• 8 abr 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • CADIS Redacció i agències

Beteta avisa que el nou sistema de finançament s’aprovarà multilateralment

El secretari d’Estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta, va afirmar ahir que el sistema de finançament de les comunitats autònomes s’ha d’aprovar “multilateralment” i “mai bilateralment”. Un missatge que arriba en ple debat sobre la possibilitat que el Govern dissenyi un model asimètric.

Durant la seva intervenció en la junta directiva provincial i intermunicipal del PP de Cadis a Chiclana, Antonio Beteta va dir que “no es pot imposar” l’acord que assoleixin una comunitat autònoma i el Govern central “al conjunt de les administracions autonòmiques”, perquè és “inassumible, inacceptable”, i, “a més, no serà”. Encara que Beteta va reconèixer que “es pot parlar un per un” sobre finançament local, va posar límits.

“La consellera d’Hisenda d’Andalusia em pot explicar els seus problemes autonòmics, però la meva obligació és fer un fòrum multilateral en el qual es posin sobre la taula tots els documents que impliquin la peculiaritat de cada una de les regions per fer una proposta comuna que serveixi per a tothom”, va precisar.

El secretari d’Estat va assegurar que ja amb Aznar com a president, amb el ministre d’Hisenda Cristóbal Montoro i ell mateix com a secretari general, van aconseguir un finançament “aprovat per unanimitat en el consell de política fiscal i financera” i “aprovar el concert basc i el conveni navarrès”, i van aconseguir “avançar, per tant, en una millor distribució dels impostos dels ciutadans”. “Ara ens toca fer-ho perquè l’equilibri pressupostari no és un objectiu”, sinó una “necessitat”, va afegir.

Beteta també va defensar la reforma de l’administració local que prepara el Govern del PP, i va criticar que el PSOE vulgui “torpedinar-la” interposant-hi un recurs d’inconstitucionalitat, cosa que, segons el seu parer, demostra que és un partit “profundament conservador, perquè només vol manar i governar i no li agraden les reformes”.

Segons Beteta, la reforma “global” de les administracions que s’està impulsant “per al mes de juny” suposarà “una autèntica revolució en la manera de funcionar de l’Administració General de l’Estat” que, a més, “respecta profundament l’Estat de les autonomies i l’Estat autonòmic perquè és viable i funciona”.

El secretari d’Estat d’Administracions Públiques entén que “no hi haurà un finançament autonòmic que no vagi de bracet amb el finançament local, no té lògica parlar de l’un sense l’altre”.