Ara

ELS DESITJOS DELS PARTITS

Els polítics fan la carta als Reis

Amb la perspectiva d'un difícil 2013, els partits també fan la seva particular petició a Ses Majestats d'Orient. Més enllà de la seva capacitat de gestió, apel·len a un toc de màgia per encarar la sortida de la crisi, la reducció de l'atur i la resolució del procés nacional català

| Actualitzada el 05/01/2013 00:28

JORDI TURULL Portaveu parlamentari de CiU

Per capgirar la situació

No es pot començar aquesta carta als Reis sense fer abans una prèvia, tenint en compte tot el que ens espera aquest 2013. Res ens serà regalat i tot el que aconseguim serà a còpia de fer-ho bé. Molt bé. Aquest és el principi que hem de tenir clar a l'hora d'afrontar el procés nacional engegat a casa nostra, de manera que demanem que es compleixi el desig d'ampliar la majoria social a favor de l'estat propi. I també estaria bé confiar que a finals d'aquest any tinguem enllestit el marc legal que ens permeti celebrar la consulta. I en l'àmbit econòmic? La petició és clara: que torni a fluir l'aixeta del crèdit per finançar les empreses i que es redueixin les cues de l'atur. A aquestes peticions cal sumar-hi, tenint en compte tots els problemes derivats de la crisi, que la bossa de pobresa vagi fent-se més petita i que cada cop hi hagi menys exclusió social.


PERE NAVARRO Primer secretari del PSC

A la reina Justícia

Més que no pas als Reis, la carta hauria d'anar adreçada a una reina, a la reina de les virtuts de la República, que és, segons Bolívar, la Justícia. El desig de justícia és ampli. Desig de justícia social, que els drets que els catalans i les catalanes han conquerit no es retallin. L'escola pública, la sanitat gratuïta i universal, la igualtat... La societat és justa quan els drets estan garantits. És -també- desig de justícia fiscal. Justícia és que aporti més qui més té, i no ho és que les lleis permetin a qui té una gran fortuna que gairebé no pagui impostos. Ah! I desig que es faci justícia amb els que fan mal ús o abusen del poder públic per al seu benefici personal i privat. El desig de justícia implica voler una relació més justa entre Catalunya i la resta d'Espanya. Cal justícia en aquesta relació perquè la justícia és la que sosté la llibertat i la igualtat.


DOLORS CAMATS Portaveu al Parlament d'ICV-EUiA

Endueu-vos el rei d'Espanya

Com que són màgics però també són reis, als Reis Mags els demanem que, quan tornin cap a l'Orient, s'enduguin el rei d'Espanya amb ells, perquè volem una República. Per al poble de Catalunya volem una consulta. Però una consulta que sigui de debò, de tothom. I no una que se la quedin uns quants com la seva joguina particular. Per a tots i totes els demanem capacitat i il·lusió per lluitar i defensar els nostres drets. Alegria per resistir i combatre aquells que fan de la crisi una oportunitat de negoci. I força i imaginació per construir alternatives. Noves alternatives a partir de noves legitimitats, polítiques, econòmiques, socials i democràtiques. I que porteu molt carbó als que especulen, mercadegen amb la salut i l'educació, menystenen la nostra llengua, desnonen, ens roben els estalvis, als corruptes, etc. Per tot plegat, els demanem molta força perquè la por canviï de costat.


DAVID FERNÀNDEZ Cap de llista de la CUP

Que ens tornin allò robat

Benvolgut Kansbar, Melichior i Bithisarea (en originals, persa i sirià), per quan sortiu del CIE de la Zona Franca on us tenen injustament detinguts, enmig de la UE del racisme, no us demanem cap regal. Només que ens tornin tot allò robat. I que siguem capaços de recuperar: el dret a l'autodeterminació i la sobirania econòmica, com més aviat millor; el dret a l'habitatge i la fi de tot desnonament; pa, feina i llibertat per als tres milions de persones pobres als Països Catalans; la gestió pública de l'aigua, ni d'Acciona ni d'Agbar; els 35 milions d'euros que Millet ens va robar a totes i tots. Fa anys, l'ambaixadora de Ronald Reagan davant l'ONU, Jeane Kirkpatrick, va afirmar que els drets humans "eren una carta als Reis Mags". Exigim, doncs, que deixin de ser una carta i siguin una realitat universal. I finalment, atès que els altres reis del moment són els mercats financers, els demanem que abdiquin. I que ens deixin en pau. D'una santa vegada.


ALÍCIA SÁNCHEZ-CAMACHO Presidenta del PP de Catalunya

Una dosi de seny per a Mas

Aquest any ha estat molt dur i intens per a tots els catalans, la greu crisi econòmica que estem patint ens està portant a fer grans sacrificis i un cop més els catalans estan demostrant gran coresponsabilitat. Per aquest motiu, els meus primers desitjos van destinats a ells, i en especial a aquelles famílies que estan patint directament la crisi amb membres a l'atur. Vull que aquest any comencem a veure la recuperació econòmica i la generació d'ocupació. El segon desig, i tan important com el primer, seria eradicar la pobresa, que va molt lligada a la recuperació econòmica. Finalment, el meu tercer desig va destinat al president de la Generalitat, Artur Mas. Vull que li porteu una bona dosi de seny perquè no continuï amb la divisió entre catalans. No pot posar en perill la convivència, i li heu de fer veure que junts sumem: Espanya és la casa gran dels catalans.


MARTA ROVIRA Secretària general d'ERC

Reis, porteu la República

Els Reis d'Orient són els únics reis en què crec. Benvinguts, si bé sempre és preferible que l'or, l'encens i la mirra ens els guanyem i nosaltres decidim què en fem. Ara, ja que és tradició, aprofito per demanar millores socials i una República de Catalunya que els vetlli i sigui un exemple a Europa de progrés i benestar. Segur que compartiran que el dret a decidir ha de ser l'eix vertebrador d'una veritable democràcia i, mentre no l'exercim, formulo uns desitjos: no veure ningú passar gana, cap altre desnonament i que desterrin l'espoli econòmic i social que patim. I que intercedeixin perquè l'estat espanyol pagui tot el que deu a Catalunya, que es facin les infraestructures que requereix una economia productiva com la nostra i, posats a somniar, que s'adoni que no es pot actuar contra Catalunya, ni contra ningú. Algú trobarà que és demanar massa, i no, volem només allò just i necessari i no pararem fins a obtenir-ho.


JORDI CAÑAS Portaveu al Parlament de Ciutadans

Depèn de nosaltres

Segurament, tenint en compte el context, els qui més regals rebran seran els republicans, que no creuen precisament en els reis. Aquesta és una carta que demana més seny que rauxa en qüestions nacionals, perquè desitgem que hi hagi acords dins de Catalunya i a la resta d'Espanya. Som conscients, això sí, que més que peticions, això que plantegem són més aviat miracles. El rumb que ha pres Artur Mas és una pèssima decisió i cada dia que passa es confirma més, i això ha de canviar. Com també ha de canviar la situació econòmica: desitgem que tot es reactivi i que el Govern no acomiadi 20.000 interins, perquè això ensorraria moltes famílies en el drama de l'atur. La Generalitat no ha de fer servir la reforma laboral per alleugerir plantilla i ha de començar a pagar els deutes que té amb el tercer sector i les entitats socials. Mas ha de parlar amb tothom per blindar els ciutadans. Depèn de nosaltres, no dels Reis.