Ara

RELACIONS CDC-UDC

Malestar a CDC amb l'eurodiputat d'Unió per desmarcar-se en votacions "de país"

Divergències entre socis a l'Eurocambra

No sempre hi ha unitat d'acció entre els eurodiputats de CDC i Unió al Parlament Europeu. Les divergències, segons algunes veus convergents, són aprofitades pel PP per desacreditar el procés català.
R. MATEOS / O. MARCH 

BARCELONA. | Actualitzada el 17/01/2013 00:00

Ramon Tremosa (a l'esquerra) i Salvador Sedó són els dos únics eurodiputats de CiU. Ramon Tremosa (a l'esquerra) i Salvador Sedó són els dos únics eurodiputats de CiU. ACN

Dos i mal avinguts. No pot dir-se que la relació entre els dos eurodiputats de CiU -Ramon Tremosa per Convergència i Salvador Sedó per Unió- sigui fluida. D'entrada, formen part de grups parlamentaris diferents: Tremosa està integrat amb els liberals, i Sedó pertany al grup del Partit Popular Europeu. Sovint no hi ha coordinació en les votacions. Fins i tot han arribat a votar diferent en algun tema que afectava directament o indirectament Catalunya. D'aquesta falta de sintonia ja n'han pres nota els òrgans interns de CDC, segons fonts del partit consultades per l'ARA.

Un dels episodis que va coure a les files convergents va produir-se el 12 de desembre a Estrasburg. El Parlament Europeu votava tres esmenes a un informe sobre drets fonamentals, en les quals es proposaven mesures per protegir les llengües minoritàries. Sedó va abstenir-se en dues de les esmenes: una sobre el dret de les minories a tenir espais propis als mitjans públics, l'altra sobre el dret a emprendre accions urgents per protegir la seva cultura. El parlamentari democristià va justificar l'abstenció perquè la comunitat catalana "no és una minoria". Tremosa va votar a favor de les tres esmenes, al costat de Raül Romeva, d'ICV. L'eurodiputada del PSC Maria Badia va votar-hi en contra sense ser conscient del contingut de les esmenes, i després va corregir el vot.

Sedó discrepa de la carta a Reding

No ha estat l'únic cas de discrepància en els últims mesos. Més recentment sí que han fet pinya contra la llei Wert. Però a l'octubre Tremosa, Romeva i Badia van remetre una carta a la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, posant el crit al cel per les "amenaces" d'intervenció militar a Catalunya llançades pel popular Aleix Vidal-Quadras i dos excaps de l'exèrcit espanyol, per frenar el procés sobiranista. Sedó se'n va desmarcar, descontent amb el canal utilitzat per elevar la queixa. El democristià veia més útil expressar la seva denúncia dins dels òrgans interns del grup popular europeu. "Segurament d'altres prefereixen el soroll mediàtic, especialment a casa", va etzibar Sedó des del seu blog.

Sedó va entrar a l'Eurocambra a finals del 2011, gràcies a una ampliació d'escons. Ja abans, Tremosa tendia a buscar la unitat d'acció amb Oriol Junqueras -va ser eurodiputat durant dos anys- i Romeva. Sedó sovint s'hi alinea en temes catalans. Però el "tripartit" CDC-ERC-ICV no convenç els democristians. "Potser convindria alguna vegada que Tremosa marqués distàncies amb republicans i ecosocialistes", apunten fonts pròximes a Sedó.

Del malestar per aquesta falta de coordinació ja se n'ha fet ressò el comitè executiu de CDC. L'últim cop que se n'ha parlat va ser en la reunió del 7 de gener. Fonts convergents alerten que el PP espanyol aprofita aquestes divergències a CiU per desacreditar a ulls dels diputats europeus el projecte sobiranista que promou el govern d'Artur Mas. Algunes veus del partit consideren una anomalia que CDC i Unió s'integrin en grups diferents a Estrasburg i recorden que el PNB prefereix asseure's amb els liberals. Alguns, fins i tot, dubten que calgui compartir candidatura amb Unió en les eleccions europees del 2014.