Ara

El PSOE aplaudeix el gir del PSC i el situa al bloc del no

JOAN RUSIÑOL 

MADRID | Actualitzada el 09/01/2013 00:00

El número 3 del PSOE, Óscar López, ahir a Madrid. El número 3 del PSOE, Óscar López, ahir a Madrid. ÁNGEL DÍAZ / EFE

Des de dilluns, la direcció federal del PSOE respira una mica més alleujada. L'executiva socialista celebra que el PSC hagi recapacitat i no s'aferri ja a l'abstenció permanent en tot el que afecti l'exercici del dret a decidir dels catalans, un concepte al qual s'oposa obertament Alfredo Pérez Rubalcaba.

La premsa espanyola va interpretar ahir que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha corregit el rumb i que ha escorat cap al bloc unionista, seguint els dictats de Madrid. I l'equip dirigent de Ferraz va donar per bona aquesta lectura. El secretari d'organització, Óscar López, va afirmar: "Compartim i ens sembla bé que el PSC digui que votarà no a totes aquelles propostes que no siguin legals", en referència a la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació sense l'autorització del govern espanyol.

Va admetre que continuen les discrepàncies amb els seus companys catalans en aquest àmbit, però va reiterar que els uneix el "rebuig a la independència amb nitidesa". "El PSC està molt lluny del senyor Mas", va avisar. Sense entrar en concrecions, va assegurar que els socialistes estan "molt preocupats" pel full de ruta que marquen CiU i ERC i va avisar que s'hi oposaran. També va carregar contra el PP per no aturar el "xoc de trens". L'alternativa territorial -una eventual reforma de la Constitució en sentit federal- s'hauria de plasmar en un consell territorial a l'estiu, seguint els passos de la reunió que Rodríguez Zapatero i els barons autonòmics van fer a Santillana del Mar el 2003. La trobada forma part d'un "gran procés de redifinició" del PSOE, obert a la ciutadania, que s'encetarà al comitè federal de dissabte que ve i que culminarà a la tardor.