Ara

DRET A DECIDIR

El govern espanyol avisa que el text no tindrà l'empara internacional i retreu a Mas que perdi "temps i diners"

Madrid menysté la declaració de sobirania

R. MATEOS / R. TUGAS 

BARCELONA | Actualitzada el 12/01/2013 00:00

AL MARGE DE LA LLEI  La vicepresidenta del govern espanyol, Sáenz de Santamaría, veu fora de la legalitat la declaració que impulsen CiU i ERC.AL MARGE DE LA LLEI La vicepresidenta del govern espanyol, Sáenz de Santamaría, veu fora de la legalitat la declaració que impulsen CiU i ERC. EFE

Al govern de Mariano Rajoy ahir no li van caldre amenaces incendiàries per rebatre la declaració de sobirania que volen aprovar CiU i ERC al Parlament i que situa com a objectiu nacional la creació d'un estat català. La vicepresidenta de l'executiu central, Soraya Sáenz de Santamaría, en va tenir prou amb un lacònic advertiment sobre la suposada il·legalitat del document. Pel govern del PP, l'esborrany pactat per CiU i ERC -i que ara negocien amb el PSC, ICV-EUiA i la CUP- conté "inconsistències i incoherències". Però el seu problema principal, a parer de Sáenz de Santamaría, és que "cap llei ni tractat internacional" l'empara.

"Si no respecten la legalitat, el govern espanyol farà complir la Constitució i les lleis", va advertir la vicepresidenta després del consell de ministres. Va evitar concretar amb quines armes legals combatrà la declaració que el Parlament votarà probablement el 23 de gener. Però va deixar entreveure que, si es troba una mínima escletxa jurídica per fer-ho, recorrerà al Tribunal Constitucional. Experts constitucionalistes, però, neguen que la declaració pugui ser objecte de recurs i per això Sáenz de Santamaría va ser molt cauta en aquest aspecte.

Xoc jurídic per la sobirania

Tot i no alarmar-se per l'efecte jurídic de la declaració, a Madrid irrita un text que veuen com un desafiament directe a la Constitució, més concretament a l'article 1, que estableix que "la sobirania nacional resideix en el poble espanyol". Un dels punts de la resolució de CiU i ERC proclama que "el poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà". Sáenz de Santamaría va sortir al pas d'aquesta afirmació: "En democràcia, no hi ha legitimitat sense respecte a la legalitat".

Més enllà dels arguments jurídics, la vicepresidenta va arremetre contra les intencions del Govern d'Artur Mas d'impulsar un procés cap a la independència en plena crisi econòmica. Va retreure-li a Mas que perdi "temps i diners" en un projecte que "no pot prosperar" i va recomanar-li que, en lloc de generar més "inestabilitat", prioritzi la lluita contra l'atur. " Primum vivere ", primer viure, va resumir en llatí.

També s'hi va referir, des de Xile, l'expresident José María Aznar, que va cridar a defensar "la continuïtat històrica de la nació" espanyola. L'esborrany de declaració també va ser rebut com un cop a l'estómac a la seu del PP a Catalunya . "És il·legal, antidemocràtica i suposa la màxima provocació de la història contra la convivència", va exclamar-se Alícia Sánchez-Camacho en una roda de premsa en què va anunciar que es coordinaria amb Rajoy. Els populars catalans prepararan una bateria d'arguments i dades per contrarestar la declaració. Es visibilitzarà així l'oposició radical que preparen davant el pacte CiU-ERC, que inclourà un "marcatge a l'home" molt més agressiu que en l'anterior legislatura, segons expliquen des de la cúpula del partit.

Converses per ampliar el consens

Mentrestant, CiU i ERC van multiplicar els contactes per arrossegar cap al consens el PSC, ICV-EUiA i la CUP. Segons fonts convergents, les converses "van bé" amb els ecosocialistes. En el context de negociacions a múltiples bandes, Joan Herrera té previst parlar dilluns amb Oriol Pujol i Oriol Junqueras, segons fonts parlamentàries. Els contactes -en porten el pes els portaveus al Parlament- prosseguiran el cap de setmana, amb la intenció d'afinar el text i registrar-lo abans de dimarts al Parlament.

No serà fàcil, però, convèncer els socialistes, que veuen inassumible parlar d'"estat" català. La direcció del PSC decidirà dilluns si presenta un text alternatiu sobre el dret a decidir o si esmena la declaració per llimar-ne els fragments més sobiranistes, informa Efe. A ERC, segons fonts del partit consultades per l'ARA, s'obren a "parlar i consensuar amb tothom", sempre que "no es desnaturalitzi ni s'aigualeixi" la proposta de nacionalistes i republicans. El sí del PSC, a hores d'ara, sembla més que difícil, però des de Xile Josep A. Duran i Lleida va llançar un avís: "Ens equivocaríem si el consens es limités a CiU i ERC".