Ara

RELACIONS CIU-PP

El PP desconfia del perfil conciliador del líder democristià

"Duran és el guant de seda del puny de ferro CiU-ERC"

JOAN FAUS 

MADRID | Actualitzada el 15/01/2013 00:00

"Duran és el guant de seda   Del puny de ferro CiU-ERC""Duran és el guant de seda Del puny de ferro CiU-ERC" PACO CAMPOS / EFE

Mariano Rajoy ha optat per una estratègia ambivalent respecte a Josep Antoni Duran i Lleida. D'una banda, el govern espanyol evita criticar obertament la figura del portaveu de CiU al Congrés, que pot exercir d'interlocutor per temes catalans. Però alhora fa servir el PP com a ariet per transmetre missatges contra el líder d'Unió, en què el fica al mateix sac del sobiranisme català.

El cas Pallerols i la declaració de sobirania al Parlament són els dos últims exemples d'aquesta estratègia, posada en pràctica després de les eleccions del 25-N. L'executiu central, assumint un paper institucional, evita trencar ponts amb Duran però alhora Rajoy no posa impediments a les reiterades coces que els dirigents del seu partit etziben al líder d'Unió a cada roda de premsa.

Ahir, la direcció dels conservadors va tornar a disparar contra Duran, que diumenge havia advocat per "començar de nou" amb la declaració de sobirania al Parlament per sumar-hi el PSC i ICV. Una crida de la qual es desconfia a la seu popular del carrer Génova. El vicesecretari general d'organització del PP, Carlos Floriano, va acusar Duran de pretendre "embolcallar amb un guant de seda el puny de ferro d'ERC i CiU" en la declaració. De fet, va dir que la idea de Duran és "pitjor", perquè busca "edulcorar un desafiament als sentiments de la majoria dels catalans i una vulneració de la llei i la Constitució".

Més enllà dels matisos, les paraules de Floriano suposen una nova prova de l'enorme rebuig que hi ha a la cúpula del PP pel paper que va fer en la campanya electoral catalana el portaveu de CiU a la cambra baixa. Un malestar que s'ha traduït en les últimes setmanes en altres ofensives, com la petició que Duran abandoni la presidència de la comissió d'Exteriors al Congrés o recentment que dimiteixi com a màxim dirigent d'Unió per l'afer Pallerols.

Doble reacció pel cas Pallerols

En aquest últim cas, també crida l'atenció el diferent grau de reacció entre partit i govern. Mentre la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, no va tenir miraments a l'hora de demanar la setmana passada la renúncia de Duran després que Unió admetés que s'havia beneficiat de diners malversats, la vicepresidenta de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, va evitar burxar en el tema, amb l'argument que al govern "no li correspon demanar responsabilitats polítiques". De fet, com ja va avançar l'ARA, l'executiu de Mariano Rajoy aposta per mantenir oberta com a mínim una via de diàleg discreta amb Duran i el seu grup al Congrés, per garantir que la Generalitat compleixi l'objectiu de dèficit pactat.

Per la seva banda, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, també va carregar ahir contra Duran. A més de reiterar que "hauria de dimitir per ser el responsable d'un partit que s'ha finançat il·legalment", Sánchez-Camacho va assegurar que el president del comitè de govern d'Unió "no és un interlocutor" per resoldre el contenciós sobiranista. Segons Camacho, el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, hauria d'obligar el PSC a posicionar-se en contra del dret a decidir, ja que és "una drecera" de CiU i ERC cap a la independència.