Ara

EN BREU

La societat civil vol tenir més veu en la projecció exterior

| Actualitzada el 31/01/2013 00:00

La societat civil vol tenir més veu en la projecció exteriorLa societat civil vol tenir més veu en la projecció exterior AFP

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha posat èmfasi últimament en la necessitat d'enfortir la política exterior a Catalunya per explicar al món l'exercici del dret a decidir a més d'internacionalitzar l'economia i la cultura catalanes.

La manifestació de l'Onze de Setembre a Barcelona amb el lema "Catalunya, nou estat d'Europa" i el procés que se'n va derivar van projectar Catalunya al món. Ara una cinquantena d'entitats vinculades a la projecció exterior des de fa dècades i afiliades a diverses xarxes internacionals han redactat un manifest que faran arribar al Govern amb l'objectiu d'"assolir una presència activa internacionalment en els moviments socials més dinàmics". Així ho expliquen en el text Per una acció exterior de Catalunya participativa i compromesa,en què les entitats signants demanen a l'executiu de CiU poder participar de manera més activa que com han fet fins ara en l'agenda i els continguts de l'acció exterior, que coordinarà el nou secretari Roger Albinyana, davant l'"important procés que viu Catalunya".

El manifest demana que el nou govern es "doti de les estructures necessàries i adequades" i posa d'exemple la desestimada creació d'un departament d'Acció Exterior. Unes eines que puguin "portar a terme una política exterior i de cooperació de qualitat". Com explica el document, ja són més de 250 les entitats catalanes que han assolit el ple reconeixement en diferents xarxes europees i internacionals i que hi asseguren, per tant, la veu catalana sense intermediaris. Les entitats afirmen que "cal enfortir l'acció exterior" i que aquesta ha de ser "participativa, transversal i amb vocació solidària". De moment, aquestes entitats han aconseguit que els seus objectius siguin presents en les reunions de la comissió de relacions exteriors del Parlament, que presidirà ERC.

Per a les entitats els reptes són cada cop més difícils. Per culpa de la precària situació econòmica, al novembre el Govern va anul·lar les subvencions a la promoció i projecció internacional a les organitzacions catalanes. També els casals catalans van veure molt reduïdes les seves subvencions.