Ara

LA LLAMBREGADA

Europa els dóna lliçons de sensatesa

IU FORN 

| Actualitzada el 18/01/2013 00:00

¿Sap allò que si Catalunya és independent sortirà ejectada d'Europa? Sí home (i dona), és aquell argument segons el qual només podem ser europeus si som espanyols i que té una credibilitat totalment creïble perquè qui ho sosté són insignes europeistes de tota la vida (o més). Bé, doncs el destí, que és molt de la broma, ara ha posat davant dels nassos d'aquests integristes de l'europeisme una prova que els servirà, sens dubte, per demostrar al planeta la seva sincera passió pel projecte comú de la UE.

Resulta que l'Eurocambra, també coneguda com a Parlament Europeu, ha aprovat per una mooolt àmplia majoria un informe elaborat per (ves quina cosa) un diputat del Partit Popular Europeu. I què diu, entre altres cosetes, aquest informe? Bé, doncs així resumit: 1/ Que els estats (digui-li Espanya) han de compartir amb les regions (digui-li autonomies) la flexibilitat del dèficit que permet Brussel·les. Vaja, que si pots fer 10, no s'hi val atorgar-te'n 9 a tu i 1 als altres. 2/ Que és més fàcil per a una regió sanejar els seus comptes decidint quins impostos aplica que no esperant les transferències que l'Estat té a bé donar (i que en el cas d'Espanya últimament arriben una miqueta tard, però no per mala fe sinó perquè, ai las, el diner ve a peu). 3/ Cal reduir al màxim la despesa innecessària en unes armes que són cares i inútils. 4/ Cal millorar la lluita contra el frau fiscal. 5/ Cal congelar la xifra de funcionaris. 6/ Cal tancar els ministeris que no tinguin competències (a Espanya digui-li el de Sanitat, el de Cultura, o el d'Educació). I 7/ les inversions en infraestructures han de ser racionals i sempre basades en l'equilibri entre cost i benefici (vaja, que prou ja de construir l'AVE Toledo-Toledo, passant per Toledo).

Com veu, es tracta de coses tan sensates que el govern espanyol, tan europeista com és, no dubto que tindrà en compte avui mateix. Oi, senyor Rajoy?