Ara

LA CRISI DELS SOCIALISTES

Navarro vol alinear tots els socialistes en el no a la independència, però una part del partit ja hi combrega

El PSC que ja ha fet el pas i no tem l'estat propi

SARA GONZÁLEZ 

BARCELONA | Actualitzada el 27/01/2013 00:53

L'EXCONSELLER REBEL  Ernest Maragall va participar  en la manifestació de la Diada amb altres exconsellers. Després va marxar del PSC.Ernest Maragall va participar en la manifestació de la Diada TONI GARRIGA / EFE

En un moment d'alt risc de fractura irreversible, a can PSC no deixen de repetir que sempre han estat un partit plural. Però l'inici del procés cap al dret a decidir ha obert la caixa dels trons i, quan ha arribat l'hora de mullar-se, el que era un partit calidoscòpic que sempre havia prosperat a base de jocs d'equilibris s'ha tornat una criatura ingovernable a les mans de Pere Navarro. Per molt que el primer secretari busqui el no uníson a qualsevol consulta que no estigui pactada amb Espanya i a la independència, hi ha una part del partit que s'ha emancipat quasi totalment de les directrius de la direcció. "Si Navarro escoltés la veu del carrer i mirés més enllà de l'estructura orgànica del partit, veuria que els crítics són molts més dels que ens volen fer creure. I això no vol dir que siguin tots independentistes, sinó que no els fa cap por que de la voluntat del poble se'n derivi l'estat propi", alerten fonts del PSC.

Si bé el detonant de l'actual crisi han estat els cinc diputats que es van negar a votar en contra de la declaració de sobirania, ja fa temps que hi ha un PSC que ha fet la transició cap al dret a decidir sense excuses i que fins i tot estaria disposat a votar  a la independència en un referèndum. N'és un clar exemple el conjunt d'ajuntaments amb alcaldes socialistes que formen part de l'Associació de Municipis per la Independència. Un d'aquests municipis és Flix, on l'alcalde, Marc Mur, que forma part de l'executiva nacional del PSC, s'ha declarat públicament a favor de la independència de Catalunya.

Independentistes a l'executiva

La sentència de l'Estatut va marcar un punt d'inflexió. Després de veure que l'intent més gran d'encaix federal de Catalunya a Espanya es tancava amb un gran fracàs, la cúpula del PSC va entrar en estat de xoc i no va reconduir una fragmentació que s'ha anat consolidant. Molts dels alcaldes i regidors crítics avui amb la direcció es van anar allunyant del partit a partir de la manifestació del 10 de juliol del 2010 i de les onades de consultes sobre la independència. Més enllà de l'àmbit local, el desencís amb Espanya també va quallar entre una bona part dels consellers socialistes del tripartit, que van estar en la primera línia de la batalla de l'Estatut i que van participar en la multitudinària manifestació de la Diada.

El cas més extrem ha estat el de l'exconseller Ernest Maragall, que, després de desobeir les consignes de Navarro i afirmar que estaria disposat a votar a favor de l'estat propi, va acabar estripant el carnet del PSC. Segons ha pogut saber l'ARA, en la reunió que aquesta setmana va mantenir amb el president Artur Mas, Maragall va posar el seu nou partit, Nova Esquerra Catalana, a disposició del procés del dret a decidir sempre que Mas es comprometi a treballar perquè més enllà d'una majoria parlamentària hi hagi una "unitat social" que també sumi l'empresariat català. Sense deixar el partit, exconsellers com Montserrat Tura, Antoni Castells i Joaquim Nadal també han fet una crida perquè Navarro no presenti el PSC com el dic de contenció del sobiranisme. Li han demanat que no s'enroqui en unes tesis més adreçades a satisfer el PSOE que no pas a donar resposta a la demanada ciutadana i que el progrés social vagi de bracet del progrés nacional. També, en el cas de Tura i Castells, han participat en actes de l'Assemblea Nacional Catalana.

Navarro ignora els crítics

Navarro, per ara, ha ignorat aquest sector sota el pretext que són una minoria. I aquesta és l'estratègia que aplicarà a l'executiva que ha de valorar demà el gest de desobediència dels cinc diputats. Tant en l'últim congrés del PSC, en el qual Navarro va ser escollit primer secretari, com en la votació per triar el cap de llista per al 25-N, el sector crític va quedar emmarcat en un 25%. Val a dir que la composició de les estructures orgàniques del partit beneficia la cúpula. Sigui com sigui, els crítics difícilment recularan. Ja va quedar clar en el consell nacional després del daltabaix del 25-N, quan la direcció va rebre dures crítiques. O Navarro troba una fórmula de convivència que passaria per acceptar la consulta sense excuses o la fractura serà definitiva. El primer round, a l'executiva de demà.