Ara

Les sigles dels tres aliats es fondran en un sol nom

La coalició progressista de les Balears es reforça

Els tres partits que formen l'aliança progressista PSM-IV-ExM estan en procés d'estrènyer els llaços que els uneixen. En els pròxims mesos preveuen reforçar les estructures unitàries i triar un nom per a la coalició.
E. A. 

PALMA | Actualitzada el 31/12/2012 00:00

Biel Barceló, secretari general del PSM, és un dels protagonistes de l'acostament entre diferents formacions progressistes de les Balears. Biel Barceló, secretari general del PSM, és un dels protagonistes de l'acostament entre diferents formacions progressistes de les Balears.ACN

L'aliança entre el Partit Socialista de Mallorca (PSM), Iniciativa Verds i Entesa per Mallorca ha començat un procés per reforçar la coalició que els va assegurar cinc diputats a les últimes eleccions autonòmiques. D'entrada, tenen previst canviar la sopa de lletres que és ara el seu nom: PSM-IV-ExM, però també preveuen cohesionar les seves estructures i integrar-se per definir millor el seu espai polític.

A banda del PP i el PSOE, els econacionalistes de PSM-IV-ExM són l'única formació política amb presència al Parlament de les Illes Balears. Formada per nacionalistes progressistes (PSM), ecologistes escindits d'Esquerra Unida (IV) i una escissió del PSM (ExM), la coalició respon a un esquema molt semblant al de Compromís al País Valencià. Fins i tot s'han plantejat prendre aquesta mateixa denominació.

El nom, pendent de decisió

De fet, el nou nom de la coalició encara no s'ha decidit. Es triarà en una assemblea conjunta el 2 de febrer, però la proposta que de moment té més possibilitats és Més , seguit del nom de les Illes Balears o del nucli territorial en qüestió. En aquesta assemblea s'hauria d'aprovar un document que vol ser una crida per integrar independents a la coalició i la convocatòria d'una nova assemblea a l'abril on s'obrirà la formació "a totes les persones i col·lectius que s'hi vulguin sumar".

Al conclau de l'abril també s'escollirà la nova direcció de la coalició i les línies polítiques i organitzatives. Preveuen funcionar amb una executiva comuna per als tres partits, que perdrien pes específic i cedirien sobirania i capacitat de decisió a la coalició. Volen enfortir la unió per poder créixer.

Coalició amb menys tensions

A la coalició PSM-IV-ExM no s'hi noten les tensions internes que hi va haver al Bloc per Mallorca, una coalició formada el 2006 pel PSM, EU i Els Verds de Mallorca, i on el 2007 es va afegir Esquerra Republicana. L'aliança va desaparèixer a l'última tongada electoral, i EU va quedar tocada per l'escissió d'IV, que es va coaliar amb el PSM i ExM.

Avui és l'últim dia perquè els militants dels tres partits puguin presentar propostes de nom perquè es votin el 2 de febrer. Més és la proposta d'una consultora especialitzada que havia recollit els noms que suggerien els tres partits. També s'havien valorat Bloc , Compromís i Feim , però l'empresa els va descartar. Bloc és com s'anomenava en la legislatura passada la coalició liderada pel PSM, Compromís s'ha rebutjat perquè és calcat a la formació valenciana, mentre que Feim és la forma mallorquina de la primera persona del plural del verb fer .

La fórmula Més , que pretén projectar la imatge de suma, ja s'havia utilitzat en coalicions a les quals s'havien afegit els econacionalistes, com ara Més per Menorca . D'entrada, les cúpules dels tres partits pretenien votar el nom als seus òrgans de direcció, però en un consell polític del PSM diversos militants van reclamar que es fes un procés més obert en què tothom pogués proposar alternatives. La resta de formacions s'hi van afegir. La denominació Més no convenç tothom, però les direccions dels partits la mantenen com a preferida. Tot fa pensar que serà el nom de la nova coalició, si els militants no ho eviten.