás Maduro és l'escollit per succeir el líder bolivarià si no se'n surt del càncer que el té sota tractament a Cuba. Per ara, el seu repte és mantenir la unitat de Veneçuela des de la vicepresidència. Però si Chávez mor durant els primers quatre anys de la legislatura que arrenca el 10 de gener, Maduro seria l'encarregat de convocar unes eleccions on estaria en joc l'anomenat socialisme del segle XXI sense una figura com Chávez.

26. MANEL
El febrer passat els Manel van tancar la gira del seu segon disc d'estudi - 10 milles per veure una bona armadura (2011)- amb tres concerts al Coliseum, que, com és habitual per a la banda barcelonina, van exhaurir localitats. Havien fet un centenar de bolos durant la gira, que encara continuaria per Mèxic al març i Berlín a l'abril, i havien venut 50.000 còpies del disc. Fins i tot va arribar a colar-se dues setmanes al número 1 de la llista oficial de vendes a Espanya. Els mèrits d'aquest grup, que va irrompre a l'escena catalana el 2008 amb Els millors professors europeus (que va ser Disc d'Or) i va encapçalar la revitalització de la música en català, juntament amb la seva tirada popular fan que cada nou disc de Manel sigui un esdeveniment. Malgrat això, Guillem Gisbert, Martí Maymó, Roger Padilla i Arnau Vallvé guarden un absolut secretisme sobre el títol o les línies del pròxim treball. El grup només han confirmat que estan concentrats en la composició del nou àlbum a la seva sala d'assaig i que sortirà a la venda la primavera del 2013. Manel, en el fons, només tenen el repte de superar-se a ells mateixos.El disc consolidarà una banda que triomfa a casa però que també ha actuat al festival The Great Escape (Brighton), al BAFIM (Buenos Aires) i al Womad (Las Palmas), al marge de consideracions lingüístiques.

27. MARQUÉS-BONET, Tomàs (Científic que publicarà el genoma de Floquet de Neu)
El genetista Tomàs Marquès-Bonet, de l'Institut de Biologia Evolutiva UPF-CSIC, podria donar a conèixer aquest any el genoma de Floquet de Neu, que va morir a Barcelona l'any 2003. Ja està completament seqüenciat i analitzat, però l'equip que lidera aquest científic donarà a conèixer públicament les pecularitats del goril·la albí quan el seu estudi passi les revisions pertinents per part de les revistes científiques. Marquès-Bonet ha participat en els consorcis internacionals que han completat fins ara el genoma del ximpanzé, el goril·la, l'orangutan i el bonobo.

28. MÁRQUEZ, Marc
El jove pilot de Cervera debuta aquest any a la categoria reina del motociclisme, MotoGP, amb el títol de campió de 125cc (2010) i de Moto2 (2012) com a targeta de presentació. Márquez, que al febrer farà 20 anys, serà el company a l'equip Repsol Honda del vallesà Dani Pedrosa i hi arriba després d'uns primers entrenaments en què ja ha demostrat que té el talent i les condicions per fer història entre els millors. El Mundial de MotoGP d'aquest 2013 serà el més nostrat de la història, amb el campió Jorge Lorenzo defensant-se dels atacs dels dos pilots d'Honda, Pedrosa i Márquez, sense perdre de vista el seu nou company d'equip a Yamaha, el veterà Valentino Rossi. El Mundial es posarà en marxa a l'abril al circuit de Qatar i arribarà el 16 de juny a Montmeló.

29. MARTÍ I POL, Miquel
L'11 de novembre del 2003 va morir el poeta de Roda de Ter Miquel Martí i Pol. Aquest 2013 es commemoraran 10 anys de l'adéu d'un dels escriptors catalans més populars del segle XX. La seva memòria s'ha mantingut viva gràcies a un llegat literari excepcional que estudien els escolars i llegeix el gran públic, però també a través de les cançons del seu amic Lluís Llach -que també ha creat un premi per a cantautors amb el seu nom; a banda del guardó de poesia de Roda i la beca d'estudis de la fundació Valvi que duen també el seu nom-. Llach publicarà aquest 2013 a Edicions 62 un llibre sobre les col·laboracions entre ell i el poeta per a la creació dels discos Un pont de mar blava (1993), Porrera (1995), Verges 50 (1995) i Temps de revoltes (2000). Es publicaran el centenar de faxos que es van enviar, comentats per Llach, els quatre CDs i un DVD. Per reivindicar acadèmicament la figura del poeta, impulsar-ne l'estudi i analitzar-ne la repercussió a nivell nacional i internacional, un dels actes més importants del desè aniversari serà el II Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol, que tindrà lloc entre Barcelona, Vic i Roda de Ter del 17 al 19 d'octubre. La seva Fundació i l'Associació d'Amics promouen l'Any Martí i Pol.

30. MERKEL, Angela
En la política europea, aquest 2013 serà l'any d'Angela Merkel. La dama de ferro de l'euro, la que ha imposat l'austeritat a canvi de rescatar els països en fallida, afronta la reelecció el setembre d'aquest any amb molt bones perspectives. La coalició que formen el seu partit -la CDU- i la CSU bavaresa, està al nivell més alt de suport en els sondejos dels últims set anys i arriba al 41% d'intenció de vot. Merkel ho té tot de cara per repetir, però la gran incògnita és qui tindrà com a company de viatge. Els liberals de l'FDP, socis de govern en aquesta legislatura, s'enfonsen a les enquestes i amb prou feines obtindran representació parlamentària. I els socialdemòcrates de l'SPD, sota el lideratge de Peer Steinbrück, ja han anunciat que no donaran de nou suport a l'executiu com van fer en el primer mandat de Merkel.

31. MESSI, Leo
El futbolista argentí del Barça pot ser un dels primers noms propis d'aquest any, ja que el dia 7 de gener és el favorit per ser escollit com a millor jugador de l'any passat a la gala de la Pilota d'Or que se celebrarà al Palau de Congressos de Zuric. Si Messi guanya serà el primer jugador de la història del futbol que aixeca aquest premi quatre vegades, i superarà la fita de Michel Platini, que ho va fer tres cops. Messi, després de trencar un munt de rècords el 2012, iniciarà un nou duel amb el portuguès del Reial Madrid Cristiano Ronaldo, un dels tres finalistes d'una gala de la Pilota d'Or en què Andrés Iniesta és el tercer en discòrdia. L'any futbolístic tindrà un dels seus punts destacats el 25 de maig, quan l'estadi de Wembley, a Londres, serà seu de la final de la Lliga de Campions. Per a Messi, que aquest estiu farà 26 anys, és un any en què tota l'atenció estarà centrada en el Barça, ja que no juga cap torneig important amb la selecció argentina. Amb el liderat de Primera Divisió consolidat, la Lliga de Campions apareix com la competició més atractiva per als interessos d'un Barça que ha convertit Messi en la gran icona d'un esport globalitzat. Aquest 2013 Messi també pot igualar el rècord de gols històric amb la samarreta del Barça, tant en partits oficials com amistosos, que té Paulino Alcántara des del 1927. Alcántara en va fer 369 i Messi ja n'ha fet 288.

32. MIDDLETON, Kate
La duquessa de Cambridge no ha tingut un 2012 fàcil. En primer lloc, pels problemes durant l'embaràs. I, en segon lloc, per la mort d'una infermera de l'hospital on la van atendre per aquests problemes. Jacintha Saldanha es va suïcidar arran d'una broma radiofònica en què dos locutors es feien passar per la reina Elisabet II i el príncep Carles. Un fet que va disgustar Middleton, i no perquè Saldanha hagués desvelat detalls de la seva patologia. Tot i això, el 2013 serà un any en què la duquessa tindrà un paper principal, ja que donarà continuïtat a la dinastia dels Windsor. Embarassada per primer cop, Middleton espera un fill -o filla- del seu marit Guillem, el príncep que té moltes possibilitats d'heretar el tron directament de la seva àvia. Entre les possibles polèmiques s'adverteixen les comparacions amb Lady Di, una sogra que mai va conèixer en persona però que els britànics tenen ben present.

33. MILLET, Fèlix
Després del pelegrinatge als jutjats i de viure a l'ombra de l'opinió pública, finalment aquest 2013 Fèlix Millet seurà al banc dels acusats. Haurà de respondre pel suposat tràfic d'influències en la tramitació d'un hotel de luxe al costat del Palau de la Música. De les tres causes obertes contra l'expresident del Palau i la seva mà dreta, Jordi Montull, serà el primer d'anar a judici, ja que la instrucció està tancada. El fiscal sol·licita per a Millet deu anys i dos mesos de presó per delictes de tràfic d'influències, apropiació indeguda, falsedat documental i prevaricació. El fiscal creu que Millet va aprofitar la seva relació amb càrrecs polítics i funcionaris per fer un canvi de qualificació dels terrenys. De fet, en aquesta causa també estan imputats l'extinent d'alcalde de Barcelona Ramon Garcia-Bragado i l'exgerent d'Urbanisme Ramon Massagué.

34. MONTORO, Cristóbal
El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques podria convertir-se en protagonista aquest any 2013 si finalment pren la decisió d'intervenir alguna autonomia per incompliment de l'objectiu de dèficit, per exemple Catalunya. Montoro és l'encarregat que quadrin els números que s'envien a Brussel·les i sempre culpa les autonomies de qualsevol desviació. El ministre també tindrà la missió d'oferir a Catalunya una millora en el finançament autonòmic, ja que aquest 2013 venç el sistema pactat entre Antoni Castells i Elena Salgado. Des del PP català es fa pressió perquè Montoro i Rajoy facin una bona oferta a Catalunya que faci baixar el suport a la independència, però la situació precària de les finances públiques ho fa molt difícil.

35. MUIR, James (Seat)
El president de Seat té al davant un any que marcarà un rumb decisiu per a la companyia. El fabricant de cotxes té l'objectiu de deixar enrere les pèrdues que arrossega i acabar l'any amb un equilibri als comptes. Ho determinarà, amb permís de la crisi, la bona acceptació de nous models com el León i la bona marxa dels plans d'expansió engegats, com ara l'arribada del fabricant a la Xina. L'any 2011 Seat va presentar 61 milions de pèrdues, l'única filial del grup Volkswagen amb números vermells.

36. MURSI, Mohammed
Al gener la plaça Tahrir celebrarà el segon aniversari de la seva revolta. Després de la victòria de l'islamista Mohammed Mursi, alguns esperen una segona revolució. La nova Constitució ha mostrat la divisió que viu un país en part descontent amb la tendència islamista del seu president. El primer cap d'estat escollit democràticament després de tres dècades de règim autoritari ha d'aixecar una economia que ha vist com el turisme i les inversions estrangeres han fugit. Les propostes d'ajuda internacional que van ploure després de la caiguda de Mubàrak s'han aturat i els Estats Units observen com els dos corrents que omplen el món àrab postrevolucionari -islamisme i secularisme- s'enfronten als carrers egipcis. El clima de contestació al país deixa clar que Egipte ha après a gestar una revolució i no sembla disposat a esperar dècades per rebutjar un líder que no el satisfà.

37. NADAL, Rafa
El 28 de juny del 2012 Rafa Nadal va ser derrotat sorprenentment pel txec Lukas Rosol en un partit de la segona ronda del Torneig de Wimbledon. Pocs s'esperaven que aquell partit seria l'últim del jugador de Manacor en més de sis mesos. Onze vegades guanyador d'un torneig del Grand Slam i exjugador número 1 del rànquing de l'ATP, Nadal s'ha passat tota la segona meitat de l'any 2012 treballant per recuperar-se d'una lesió al tendó rotular complicada per una acumulació de greix a la zona, una dolència coneguda com la síndrome de Hoffa. Nadal tornarà a les pistes al febrer al torneig d'Acapulco, ja que un virus estomacal el deixarà sense jugar el primer Grand Slam de la temporada, l'Open d'Austràlia. El jugador de Manacor ha deixat clar que necessitarà encara uns mesos per arribar a un estat de forma òptim per poder guanyar els principals tornejos. Durant els mesos d'absència, Nadal ha vist com el serbi Novak Djokovic consolida la seva condició de millor jugador del moment, però el calendari de la temporada 2013 de tenis és immillorable, ja que el jugador de Belgrad té un munt de rivals de primer nivell, com l'escocès Andy Murray (campió olímpic i de l'Open dels Estats Units), el veterà Roger Federer, que defensarà el títol de Wimbledon i intentarà ser el primer que guanya 8 cops a Londres, i un David Ferrer que ja és el cinquè millor jugador del món. Nadal intentarà aquest 2013 guanyar el seu vuitè Roland Garros.

38. OBAMA, Barack
Obama ja no és el messies que el 2008 va arribar a la Casa Blanca fresc i ple de promeses. En quatre anys ha guanyat experiència i realisme, de manera que entén que els nord-americans se'l mirin de manera diferent: ja no és el del Yes, we can , és un mandatari que, com tots, ha d'assumir el que ha fet i el que no. El 2013 dirà si demòcrates i republicans han estat capaços de salvar el país de l'abisme fiscal (conjunt d'impostos i retallades que marcaran l'inici d'any si el Capitoli no es posa d'acord per evitar-ho). En l'horitzó internacional, afronta sobretot la retirada de l'Afganistan i les convulsions del món àrab.

39. OLMO, Luis del
El veterà locutor farà 76 anys al mes de gener i ha anunciat que serà durant aquest 2013 quan penjarà els auriculars i es jubilarà. La seva retirada haurà tingut, però, un regust final amarg. La cadena de ràdio que va impulsar, Onda Rambla, va ser absorbida per ABC Punto Radio, que durant aquest 2013 quedarà diluïda en les emissores d'Onda Cero i perdrà completament la identitat.Del Olmo ha fet història a la ràdio espanyola amb el programaProtagonistas , que va debutar a RNE l'any 1969. Des d'un punt de vista més anecdòtic, Del Olmo és conegut també per haver popularitzar el plat delbotillo (del seu Lleó natal), en una festa anual que aplega bona part de la professió periodística.

40. PEÑA NIETO, Enrique
El nou president de Mèxic afronta el seu primer any de mandat amb l'objectiu de transformar la segona economia més gran de l'Amèrica Llatina, però primer vol afrontar el repte de lluitar contra la fam i reduir els homicidis a la meitat. No serà fàcil. L'abanderat de l'històric Partit Revolucionari Institucional (PRI) haurà de demostrar que la seva formació no és la de sempre, després d'un parèntesi de dotze anys sense poder que ha dilapidat els pactes entre narcotraficants i policia i ha abocat el país a una guerra que ja ha deixat més de 100.000 morts. La nova estratègia de seguretat serà seguida amb atenció per la Casa Blanca, que va estar al costat del conservador Partit d'Acció Nacional per combatre els càrtels. Peña Nieto ha dit que vol estrènyer la col·laboració amb Obama, però caldrà veure si es firma finalment un pacte migratori amb els Estats Units.

41. PÉREZ, Florentino
El president del Reial Madrid convocarà eleccions al club blanc al juny sense saber quin serà l'estat del primer equip llavors. Pérez, que serà en principi l'únic candidat per mantenir la presidència de l'entitat madridista, afronta un any complicat, ja que l'equip ha fet una segona meitat del 2012 horrible i ha quedat ja molt lluny del Barça en la classificació de Primera Divisió. Des del seu retorn al capdavant del Reial Madrid, Pérez només ha guanyat tres títols (1 Lliga, 1 Copa i 1 Supercopa) i no ha aconseguit fer realitat el gran somni de tota la massa social madridista: aixecar la desena Lliga de Campions en la història del Madrid. Precisament, el futur de l'equip madridista a la principal competició internacional serà clau per veure com acaba la relació entre Florentino i el tècnic José Mourinho, que sembla tenir-ho tot llest per marxar de Madrid aquest estiu. Per Pérez es tractarà d'un any en què haurà de fer malabarismes per intentar apagar els diferents focs que té cremant ara mateix, com el futur de Cristiano Ronaldo, la relació de Mourinho amb el capità Iker Casillas i el fet de veure com el Barça pot guanyar de nou més títols que no pas l'equip que s'ha gastat més diners les últimes dècades.

42. PIQUÉ MEBARAK, Biel
Malgrat que a hores d'ara no en podem posar la foto perquè no existeix, el fill de Shakira i Piqué serà una personalitat rellevant a Catalunya aquest 2013. Hereu de la fama dels seus pares, el fill del futbolista i la cantant -del qual ni sabem segur si es dirà Biel- està previst que serà tot un trendsetter entre les parelles embarassades, tan aquí com a Colòmbia. De fet, Biel és un dels noms que Gerard Piqué no ha desmentit, cosa que sí que va fer amb Ulicito, un nom més apropiat per criar el nouvingut a Colòmbia que no a Europa. En tot cas, el primer fruit de la relació Piqué-Mebarak tindrà amics de la mateixa edat nascuts de companys d'equip del seu pare. Per exemple, el fill de Messi, amb qui es portarà pocs mesos, i el fill de Cesc Fàbregas, que també naixerà el 2013.

43. PUJOL FERRUSOLA, Oriol
El secretari general de CDC -ho és des del març del 2012- és un dels homes forts del pinyol d'Artur Mas i comandarà des del partit i des del Parlament les converses amb ERC per mantenir la bona salut del pacte d'estabilitat firmat per a aquesta legislatura. Però també haurà de gestionar unes informacions que el situen dins una trama de presumpta corrupció al voltant de les concessions d'ITV a Catalunya en un moment en què Catalunya ha emprès el camí cap a la consulta d'autodeterminació, prevista per al 2014. A l'espera que es publiqui el sumari, Pujol nega sempre que pot la categoria de "col·laborador necessari" que li va atorgar Hisenda en el moment en què es va destapar el cas.CDC és a l'ull de l'huracà des de l'esclat del cas Palau, que ha fet que la seu del partit estigui embargada arran d'unes investigacions judicials que situen el partit com a beneficiari de comissions il·legals. L'endemà que acabés el congrés dels nacionalistes al març, Josep Tous, coordinador general de la Diputació de Barcelona i del cercle d'Oriol Pujol, va ser detingut per la trama de les ITV. El 2013 se sabrà si el cas esquitxa del tot el fill polític de Jordi Pujol.

44. ROMANA, Belén
El banc dolent , presidit per Belén Romana, ha iniciat la marxa el 2012, però de moment se sap poc de com funcionarà i quin efecte tindrà en els sectors immobiliari i financer. A partir d'aquest 1 de gener, el Sareb tindrà ja 37.110 milions d'euros en actius tòxics de les entitats nacionalitzades. Però només és el principi. Després arribaran els actius de les entitats del grup 2, les que necessiten ajudes però no han estat nacionalitzades, i no es descarta que alguns bancs sans, que ja en són accionistes, hi traslladin totxo. Romana tindrà molta feina. A més de digerir la quantitat ingent d'actius que li han arribat i trobar compradors, el banc dolent haurà de trobar la fórmula per evitar entrar en pèrdues. I haurà de trobar més inversors estrangers per a la tercera onada d'ampliacions de capital del Sareb, que s'espera per a principis del 2013. Els analistes alerten que no ho tindrà fàcil.

45. RUIZ-GALLARDÓN, Alberto
Després d'un 2012 en què ha estat un dels ministres més qüestionats del govern espanyol -juntament amb el d'Educació, José Ignacio Wert-, el titular de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, serà protagonista del 2013, quan algunes de les seves iniciatives més polèmiques es traslladin al consell de ministres. Hi destaca la polèmica revisió de la llei de l'avortament. Gallardón també serà a l'ull de l'huracà per l'aprovació i l'entrada en funcionament del nou Codi Penal, que ja ha generat debat durant aquest any, perquè inclou mesures com la cadena perpètua revisable per homicidis terroristes i assassinats de menors.

46. URKULLU, Iñigo
El nou lehendakari, el penabista Iñigo Urkullu, és un home de partit, sense concessions a l'oratòria ni altes dosis d'imaginació política. De l'ala moderada del partit i de la família biscaïna, la més poderosa dins del PNB, ha arribat a Ajuria Enea gairebé per decantació. El retorn de l'esquerra abertzale a la legalitat l'hi posava tot de cara. La seva prioritat és la lluita contra la crisi, que Euskadi capeja millor que la resta de l'Estat. No vol encomanar-se del procés català però el 2015, com ell vol, o abans si EH Bildu pressiona, haurà de concretar un nou marc polític ja sense ETA.

47. VILANOVA, Tito
L'any 2013 hauria de ser el dels primer títols de Vilanova com a entrenador del primer equip del Barça. El tècnic de Bellcaire d'Empordà, en procés de recuperació d'una segona operació provocada per un tumor a la glàndula paròtide, confia poder tornar a la feina just quan arribi el tram de la temporada en què toca rematar la temporada. El seu Barça ja ha fet el millor inici de Lliga de la història del club i sembla que té el títol de Primera al sarró. Els altres grans reptes de l'equip blaugrana seran la Copa del Rei i sobretot una Lliga de Campions que es decidirà el 25 de maig a Wembley.

48. WAGNER, Richard
El bicentenari del naixement de Richard Wagner, encetat pel Liceu al setembre amb l'arribada del cor i l'orquestra de Bayreuth, omplirà Barcelona d'activitats en honor al compositor bavarès: concerts, exposicions, projeccions de cinema, una festa intercultural al Raval, etc. El Liceu iniciarà amb L'or del Rin la representació de la tetralogia wagneriana sota la direcció de Josep Pons; la Banda Municipal de Barcelona i la Simfònica de l'Esmuc interpretaran un programa especial a L'Auditori; i el Centre d'Arts Santa Mònica organitzarà l'exposició Wagner i les arts .

49. WOLFE, Tom
El dandi de la literatura nord-americana torna amb una nova novel·la, la primera que publica fora de la seva editorial de tota la vida, una oportunitat perfecta perquè Tom Wolfe es reivindiqui després de la fluixa rebuda de Sóc la Charlotte Simmons (2004). La publicació d'una nova obra de l'autor de La foguera de les vanitats encara suposa un esdeveniment: a Back to blood , que editarà Columna, Wolfe explorarà el conflicte de la immigració en el modern Miami multiètnic a través de personatges d'origen cubà, haitià, francès i rus. L'escriptor té ganes de demostrar que encara és el més gran.

50. XI Jinping
Una nova generació de líders polítics assumirà aquest 2013 el poder a la Xina. Al març, l'Assemblea Popular Nacional nomenarà Xi Jinping nou president del país en substitució de Hu Jintao i Li Keqiang rellevarà Wen Jiabao com a primer ministre. No s'espera que els nous dirigents xinesos facin cap viratge pel que fa a l'estratègia política del país. La seva és una aposta pel continuisme i el consens dins del Partit Comunista per tal que tot segueixi igual o més controlat. Com a mostra, les mesures per vigilar més internet amb què s'han estrenat els nous líders.