Ara

CORRUPCIÓ, RESPOSTA JUDICIAL I POLÍTICA

ERC, PSC i ICV reclamen iniciatives anticorrupció

L'esquerra insta a aprovar ja la llei de transparència

Les esquerres volen plantar cara a la corrupció acabant els tràmits de l'anterior legislatura per crear una llei de transparència. Ho consideren prioritari abans de fer una cimera que pot acabar sense reformes.
ROGER TUGAS 

BARCELONA. | Actualitzada el 29/01/2013 00:00

La portaveu d'ERC, Anna Simó, va recordar ahir que tots els diputats republicans van firmar un codi ètic contra la corrupció. La portaveu d'ERC, Anna Simó, va recordar ahir que tots els diputats republicans van firmar un codi ètic contra la corrupció. ACN

El Parlament ja va posar la legislatura passada importants fonaments per facilitar la lluita contra la corrupció i treure a la llum els comptes públics, però els comicis del 25-N van fer decaure la feina feta fins llavors. El febrer del 2011 tots els partits excepte SI van reclamar l'impuls d'una llei de transparència, d'accés a la informació pública i de bon govern que, quan va acabar la legislatura passada, tenia la feina força avançada i un redactat que gaudia d'un ampli consens al Parlament -tot i que els esforços per avançar cap a la seva aprovació i l'ambició distaven segons el grup-. Per això, més enllà de crítiques generalitzades a la corrupció arran dels casos que actualment estan sortint a la llum o de cimeres per segellar pactes contra aquesta xacra, les forces d'esquerres reclamen reprendre i culminar les tasques d'aquella ponència. Una reivindicació que recull l'acord de governabilitat firmat per CiU i ERC.

Una de les plasmacions pràctiques més importants que preveia la norma, segons un esborrany al qual va tenir accés l'ARA, era la creació d'un portal web on es bolcarien els detalls de tots els concursos públics, amb el procés d'adjudicació, el pressupost inicial, la liquidació final i les condicions d'execució. També s'hi podrien consultar totes les subvencions públiques atorgades per qualsevol administració catalana, el cost de les campanyes institucionals i les hores sindicals usades en el sector públic i s'hi prohibia qualsevol tipus de regal a polítics. I tot això preveient un silenci positiu pel qual, si el ciutadà no rebés cap resposta de l'administració, s'entendria que pot accedir a la informació requerida. Una llei molt més ambiciosa que l'estatal, també ara en tràmit.

És per això que ERC, PSC i ICV s'hi van referir ahir davant la possibilitat de celebrar a finals de febrer una cimera contra la corrupció com la que promou C's. "Cal passar a l'acció legislativa", va reclamar la portaveu dels republicans, Anna Simó, que va recordar que l'acord de governabilitat que han firmat amb CiU preveu reprendre la tasca de la ponència parlamentària per a la llei de transparència que va decaure. El pacte també inclou abordar la llei electoral, llargament esperada, un repte que per ara cap partit ha pogut emprendre amb èxit a Catalunya.

Altres reivindicacions d'ERC en aquest àmbit són la creació d'una sindicatura electoral pròpia que no depengui de l'estatal; la modificació del Codi Penal al Congrés per tipificar com a delicte la corrupció institucionalitzada i el finançament il·legal de partits, i el reforç de l'Oficina Antifrau. "La sospita de corrupció ens afebleix com a país i és un flanc d'atac al procés", lamenten fonts d'ERC, que avancen que faran arribar aviat les seves propostes tant a CiU com a la resta de partits.

No a una cimera només per la foto

La primera formació a moure's, de fet, va ser ICV, que el dia 15 ja va registrar al Parlament la seva proposta de llei de transparència per no ajornar el debat. La seva portaveu, Laia Ortiz, va insistir ahir que no participarien en cap reunió que només serveixi per aconseguir una fotografia i no per fer reformes legals. Ortiz va exigir que l'exalcalde de Lloret, Xavier Crespo, cessi com a diputat. "No volem més fotos, no volem més declaracions, volem que prenguin decisions", va exigir Ortiz.

En la mateixa línia es va expressar el portaveu del PSC, Jaume Collboni, dirigent de l'únic partit d'esquerres amb càrrecs públics imputats per l'exercici del seu càrrec, com l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, implicat presumptament en el cas Mercuri. Els socialistes no participaran en la cimera si abans no hi ha un compromís d'impulsar la llei electoral i la de transparència. "Si no, és difícil que els ciutadans tolerin una cimera que estaria buida de contingut", va dir Collboni.

Així, les formacions d'esquerres van condicionar a una activitat legislativa efectiva el seu suport a la cimera reclamada per C's. De fet, el president d'aquest partit, Albert Rivera, es va reunir ahir al matí amb el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, i el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, per aconseguir el seu suport a la trobada. Segons fonts nacionalistes, va ser una primera presa de contacte, però en cap cas la federació va assumir la proposta de C's. A més, Rivera ja ha fet arribar als altres partits un primer document de treball, que inclou 12 punts per fer la cimera "com més executiva millor".

C's vol acabar la ronda de contactes la setmana vinent amb una data per a la cimera. Rivera preveu trobar-se avui amb el líder del PSC, Pere Navarro, i dijous amb el secretari general del PP a Catalunya, Jordi Cornet. La llei de transparència, però, segurament ja s'estarà discutint al Parlament altra vegada.