Ara

POLÍTICA ESPORTIVA

La llarga lluita per l'oficialitat de les seleccions

La consulta per la independència del 2014 és un incentiu per seguir treballant pel reconeixement

ALBERT SOLÉ 

Barcelona | Actualitzada el 31/12/2012 00:00

'UNA NACIÓ, UNA SELECCIÓ'   Aquest és el lema que acompanya sempre totes les seleccions catalanes en tots els partits amistosos i oficials que disputen.'Una nació, una selecció' és el lema per a les seleccions catalanesXAVIER BERTRAL

La prudència és una de les característiques principals del poble català. Ara que el govern de la Generalitat ha fixat la consulta per la independència per al 2014, i en les hores prèvies a un nou partit de la selecció catalana de futbol, molta gent es deu preguntar si cal seguir lluitant pel reconeixement oficial de les seleccions del país o si amb la independència ja vindrà sol. Fa uns anys, quan l'estat propi semblava una utopia, demanar que l'esport català fos tractat com l'escocès tenia sentit, però ara també? L'ARA ha parlat amb els màxims responsables que han participat en aquesta lluita des del 1998, i tots opinen que ara no s'ha d'aturar la feina feta, i que cal seguir treballant pel reconeixement internacional de les seleccions en paral·lel al procés polític que viu Catalunya.

JAUME LLAURADÓ

"El 1999 no vam saber aprofitar el moment"

Va ser el primer president de la Plataforma, i la seva veu en aquest moment és important: "El camí polític i el camí del reconeixement esportiu tenen relació, lògicament, però són diferents. Crec que hem de continuar treballant amb la mateixa força que fins ara, que no és fàcil". Llauradó reconeix que ara Espanya està molt més atenta a la lluita pel reconeixement de les seleccions catalanes, però que quan va començar tot el moviment no: "Quan vam recollir les firmes (1998 i 1999) podíem haver fet més coses, però no vam saber aprofitar el moment. Llavors no es van fer els deures, i ara és més difícil". Preguntat sobre per què no es van fer els deures i qui no els va fer, Llauradó manté la incògnita: "Encara ha de passar un temps per explicar què va succeir llavors. No beneficiaria ningú explicar-ho ara, i potser perjudicaríem el procés actual...". El que té molt clar el primer president de la Plataforma és que "si Catalunya vol refermar la seva identitat, hem de tenir seleccions pròpies. Hi ha poques coses per expressar el sentiment nacional, i l'esport i les seleccions pròpies ho són".

XAVIER VINYALS

"L'estratègia a seguir la tenim clara, però no la diré"

L'actual responsable de la Plataforma sí que creu que alguna cosa ha de canviar, però no ho desvela: "Els projectes que hi havia encetats amb les federacions internacionals per reconèixer noves federacions no els aturarem pas, però ara centrarem els nostres esforços a ajudar al país. L'estratègia bona serà fer allò que més sumi de cara al referèndum. L'estratègia que seguirem la tenim clara, però no l'avançaré". Xavier Vinyals està molt satisfet de la feina feta per la seva entitat en aquests anys: "La Plataforma és l'entitat que més ha sumat perquè el país estigui a les portes d'on estem ara. Hem fet una feina positiva, i per això hem de seguir treballant pel dret a decidir, perquè el millor per a l'esport del país és tenir un estat".

XAVI TORRES

"L'esport és un motor per convèncer a votar sí"

Va ser un dels impulsors de la Plataforma, i un dels que més feina fosca ha fet des del 1998, i pensa que cal seguir picant pedra: "Cal seguir anant a les federacions internacionals a parlar i a fer la mateixa feina que fins ara. El Govern també anirà a Europa a convèncer la UE, ja que tots hem de fer el mateix, cadascú en el seu àmbit". Sobre quin ha de ser el paper de la Plataforma en el context polític actual, Xavi Torres ho té clar: "El que hem de fer ara és posar-nos al servei del país. Tenim un màxim de dos anys en què hem d'empènyer tots en la mateixa direcció. L'esport és un dels grans motors per convèncer que s'ha de votar sí a la independència".

RAFEL NIUBÓ

"Hem de seguir igual, no hi ha cap certesa que a la consulta guanyi el sí"

Va ser el primer secretari general per l'Esport que es va arremangar per les seleccions catalanes, i opina que tot i el moment polític, no han d'afluixar: "És cert que si tenim la independència formarem part de l'ONU, i llavors estarem dins el COI, i no caldrà fer res més. Però mentre això no arribi, cal seguir treballant igual. No hi ha cap certesa que es pugui fer la consulta, ni que surti que sí", adverteix amb prudència Niubó. Pel que fa a la utopia que sembla aconseguir el reconeixement de les seleccions sense la independència, Niubó ho té clar: "El 2008 ens van dir que estàvem sonats quan ens vam posar a treballar des de la vicepresidència per fer una consulta el 2014, i mira com estem ara. Doncs amb les seleccions igual, s'ha de seguir fent pressió".

ANNA PRUNA

"S'ha de seguir, no pots pensar que guanyaràs abans de classificar-te"

En els seus quatre anys al càrrec es van reconèixer internacionalment més federacions catalanes que mai abans, per això insta els actuals responsables a no aturar-se: "No té sentit dir que no tindrem seleccions fins que no siguem independents. És evident que s'ha de seguir treballant pel reconeixement, i més que mai". Pruna, però, és crítica amb la política seguida per la Generalitat els últims dos anys: "Cal canviar l'estratègia actual, no podem seguir com ara. No esperem la conjuntura política". Pruna també té el punt prudent de Niubó: "S'ha de seguir treballant perquè no hi ha garantia de res del que pugui passar en un futur proper. És com pensar que guanyaràs un títol abans de classificar-te per a la competició".

IVAN TIBAU

"L'estratègia serà la mateixa fins a la sobirania"

L'actual responsable de l'esport català, i que si res no canvia ho seguirà sent la pròxima legislatura, també aposta per seguir treballant en la mateixa direcció que fins ara: "L'estratègia del govern serà la mateixa, donar suport a les federacions ja reconegudes, i treballar per aconseguir-ne de noves, i en paral·lel treballar per fer el referèndum i aconseguir la sobirania. Com que no sabem quan serà, hem de treballar igual."