Ara

Brussel·les frena en sec l'intent de diàleg del Govern pel dèficit

La Generalitat ja ha obert via de diàleg amb Europa per flexibilitzar l'objectiu de dèficit. La Comissió Europea, però, la frena amb l'argument que l'únic interlocutor vàlid és el govern espanyol.
O. MARCH / M. MIQUEL 

BARCELONA. | Actualitzada el 09/01/2013 00:00

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja ha iniciat el diàleg amb Europa pel dèficit. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja ha iniciat el diàleg amb Europa pel dèficit. CÈLIA ATSET

La via europea de diàleg per flexibilitzar l'objectiu de dèficit del 0,7% fixat per Catalunya va durar escassament dues hores. Les mateixes que va trigar el portaveu d'Economia de la Comissió Europea (CE), Simon O'Connor, a assegurar que l'únic interlocutor vàlid per donar més marge per al compliment del dèficit és el govern espanyol i no un de regional. "Ni sé ni puc confirmar si hi ha hagut contacte entre la CE i la Generalitat per aquest assumpte", va resumir. El comissari de Treball i Afers Socials, Lazlo Ándór, va fer exactament la mateixa reflexió al cap d'una estona.

Va ser un cop dur per al Govern, que al migdia havia deixat anar que mantenia línia oberta amb Brussel·les per mirar d'ampliar fins a l'1,5% el sostre permès. Aquest nou límit permetria estalviar-se uns 1.600 milions d'euros de retallada, segons les dades que té al cap el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i permetria, segons han explicat diversos representants de la Generalitat durant les últimes setmanes, no haver de "trencar os" en matèria de serveis socials. Francesc Homs, conseller de la Presidència i portaveu del Govern, es va limitar a assegurar que hi havia hagut "contactes discrets" amb Europa.

De moment el diàleg -invàlid segons Brussel·les- el comanda Mas-Colell, que rep suport en aquesta tasca del mateix Homs. Mas-Colell va fer un llarg discurs dilluns en el si de l'executiva de CDC sobre els perills per a la cohesió social que té abordar una retallada de 4.000 milions arran del compliment amb el 0,7% de sostre que marca Espanya. A la sortida de la reunió de la cúpula convergent, Oriol Pujol, secretari general del partit, va insinuar que Europa ampliarà el marge per al dèficit espanyol -ara fixat en el 4,5%- i va reclamar que això reverteixi en les comunitats autònomes.

El compliment del dèficit és ara mateix la principal preocupació del Govern. De fet, el pacte amb ERC ha arrencat prioritzant el flanc econòmic i al llarg de les pròximes setmanes el Parlament promourà algun tipus de declaració conjunta per demanar més marge per complir amb el dèficit. "Dialogar amb Europa no vol dir que ens saltem Espanya, sinó que explorem totes les oportunitats", va raonar Homs.

Camacho hi suca pa

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va valorar "molt positivament" les paraules de la CE i va instar el Govern a treballar per fer sortir Catalunya de la crisi. Ho va fer acompanyada del vicesecretari d'organització dels populars espanyols, Carlos Floriano, que ahir va ser a Barcelona per reunir-se a la seu del partit amb els presidents provincials catalans del PP.