Ara

Madrid aposta per frenar el sobiranisme en tres eixos

JOAN FAUS 

MADRID. | Actualitzada el 17/01/2013 00:00

Madrid aposta per frenar  el sobiranisme en tres eixosMadrid aposta per frenar el sobiranisme en tres eixos

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha demostrat en els últims mesos que no té pèls a la llengua per criticar amb duresa el gir sobiranista del govern català. Partint d'aquesta base, ahir va sorprendre que -sense abandonar els atacs contra Artur Mas- afirmés que per solucionar el conflicte amb Catalunya l'executiu espanyol ha de "fer alguna cosa", és a dir, ha dereconquistar amb fets una part dels catalans amb l'objectiu de fer fracassar el projecte independentista.

En un dinar amb inversors, va apuntar a tres eixos concrets: infraestructures, en què el govern està fent "un gran esforç"; la llengua i la cultura, a les quals es prestarà "molta atenció" en la futura llei d'acció exterior; i el sistema de finançament autonòmic, que ha de començar-se a revisar aquest any. Aquesta revisió, al seu parer, serà clau per trobar un encaix a les aspiracions catalanes, ja que "no hi ha camí fora d'Espanya" i, segons va dir en català, l'"adéu a Espanya és l'adéu a Europa".

A l'espera del que passi en els pròxims mesos, la realitat actual sembla que contradeix, però, les paraules de Margallo. Per exemple, amb la reforma educativa que fulmina el model d'immersió lingüística i amb el rebuig de l'executiu de Mariano Rajoy a negociar directament amb Catalunya, al marge de la resta d'autonomies, un model de finançament singular.

El sobiranisme català està al mig del debat a Madrid i també va ser el protagonista destacat d'un altre acte. Era d'esperar, ja que era la presentació d'un informe de la Fundación de las Cajas de Ahorros sobre la percepció d'Espanya al món. I allà Carlos Espinosa de los Monteros, l'alt comissionat de la Marca Espanya (un organisme creat per Rajoy), va dir que el debat sobiranista està allunyant inversions estrangeres: "Mentre no s'aclareixin les coses a Catalunya, no s'hi inverteix".

Tot plegat, el mateix dia en què el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va pronosticar que la xifra de dèficit públic del 2012 serà positiva i es va mostrar confiat que Catalunya no posarà "traves" a la futura llei d'unitat de mercat, que harmonitzarà totes les llicències empresarials i que la Moncloa aprovarà demà o divendres que ve.