Ara

CANVI DE CICLE

Rajoy ridiculitza la majoria sobiranista mentre mobilitza els advocats de l'Estat contra la declaració

Embat jurídic contra el procés

Cop de volant del govern espanyol contra el procés català. Si fins ara havia reaccionat amb menyspreu, ahir Rajoy va anunciar una ofensiva jurídica contra la declaració de sobirania del 23 de gener.
MARC COLOMER 

BARCELONA | Actualitzada el 26/01/2013 00:00

GRANS MAJORIES QUE NO ES PODEN EXPRESSAR El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va considerar ahir des de Santiago de Xile -en el seu primer viatge oficial a aquest país d'ençà que ocupa el càrrec- que la "gran majoria" de catalans "no tenen cap necessitat de deixar de ser espanyols". En canvi, però, no té cap intenció de confirmar-ho en un referèndum. GRANS MAJORIES QUE NO ES PODEN EXPRESSAR El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va considerar ahir des de Santiago de Xile -en el seu primer viatge oficial a aquest país d'ençà que ocupa el càrrec- que la "gran majoria" de catalans "no tenen cap necessitat de deixar de ser espanyols". En canvi, però, no té cap intenció de confirmar-ho en un referèndum. RODOLFO SÁENZ / AFP

Menyspreu i ridiculització per la banda política, però posant les més altes instàncies jurídiques de l'Estat a treballar per fer descarrilar el procés. Aquest és l'escenari que es va dibuixar ahir després que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, anunciés a Santago de Xile, on és de viatge oficial, que ha ordenat a l'Advocacia de l'Estat que es posi a treballar de manera "urgent" per determinar si la declaració de sobirania del 23 de gener aprovada pel Parlament és impugnable. Una decisió carregada de significat que evidencia un gir en l'estratègia de l'executiu de Rajoy davant el desafiament sobiranista.

Si fins ara totes les veus que ressonaven des de Madrid entorn a aquesta qüestió restaven tot valor jurídic a la declaració, ahir va passar a ser "un afer jurídic que té rellevància", en paraules de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. Per això, Rajoy va ordenar ahir a l'advocat general de l'Estat que amb caràcter d'"urgència" elabori els informes que han d'explorar les possibilitats de recórrer la declaració del Parlament al Tribunal Constitucional. L'ala més dura del PP i el seu entorn mediàtic donaven mostres de nerviosisme davant la passivitat de Rajoy, que ahir va reaccionar en una entrevista a ABC-PuntoRadio: "Si els serveis jurídics de l'Estat diuen que hi ha alguna possibilitat [d'impugnar la declaració al TC] perquè aquesta declaració té valor jurídic i és millor fer-ho, no dubtin que ho farem". I va deixar clar que presentaria recurs si el president de la Generalitat, Artur Mas, no desisteix d'aquest procés.

Una resposta que, a criteri del conseller de la Presidència, Francesc Homs, denota "poca qualitat democràtica" del govern espanyol, a qui va convidar a respondre "en termes d'anàlisi política" i entendre que "hi ha democràcia darrere d'aquesta expressió i una immensa majoria" de la societat catalana.

En l'àmbit polític, Sáenz de Santamaría va fer un pas més: del menyspreu a la ridiculització. I va recordar que amb els 85 diputats que han aprovat la declaració de sobirania no n'hi ha prou ni per reformar l'Estatut (caldrien dos terços del Parlament, 90 diputats). Per la vicepresidenta, el resultat de la votació de dimecres "és la prova evident que no som davant la majoria excepcional que alguns demanaven". Però no tenia en compte ni els cinc diputats del PSC que es van negar a votar en contra de la declaració, ni les dues abstencions de la CUP, que hauria volgut que el text anés encara més enllà. Obviava també que, de fet, els 85 diputats que van votar-hi a favor més que duplicaven els 41 que hi van votar en contra (17 del PP, 15 del PSC i 9 de C's). Aquesta va ser la resposta del president d'ERC, Oriol Junqueras, convençut que el conflicte és "polític, no jurídic". "Una majoria de 85 a 41 és una majoria amplíssima en tots els països que són democràtics".

Camacho justifica Fabra

Però mentre Rajoy feia de nou el seu particular oferiment de "diàleg", la líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va mostrar ahir comprensió amb el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, en la invitació a traslladar al País Valencià les empreses catalanes temoroses amb el sobiranisme. El cert és que el govern del PP -que en l'afer català té el PSOE al costat- treballa de moment amb la perspectiva que el procés es desmuntarà sol. I ha interpretat les crisis entre CDC i Unió i la desfeta interna del PSC com a signes en aquest sentit. Precisament, el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar que no ha desistit en l'intent d'incorporar els socialistes "a la defensa d'un referèndum legal", a la vegada que els va retreure que actuïn "en clau espanyola" a les ordres de Carme Chacón.