Ara

COMITÈ FEDERAL

El líder del PSC insisteix que la consulta ha de ser pactada amb Madrid

El PSOE barra el pas al dret a decidir davant Navarro

El no del PSOE al dret a decidir és ara ja explícit i formal. Rubalcaba va avisar ahir en el Comitè Federal del PSOE que mai l'acceptarà. Navarro, però, insisteix que la consulta ha de ser pactada amb Madrid.
MARC COLOMER 

BARCELONA. | Actualitzada el 13/01/2013 00:00

El PSOE barra el pas al dret A decidir davant NavarroEl PSOE barra el pas al dret A decidir davant Navarro ZIPI / FE

"Si el debat se centra en el dret a decidir, no hi ha sortida. No trobarem una solució. No n'hi ha cap". El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va replicar ahir al líder dels socialistes catalans, Pere Navarro, que no cal que insisteixi amb el dret a decidir, perquè perd el temps. Per si quedava algun dubte encara va etzibar: "La resta d'Espanya mai acceptarà que una part decideixi sobre una cosa que afecta tothom. I el PSOE tampoc". Barrava el pas així de manera formal i explícita, en una intervenció a porta tancada durant el comitè federal del PSOE d'ahir a Madrid i amb Navarro davant, a una consulta a Catalunya, que per primera vegada el primer secretari del PSC va defensar davant el màxim òrgan entre congressos dels socialistes espanyols. Entre la "confrontació" de CiU i ERC i "l'immobilisme" del PP, Rubalcaba va oferir al PSC centrar el debat entorn a una "reforma federal de la Constitució", una "oferta del PSOE al PSC i a Catalunya" no només per resoldre el "problema català", sinó també el "problema de l'estat autonòmic". Però el dret a decidir és "inconcebible". Abans que trencada, federal.

Això sí, el líder del PSOE va advertir que el que planteja és una reforma "limitada". I on és el límit? Segons Rubalcaba, la "igualtat dels espanyols és intocable", com també la "concepció d'Espanya". "Singularitats [de Catalunya], sí. Privilegis, no", va reblar.

La reforma federal de la Constitució que proposa el PSOE passa per la reforma del Senat, la delimitació "clara" de les competències, explicitar els "elements clau del finançament" i els "mecanismes de cooperació o lleialtat federal". Si bé algunes veus del PSC lamenten en privat que el compromís del PSOE amb el federalisme encara és massa tímid, Navarro va celebrar ahir "l'avenç important i destacable" que el PSOE hagi assumit com a pròpia la reforma constitucional.

El cert és que hi ha hagut moviments. Fonts socialistes consultades ahir per l'ARA destacaven que, de fet, Rubalcaba havia rebutjat primer la reforma constitucional i que ara l'abraça. Relativitzaven així el cop de porta sonor al dret a decidir. "En dos dies no canviarem els plantejaments de tres dècades", argumentava un destacat dirigent socialista català, que opinava que l'oferta de Rubalcaba mostra que la "feina discreta" dels últims mesos "comença a donar fruits". Segons les mateixes fonts, el PSC va recollir ahir algunes mostres de comprensió de les delegacions basca, valenciana i balear. I fins i tot consideraven més significatiu que això que el debat sobre el model territorial es desenvolupés, més enllà de la discrepància, en un clima de no confrontació també amb les delegacions socialistes dels territoris més hostils a les aspiracions catalanes.

Navarro no es resigna

Malgrat que Rubalcaba va deixar ben clara ahir la línia vermella davant Navarro -"Sobre el dret a decidir no ens posarem d'acord. És un debat que porta a una confrontació que desgasta", argumentava Rubalcaba-, el primer secretari dels socialistes catalans insistia a considerar possible l'entesa. "Ha de ser possible dur a terme una consulta legal, acordada, i vinculant", va defensar Navarro, que també va advertir que els socialistes catalans no acceptaran la consulta com un "tràmit cap a la independència", com creu que fa la declaració de sobirania pactada per CiU i ERC. De fet, les fonts consultades lamentaven que la proposta de CiU i ERC "no ajuda a fer entendre" al PSOE que el dret a decidir no necessàriament és sinònim de secessió. Ahir també va abraçar la idea de la tercera via l'exministra i diputada del PSC Carme Chacón. No va intervenir al comitè federal, sinó que ho va fer a Twitter: "No és possible que les úniques opcions davant l'esgotat estat autonòmic siguin independència o immobilisme. Consens socialista: estat federal".

Millor que fa un any

Al comitè federal d'ahir s'hi van comptar fins a 47 intervencions -tres de les quals del mateix Rubalcaba- per debatre, a més de sobre el model territorial, sobre les primàries del 2014 per triar cap de llista i el model d'oposició. Deu hores de debat en què els socialistes van aprovar, entre d'altres, resolucions per reclamar al govern del PP que mantingui els 400 euros d'ajut als aturats de llarga durada fins que l'atur baixi del 15%. Un any després de perdre el govern i recollir el seu pitjor resultat, Rubalcaba veu el PSOE "millor" que fa un any i, amb un PP "irreversiblement desgastat", albira el camí de la recuperació electoral.