Ara

LA FRACTURA SOCIALISTA

Iceta: "No ens podem carregar el dret a decidir del partit"

El PSC arriba al seu gabinet de crisi amb les espases enlaire

Els socialistes afronten avui un debat que determinarà si la fractura al PSC és irreversible o no. Les posicions estan enrocades. L'aparell vol deixar en evidència els crítics, que no pensen claudicar.
SARA GONZÁLEZ 

BARCELONA | Actualitzada el 28/01/2013 00:00

Pere Navarro afronta avui una difícil executiva en la qual es farà evident que el partit està més dividit que mai. Pere Navarro afronta avui una difícil executiva en la qual es farà evident que el partit està més dividit que mai. PERE VIRGILI

El PSC no hauria imaginat mai que al gener tindria una patacada de magnituds insospitades. L'executiva del partit es reuneix avui per analitzar el sisme intern que va patir la setmana passada, quan cinc dels seus diputats es van negar a votar en contra de la declaració de sobirania del Parlament. Des del gest de desobediència, que ha fet aflorar el malestar de la militància amb la direcció, no hi ha hagut cap símptoma de reconciliació, sinó més aviat al contrari. La cúpula del PSC acusa els crítics de no respectar la democràcia interna del partit, mentre que els díscols lamenten que Pere Navarro hagi oblidat els principis de diàleg i pluralitat. Per ara, cap dels dos bàndols està disposat a cedir, i si el primer secretari no troba una fórmula de convivència que rebaixi la tensió i garanteixi la comoditat de totes les veus, la fractura serà irreversible.

"Si el grup parlamentari pren una decisió, els altres cinc haurien d'acceptar-la. Si no, ens carreguem el dret a decidir del PSC". Amb aquesta declaració que va fer ahir al canal 3/24 el diputat i exportaveu del PSC Miquel Iceta es va veure clarament l'enrocament de la cúpula. Per Navarro la nota discordant són els diputats crítics, i avui a l'executiva que ha de decidir la resposta política al gest de desobediència dels cinc diputats el líder del PSC vol demostrar que són minoria. "Imagini que Catalunya un dia vota, la majoria diu una cosa i la minoria diu que no ho acata. Seria molt estrany", va afegir Iceta, que va desgranar així l'estratègia argumental de Navarro, que, segons ell, té "tant o més suport" que quan va ser escollit primer secretari en l'últim congrés.

Més d'un 30% plantaran cara

Conscients que mesures dràstiques poden atiar encara més la crisi al territori, fonts de la direcció afirmen que no es preveu que les conseqüències per als díscols vagin més enllà d'una reprimenda política i la sanció de 400 euros per haver incomplert la disciplina de vot. Tot i això, els crítics no pensen claudicar i alerten que almenys una quinzena de membres de l'executiva plantaran cara avui a Navarro. "No tenim vocació de ruptura, però tampoc masoquista. No estem sols com ens volen fer creure. Ens devem als militants i als votants, que van triar 107 diputats a favor del dret a decidir", asseguren fonts del sector crític. De fet, ahir es va fer públic un nou manifest amb prop de 200 adhesions -entre les quals les de Montserrat Tura, Joaquim Nadal, Laia Bonet i Maria Badia- que dóna suport als cinc diputats i alerta que el partit s'està apartant de "la trajectòria i del projecte estratègic del PSC".

De l'executiva d'avui els crítics n'esperen saber si la direcció realment té "voluntat de fusió i refundació". L'exconsellera Marina Geli va assegurar ahir a Twitter que cal forjar un nou Pacte d'Abril com el del 1977, quan el PSC-Congrés i la federació socialista catalana del PSOE van pactar la unificació. Però si no detecten cap símptoma que faci pensar que l'aparell està realment disposat a refundar el partit i cosir l'esquinç, els crítics prendran mesures més dràstiques. Tot està sobre la taula, fins i tot l'opció de dimitir de l'executiva.