Ara

La mobilització del 14 de febrer defensarà l'empresa

L'alt empresariat aparca el suport explícit a Mas

Les principals patronals catalanes convoquen per al 14 de febrer la trobada empresarial ajornada per les eleccions del 25-N. La menció al pacte fiscal cau de l'agenda i la reivindicació se centra en el "diàleg".
ELENA FREIXA 

BARCELONA. | Actualitzada el 11/01/2013 00:00

El president de la CEOE, Joan Rosell, i el de Foment, Joaquim Gay de Montellà. El president de la CEOE, Joan Rosell, i el de Foment, Joaquim Gay de Montellà. ALBIR / EFE

Les grans associacions empresarials catalanes, incòmodes amb el gir independentista d'Artur Mas, reformulen la convocatòria de mobilització empresarial -ajornada amb les eleccions anticipades del 25-N- i la presenten estrictament com una reivindicació per millorar les condicions i la fiscalitat de les empreses i que puguin contribuir a la sortida de la crisi. Cap referència en la convocatòria, feta oficial ahir, al debat sobiranista en marxa a Catalunya, ni tan sols menció al pacte fiscal que la mateixa patronal Foment del Treball -impulsora de l'acte- defensa i que havia impregnat la convocatòria inicialment prevista per a la tardor. De fet, el mateix president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, va dir en una entrevista a l'ACN fa un mes que el pacte fiscal estava ara més a l'abast que mai i va emplaçar el Govern a concentrar-s'hi.

"El pacte fiscal mai va ser el leitmotiv de l'acte", asseguraven ahir des de Foment, tot i que fonts de la junta de la patronal matisaven a l'ARA que l'acte previst el 18 d'octubre duia implícit un suport a Mas en la negociació del pacte fiscal a Madrid amb Mariano Rajoy, un procés interromput pel gir sobiranista després de la gran manifestació de l'11 de setembre que ha esverat l'alt empresariat, contrari a aquest procés.

La nova cita, el 14 de febrer, vol tenir un caràcter "menys de míting", segons reconeix la mateixa patronal impulsora. A l'acte, s'hi han sumat la resta de grans patronals catalanes com Pimec, Fepime, l'Associació Catalana de l'Empresa Familiar, l'Aijec i la Cambra de Comerç de Barcelona. El Cercle d'Economia també podria adherir-s'hi si la seva junta directiva ho aprova en la pròxima reunió.

Amb el lema Anem per feina , el missatge girarà sobretot entorn a la millora del finançament i la fiscalitat a les empreses, i reconèixer el paper que tenen per superar l'actual entorn econòmic. També es consensuarà un manifest que recollirà "l'adhesió a l'actual model de societat basat en la "cohesió social".

La junta de Foment del Treball, reunida a principis d'aquesta setmana, va acordar que la trobada passi de puntetes pels missatges polítics -de fet, no s'ha cursat encara cap invitació a autoritats- com el d'un millor finançament per a Catalunya. Ara que el president de la Generalitat ha optat per fer un pas més i avançar cap a l'estat propi, un horitzó que rebutgen les principals organitzacions empresarials i econòmiques, que ja es van plantar amb el pacte fiscal, per la qual cosa opinen que no toca fer-ne en aquest moment una defensa explícita.

La trobada també canviarà d'escenari cap a un altre amb menys simbolisme i aforament. D'entrada s'havia de fer al Palau Blaugrana, on el 1977 ja es va fer una gran concentració d'empresaris catalans. La nova convocatòria serà al Palau de Congressos de Montjuïc, amb un aforament d'unes 2.000 persones com a màxim, per sota del que permet l'anterior localització.