Ara

POLÍTICA MUNICIPAL

El baròmetre catapulta els republicans a la segona força, enfonsa els socialistes i reivindica la CUP

ERC i PSC, cara i creu a Barcelona

El PSC no aixeca cap. Si les eleccions municipals se celebressin ara, a Barcelona s'enfonsaria fins a la quarta posició, mentre que ERC seria segona força i la CUP es dispararia, segons l'últim baròmetre.
MARIA ORTEGA 

BARCELONA | Actualitzada el 10/01/2013 00:00

GIR POLÍTIC  El PSC mantindria, segons les dades d'intenció directa de vot que recull el baròmetre semestral de Barcelona, la seva dinàmica a la baixa. No només perdria la segona força a la ciutat sinó que quedaria relegat al quart lloc. GIR POLÍTIC El PSC mantindria, segons les dades d'intenció directa de vot que recull el baròmetre semestral de Barcelona, la seva dinàmica a la baixa. No només perdria la segona força a la ciutat sinó que quedaria relegat al quart lloc. FRANCESC MELCION

La bufetada que la ciutat de Barcelona va donar al PSC en les últimes eleccions al Parlament -quan va quedar relegat a la quarta força- podria tenir continuïtat en un escenari diferent i, a priori , més favorable als interessos socialistes: les municipals. Les dades d'intenció directa de vot que recull el baròmetre semestral de l'Ajuntament (que no tenen cap mena de cuina i són el resultat de 800 entrevistes) tornen a situar CiU al capdavant del consistori, tot i que amb un suport significativament inferior al de l'última enquesta -passa del 19,3% d'intenció de vot al 14,4%- i amb més mala qualificació de l'alcalde, Xavier Trias, i enfonsa el PSC fins al quart lloc. Obté un baixíssim 4,7% d'intenció de vot, que suposa perdre quatre punts en només sis mesos.

L'altra cara de la moneda és ERC, que si es complissin els pronòstics del baròmetre (10,6%) podria deixar lluny els dos regidors que té actualment -en la coalició Unitat per Barcelona- i situar-se com a segona força, i també la CUP, que es dispara en intenció de vot (4,2%) i sembla decidida a guanyar-se un lloc, per primer cop, al consistori barceloní. Tot, però, en intenció directa de vot. Un gir radical si es té en compte que actualment són el cinquè partit del consistori i que, només sis mesos enrere, tenien una intenció de vot cinc punts més baixa. El baròmetre els dibuixa ara a menys de quatre punts de CiU en un canvi d'escenari molt similar al de les eleccions al Parlament.

Hi pot tenir a veure, segons el primer tinent d'alcalde de la ciutat, Joaquim Forn, que les entrevistes es fessin entre el 14 i el 20 de desembre, per la coincidència amb l'entesa CiU-ERC al Govern. El moment és fonamental, segons el líder independentista a Barcelona, Jordi Portabella, que, encoratjat per l'enquesta, assegurava que la seva formació persistirà "amb més il·lusió en la línia que la capital del país sigui qui liderarà el procés cap a l'estat propi".

La CUP, al cinquè lloc

Si els resultats de les eleccions catalanes a Barcelona deixaven ICV trepitjant els talons als socialistes, el baròmetre pronostica un canvi de paradigma i deixa els ecosocialistes, amb un 7,9% d'intenció de vot, com a tercera força. Per davant, doncs, del PSC, que també s'endú el cop de veure com el seu líder, Jordi Martí, baixa en nivell de notorietat i només un 30,8% dels enquestats el coneixen.

El gran salt endavant el firma la CUP, que, després d'aconseguir entrar al Parlament, podria fer-ho també a l'Ajuntament de Barcelona, on passa en només sis mesos d'una intenció de vot del 0,4% al 4,2% i seria, per tant, la cinquena força. Per davant del PP (1,7%). Tot i que, en aquest punt, hi juga -i molt- el vot ocult, com reconeixen els responsables de l'enquesta. Queda clar en el fet que el percentatge de gent que recorda haver votat els populars en els últims comicis és força més baix que el real. El PP va ser, de fet, la segona força a la capital el 25 de novembre, però el baròmetre el relega al sisè lloc. Ciutadans, tot i pujar, no supera l'1,6% d'intenció de vot.

Els partits que queden més malparats, PSC i PP, van restar credibilitat al baròmetre. Els socialistes consideren que "no té ni cap ni peus i és una despesa innecessària" si es fa enmig d'un cicle electoral, i els populars l'acusen de ser una "manipulació esperpèntica" que, directament, els fa desaparèixer.