Ara

CANVI DE CICLE

Confien en Europa per forçar l'Estat a flexibilitzar el dèficit

CiU i ERC arrenquen prioritzant l'economia

El primer front de CiU i ERC, i on volen sumar més suports, serà per flexibilitzar el sostre de dèficit del 0,7%. Així ho va acordar la primera reunió de coordinació, que va impulsar el grup de treball econòmic.
ORIOL MARCH / ROGER TUGAS 

BARCELONA | Actualitzada el 08/01/2013 00:00

REUNIÓ INCOMPLETA   Turull i Llorens (CiU) i Rovira i Salvadó (ERC) van fer la primera reunió de coordinació, però hi faltava el representant del Govern. REUNIÓ INCOMPLETA Turull i Llorens (CiU) i Rovira i Salvadó (ERC) van fer la primera reunió de coordinació, però hi faltava el representant del Govern. FRANCESC MELCION

CiU i ERC van batejar el seu acord de governabilitat com "el pacte per la llibertat", en referència a la consulta del 2014. Però les urgències passen, com abans del 25-N, per pagar factures i nòmines. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, vol aprovar els pressupostos del 2013 al març però per sobre de tot aspira a evitar fixar (i complir) un objectiu de dèficit del 0,7% com exigeix ara Madrid.

És per això que el primer front comú que han articulat CiU i ERC, i que pretenen obrir a les altres forces, és precisament per elevar el sostre fins a l'1,5%. Segons calculen, això permetria reduir en 1.600 milions les retallades previstes. Els dos partits van reclamar ahir a l'Estat redistribuir el dèficit i, en el marc de la primera reunió de coordinació parlamentària d'aquests partits, el primer dels grups de treball que van decidir constituir va ser l'econòmic.

Va ser el mateix Mas-Colell qui al matí va denunciar, a Catalunya Ràdio, que "no té ni cap ni peus" que es reclami a la Generalitat que tanqui el 2013 amb un dèficit del 0,7% o, el que és equivalent, un superàvit primari de 800 milions. El superàvit primari s'obté de restar els interessos del deute a la xifra de superàvit total i, en aquest cas, implica que la Generalitat hauria d'optar a obtenir un saldo positiu en els comptes si es desprengués del cost dels interessos del deute. Un repte majúscul en situacions de recessió com l'actual.

S'ho repensarà Europa?

Així, com ja va avançar l'ARA fa un mes, CiU i ERC preparen una campanya de denúncia d'aquesta distribució del dèficit a les institucions comunitàries. No haurien de tenir problemes per sumar-hi ICV-EUiA i la CUP, però tampoc el PSC, que des del principi s'ha mostrat contrari als criteris del govern espanyol en aquesta matèria. Oriol Pujol, secretari general de CDC, va assegurar que el seu partit "sospita" que Europa flexibilitzarà l'objectiu de dèficit espanyol per al 2013, que ara és del 4,5%. De fet, en una entrevista a aquest diari, Amadeu Altafaj, el número dos del gabinet d'Olli Rehn, el comissari d'Economia de la Comissió Europea, va reclamar a mitjans de desembre que el govern central comparteixi amb les comunitats les pròrrogues concedides per Brussel·les a l'Estat.

La portaveu d'ERC, Anna Simó, va fer costat a la demanda de Mas-Colell, però va reclamar al Govern que s'impliqui per canviar les tornes. "Europa hi hauria de dir alguna cosa. La UE hauria de demanar al govern de l'Estat que faci una redistribució del dèficit més equitativa, en funció de les competències i de qui està més endeutat", va requerir, i per assolir-ho va exigir al Govern que "mogui fitxa a Europa" acompanyat dels eurodiputats catalans.

En aquest sentit, els republicans reclamen a l'executiu que desplegui la xarxa de política exterior que va prometre en campanya i que estigui coordinada per un conseller o fins i tot per Artur Mas. En un primer moment, Simó va reclamar la conselleria d'Exteriors que CiU preveia i que ERC veia fins ara imprescindible, però després va matisar que l'important és que "les funcions s'exerceixin".

Mentrestant, la primera reunió de coordinació entre convergents i republicans -que a partir d'ara tindrà lloc cada dilluns al Parlament a les 16.30- va servir per posar en marxa el grup de treball pressupostari. Ho van acordar els portaveus i portaveus adjunts de CiU i ERC, Jordi Turull, Marta Llorens -que substitueix Ramon Espadaler a l'organigrama del grup al Parlament-, Marta Rovira i Lluís Salvadó. A les pròximes reunions hi assistirà un membre del Govern, segurament el conseller de la Presidència, Francesc Homs.

Aquest grup s'encarregarà d'elaborar els comptes del 2013, que segons va explicar Mas-Colell a l'executiva de CDC ja estan en marxa. Inclouran la pujada d'impostos, una dinàmica que seguirà els pròxims mesos "sempre amb criteri recaptatori". És a dir, el criteri per a l'increment de taxes serà la recaptació.

Transició nacional amb "prestigi"

Precisament amb aquesta finalitat es va privatitzar Aigües Ter-Llobregat (venuda a Acciona), recorreguda als tribunals. Mas-Colell va assegurar ahir que està "convençut" que el procés s'ha fet "perfectament bé" malgrat que un organisme del Govern va impugnar-ho.

Paral·lelament als problemes pressupostaris, CiU i ERC van enfilar ahir la declaració de sobirania que es votarà al primer ple ordinari de la legislatura -probablement els dies 23 i 24 de gener- i van intercanviar esborranys sobre el Consell Català per la Transició Nacional, que, segons va explicar ahir Homs a l'executiva de CDC, ha de "liderar" el camí cap a la consulta. Durant aquesta setmana n'acabaran de perfilar la composició amb representants "de prestigi", segons fonts pròximes a la reunió de la tarda.

L'objectiu de la declaració de sobirania és reeditar la imatge d'unitat de l'últim debat de política general i que no se'n despengi ICV. El seu secretari general, Joan Herrera, va demanar ahir que el procés cap al dret a decidir el piloti una comissió parlamentària. Una funció que CiU i ERC reserven al Consell per la Transició Nacional, que Mas vol tenir operatiu a finals de febrer.