Ara

DIADA DE MALLORCA

Més de 7.000 persones clamen a favor dels Països Catalans

Històrica manifestació sobiranista a Palma

ENRIC B. ABELLÓ 

PALMA | Actualitzada el 31/12/2012 00:00

MARXA MULTITUDINÀRIA  Els carrers del centre de Palma es van omplir diumenge amb la manifestació de la Diada de Mallorca, més concorreguda que en anys anteriors.MARXA MULTITUDINÀRIA Els carrers del centre de Palma es van omplir diumenge amb la manifestació de la Diada de Mallorca, més concorreguda que en anys anteriors. ENRIQUE CALVO

Més de 7.000 persones -unes 9.000, segons els organitzadors- es van manifestar ahir al centre de Palma en la protesta independentista més gran que s'ha fet mai a les Illes Balears. Els atacs dels governs de Mariano Rajoy i José Ramón Bauzá al català i a la identitat de les Illes van convertir la marxa en un esdeveniment històric, i van fer sortir al carrer més del doble de gent de la que es manifestava habitualment per la Diada de Mallorca. L'eslògan "Els Països Catalans decidim: autodeterminació!" obria la protesta a la pancarta inicial.

La radicalització espanyolista del PP, amb la llei Wert i la rebaixa forçada de l'ensenyament en català, la castellanització progressiva d'IB3 i l'eliminació del requisit de saber català per ser funcionari, ha remogut les aigües. Segons el portaveu de la Plataforma 31-D, Joan Mateu Ferrando, "quan creix l'espanyolisme també creix l'independentisme". Per això ja s'esperava l'èxit de convocatòria, encara que pocs s'imaginaven que hi aniria tanta gent.

Accent independentista

La marxa va ser clarament independentista. Es veia en la pancarta però sobretot als rètols alçats que duia la gent, en la gran quantitat de banderes estelades i en els crits dels manifestants. Amb tot, no es reclamava la independència de les Illes Balears sinó la de tots els Països Catalans. El lema era també un crit d'atenció al procés sobiranista que es viu a Catalunya. "Nosaltres també hi som", insistia el portaveu de la Plataforma 31-D. I ho deia a pocs metres del president d'ERC, Oriol Junqueras, que també hi va acudir.

A la marxa també hi havia el diputat de la CUP al Parlament de Catalunya Joaquim Arrufat, així com Pello Urizar, de Bildu. No hi van faltar tampoc els principals representants del nacionalisme mallorquí, com el portaveu de la coalició PSM-IV-ExM, Biel Barceló; el president d'Esquerra a Mallorca, Joan Lladó; el coordinador de l'Obra Cultural Balear, Tomeu Martí; o el dirigent del sindicat STEI-i, Biel Caldentey. Tots tenien present el procés sobiranista que es viu a Catalunya. "Pot canviar molt el panorama polític en positiu", admetia Barceló, tot i que afegia que la situació de l'arxipèlag i la del Principat "són molt diferents". L'auge de l'independentisme a Catalunya també ha ajudat a reviscolar-lo a les Balears.

El bloc més nombrós de la protesta era el de l'Esquerra Independentista de Mallorca, formada per Arran, Endavant, SEPC i Alerta Solidària. El col·lectiu Arran havia reivindicat al matí una acció en contra de l'únic toro d'Osborne que hi ha a les Illes: durant la nit n'havien serrat les banyes i un tros de cap, que havien deixat penjant, i el toro havia quedat mig decapitat. Hi havien deixat una pancarta on s'hi llegia: "Només lluitant tenim futur".

La manifestació va avançar amb un to festiu, animada pels timbals i les xeremies, tot i que estava estretament vigilada per un nombrós desplegament policial. Encara que no hi va haver cap incident, no van faltar els crits i insults durant la tradicional ofrena floral a l'estàtua del rei Jaume I.

Tensió amb grups espanyolistes

Passades les vuit del vespre, mentre es llegia el manifest de la protesta a la plaça dels Patins, membres dels col·lectius espanyolistes Círculo Balear i Grup d'Acció Baléà s'escridassaven amb manifestants independentistes. Els antiavalots separaven els dos bàndols, que es van desfogar sense arribar a les mans.

El manifest reivindicava el dret a l'autodeterminació i criticava les retallades i els atacs de Bauzá al català, però també va recordar els més de 80 imputats en diversos processos judicials a causa de les protestes en contra del govern del PP. La manifestació, que ahir va marxar per vint-i-sisena vegada, es fa amb motiu de la Diada de Mallorca, el 31 de desembre, que commemora l'entrada a Palma, enguany fa 783 anys, de les tropes del rei Jaume I. És la festa cívica més antiga d'Europa i un símbol de la identitat dels mallorquins i del seu lligam amb la resta dels Països Catalans. La diada oficial de les Illes Balears, però, és el 12 de setembre, que commemora el jurament l'any 1276, per part de Jaume II, de la Carta de franqueses i privilegis del Regne de Mallorca.

Bauzá crida a la unitat

Mentre la manifestació pel centre de Palma arribava a la fi, Bauzá va emetre pel canal autonòmic IB3 el seu discurs de Cap d'Any. El president balear va fer una crida a la "unitat" per superar la crisi. Bauzá va llançar un missatge d'esperança, convençut que els illencs "se'n sortiran" amb esforç, sacrifici i "voluntat de ferro". Per il·lustrar-ho, va evocar la plaga de la fil·loxera que el 1891 va devastar el sector vinícola de les Illes. Milers de vinyes van ser substituïdes per ametllers i les Balears van esdevenir un dels llocs de més producció d'ametlla d'Espanya. "Hem de tenir confiança en nosaltres mateixos", va sentenciar.