Ara

CANVI DE CICLE

Cospedal li retreu una actitud "roïna" per haver denunciat el greuge en inversions

El PP acusa Mas de dinamitar el diàleg I alhora parar la mà

L'any nou arrenca amb un distanciament total entre CiU i el PP. Els populars consideren "desafortunada i roïna" l'actitud de Mas per haver reclamat més infraestructures en la inauguració del TGV a Girona.
JOAN RUSIÑOL 

MADRID. | Actualitzada el 10/01/2013 00:00

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va endurir el llenguatge a l'hora de referir-se al president de la Generalitat, a qui retreu falta de diàleg. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va endurir el llenguatge a l'hora de referir-se al president de la Generalitat, a qui retreu falta de diàleg. SERGIO BARRENECHEA / EFE

En la nova etapa de relacions polítiques entre Catalunya i Espanya, caldrà diferenciar més que fins ara els posicionaments de partit i de govern. Si entre la Generalitat i la Moncloa es manté el diàleg institucional -i de manera especial a través de la via Duran -, entre CiU i el PP, en canvi, la tensió és màxima.

La secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, es va encarregar ahir de remarcar-ho. Per ella, les actituds del president de la Generalitat, Artur Mas, i del cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, durant la inauguració del tren de gran velocitat a Girona demostren que el diàleg el dinamita només el Govern català. Amb un llenguatge més dur del que és habitual, va qualificar de "molt desafortunada i molt roïna" l'actitud de Mas, per haver retret a l'Estat el greuge comparatiu amb altres territoris pel que fa a la inversió en infraestructures.

Cospedal, que també és presidenta de Castella-la Manxa, va assegurar que la discriminació no és certa i que el ministeri de Foment ho ha acreditat amb números concrets. Ahir, però, no en va detallar cap. Es va limitar a dir que altres mandataris autonòmics estarien molt satisfets si tinguessin el mateix volum d'obra pública.

"El problema és que el senyor Mas continua obstinat a no obrir cap via de diàleg i tancar-les totes amb la resta d'Espanya", va sentenciar. És a dir, per la direcció del carrer Génova, no es tracta d'un debat objectivable de xifres sinó d'un enfrontament estrictament polític, vinculat a l'agenda sobiranista. Segons va dir, dimarts va quedar acreditat que no hi pot haver un "gest més gran d'apropament" que el discurs de Rajoy, ni un "gest més gran de distanciament" que les crítiques del president de la Generalitat al dèficit d'infraestructures a Catalunya. Cospedal va obviar l'incompliment sistemàtic del volum d'inversions previst a l'Estatut.

Pendents del fons de liquiditat

Fonts del PP van admetre que el xoc evident entre els dos partits -que havien col·laborat a l'inici de la legislatura- no és traslladable de manera idèntica al govern. De fet, van acusar la Generalitat de mantenir viu només el diàleg quan es tracta de reclamar recursos de Madrid, en referència al fons de liquiditat autonòmic (FLA). Aquesta línia de crèdit -ideada per evitar que les comunitats hagin de finançar-se als mercats a preus molt elevats- s'ha anat convertint, a poc a poc, en una eina del govern espanyol per intentar deslegitimar políticament les comunitats que no estan governades pel PP i que es veuen obligades a recórrer-hi. Des de la direcció popular deixen entreveure que la federació nacionalista només té interès a mantenir la interlocució amb el ministeri d'Hisenda per garantir-se el FLA. Els retrets els dirigeixen sobretot al líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida.