Ara

CANVI DE CICLE

Homs demana als socialistes "gestos" d'acostament, però Chacón veu lluny l'acord

Pressió als 20 diputats del PSC

ROGER MATEOS 

BARCELONA | Actualitzada el 16/01/2013 00:00

APEL·LACIÓ AL CONSENS  El portaveu Francesc Homs, acompanyat de la consellera Irene Rigau, va convocar el PSC a moure's. APEL·LACIÓ AL CONSENS El portaveu Francesc Homs, acompanyat de la consellera Irene Rigau, va convocar el PSC a moure's. ORIOL CAMPUZANO / ACN

El Govern i els partits favorables a la consulta d'autodeterminació no volen donar cap pretext als 20 diputats del PSC perquè es puguin despenjar de la declaració de sobirania del Parlament. Amb aquesta premissa, CiU i ERC van registrar ahir una proposta de declaració sense les referències a l'estat propi incloses en un primer esborrany i que incomodaven els socialistes. Ara, nacionalistes i republicans volen veure correspost el seu esforç de consens. Els canvis introduïts han estat ben rebuts per ICV-EUiA. També la CUP sembla a prop de l'entesa. La majoria de 87 diputats a favor d'un text unitari està a tocar. La pressió recau sobre el PSC perquè faciliti una majoria de 107 diputats.

Ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va apel·lar els socialistes a mostrar una predisposició "honesta" al diàleg. Va demanar-los "gestos" d'aproximació, emulant l'acte de "generositat" que a parer seu han tingut CiU i ERC retocant el text. Fonts de tots dos partits, però, reconeixen que no veuen gens clara la voluntat política dels socialistes per pactar una declaració que, segons va decidir ahir la junta de portaveus, figurarà en l'ordre del dia del ple del 23 de gener.

Una de les raons d'aquesta desconfiança la va proporcionar a primera hora del matí d'ahir Carme Chacón. Sense ambigüitats ni matisos, l'exministra de Defensa es va avançar als seus companys de partit a Catalunya i va advertir que ara per ara no veu que hi hagi possibilitats de donar suport al nou redactat de CiU i ERC. Chacón va assegurar que els socialistes catalans "no seguiran" un Artur Mas que, segons va dir, només busca la seva supervivència política, i tampoc aniran de la mà d'una ERC que vol únicament la ruptura amb Espanya. Al vespre, Chacón va tornar-hi. En una reunió interparlamentària del PSOE a porta tancada va denunciar l'ús "fal·laç" del terme "dret a decidir", amb què s'intenta revestir de legalitat el dret a l'autodeterminació.

Les incomoditats del PSC

Després que la resta de partits moguessin peça per buscar el consens, el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va intentar fer equilibris per donar a entendre que l'acord encara està lluny i que qui ha de seguir acostant posicions és CiU i els seus aliats republicans al Parlament. Responent a la petició de "gestos" que li havia fet Homs, Lucena va acusar els seus interlocutors de mantenir posicions "maximalistes" al voltant del dret a decidir. Els socialistes no volen cap "imposició unilateral per part de dos partits" i exigeixen garanties de legalitat.

Al partit que lidera Pere Navarro li grinyola el primer punt de la proposta registrada per CiU i Esquerra, que defineix el poble de Catalunya com a "subjecte polític i jurídic sobirà", una afirmació que entra en contradicció amb l'article 1 de la Constitució, que estableix que "la sobirania nacional resideix en el poble espanyol". Segons va dir Lucena, pel bé de la negociació convé no "cabrejar" l'Estat amb redactats que "col·lideixin" amb la carta magna, tot i que Homs argumentava ahir que Catalunya ja és reconeguda com a subjecte polític que té l'última paraula per votar els seus Estatuts en referèndum.

Però més enllà dels punts de discòrdia, el PSC es veu abocat a un dilema estratègic. Arribar a un acord al Parlament amb les forces polítiques favorables a un referèndum d'autodeterminació pot suposar-li un xoc frontal amb el PSOE i amb la mateixa Carme Chacón, gens interessada en un gir sobiranista del seu partit tenint en compte les seves opcions d'acabar liderant el socialisme espanyol. Però, per al PSC, quedar altre cop al marge del consens catalanista pot costar-li encara més desgast. A més, després de la seva davallada electoral del 25-N, es poden aguditzar les tensions entre Navarro i els sectors crítics, que pressionen perquè el PSC no s'exclogui en la votació sobre la consulta.

Les "excuses" que de moment posa la direcció socialista per desmarcar-se de l'acord no convencien ahir el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull. Tampoc Homs trobava raons perquè el PSC no acabi signant la declaració conjunta. El conseller de la Presidència, de fet, va recordar que el PSC va incloure el dret a decidir en el seu últim programa electoral. El president d'ERC, Oriol Junqueras, va afegir pressió sobre els socialistes: "Vull que quedi clar que si algú no s'hi suma és perquè no s'hi vol sumar, perquè no entén les enormes dificultats del país".

Negociacions fins al dia 23

Les converses per acabar de lligar un acord entre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP prosseguiran en els pròxims dies, amb el propòsit de consensuar un text comú a votar el dia 23. La inclusió d'un punt sobre "cohesió social" -com proposaven els ecosocialistes- en la proposta de CiU i ERC ha ajudat a aplanar el terreny. Les negociacions també es mantenen obertes amb el PSC per mirar d'incorporar-lo. En última instància, no es descarta que el PSC es pugui adherir a determinades parts del text i abstenir-se en d'altres, com ja va passar el juliol del 2012 amb la proposta de pacte fiscal. Amb qui no hi ha negociació és amb el PP i Ciutadans. Els populars sotmetran a votació en el ple del dia 23 una proposta que insta el Govern a centrar els seus esforços a aconseguir un millor finançament. De consulta no en volen ni sentir a parlar.