Ara.

DECLARACIÓ DE SOBIRANIA

Mas: "Estem en el camí de la plenitud nacional"

Duran reclama a l'Estat que faci una proposta a Catalunya

El líder d'Unió va demanar ahir a l'estat espanyol una proposta que apaivagui la tensió a Catalunya. Tot mentre Artur Mas s'esforça a deixar clar que el procés català ja no té marxa enrere.
MIREIA MIQUEL 

BARCELONA. | Actualitzada el 27/01/2013 00:00

El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer declaracions ahir des de Manresa, on va firmar el nou llibre d'honor de la ciutat. El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer declaracions ahir des de Manresa, on va firmar el nou llibre d'honor de la ciutat. ACN

Després del foc creuat entre CDC i Unió que aquesta setmana la federació es va afanyar a sufocar, els missatges d'Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida segueixen desafinant. Si bé el president s'esforça a insistir que el procés català no té marxa enrere, el líder democristià va aprofitar el seu viatge a Santiago de Xile per parlar amb el ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, i demanar-li que el govern espanyol faci una proposta a Catalunya per contrarestar el procés sobiranista.

Duran va dir a Margallo que ara toca a l'estat espanyol moure fitxa i fer una proposta a Catalunya per rebaixar la tensió. "Els catalans ja s'han mogut i han fet una proposta", va afirmar. La contraoferta, segons el líder d'Unió, hauria d'incloure una millora en el "plantejament fiscal" de Catalunya i respectar el "fet nacional", així com també la llengua. En vista de les reaccions de Madrid a la declaració de sobirania aprovada pel Parlament, Duran va recordar a Margallo que el problema el té Catalunya però, al mateix temps, "també el té Espanya".

Un procés sense marxa enrere

Però al marge de les ofertes que puguin venir del govern espanyol, pel president Mas l'aprovació de la declaració de sobirania no dóna marge per fer marxa enrere. Així ho va expressar el president de la Generalitat ahir des de Manresa quan va afirmar que la declaració és un pas "en el camí de restaurar la plenitud nacional de Catalunya". Mas, conscient de les crítiques que la declaració ha aixecat arreu de l'Estat, va demanar a tots els que no comparteixin l'objectiu final del procés que no "demonitzin" les idees de ningú ni posin traves al projecte.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va titllar de "poca qualitat democràtica" la resposta de l'Estat a la declaració de sobirania. Homs va argumentar que la voluntat del govern català, en tot moment, havia estat "reflectir allò que el poble va dipositar a les urnes". El conseller va qualificar de gran "incoherència i desconeixement" l'informe que el govern espanyol va encarregar a l'advocat de l'Estat per veure si es podia impugnar la declaració. Homs va dir que és una "actitud desconcertant" perquè la declaració és "només" de caire polític.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, també va sumar-se a les crítiques de l'informe jurídic si va reiterar que la declaració responia a una qüestió "política" que es resol democràticament i amb els "vots dels ciutadans". Per Junqueras, no va ser cap sorpresa el gest de l'Estat, ja que "és habitual que s'impugni i es porti tot al Tribunal Constitucional", faci el que faci Catalunya. A més, Junqueras va considerar "d'absolutíssima i qualificadíssima" la majoria de 85 diputats a favor de la declaració enfront dels 41 del no.

D'altra banda, el líder d'ERC també va criticar la llei d'unitat de mercat aprovada pel govern espanyol i va considerar que "portarà a la ruïna i farà la vida més difícil a milers de botiguers i comerciants". Tot i que tampoc es va mostrar sorprès per la seva aprovació perquè, a parer seu, "sempre es prenen les decisions en contra dels drets, interessos i necessitats de Catalunya".