Ara

CANVI DE CICLE

El Govern envia una carta al vicepresident de la Comissió Europea instant-lo a actuar

Mas-Colell demana a la UE que obligui l'Estat a repartir el seu dèficit

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha enviat una carta al vicepresident de la Comissió Europea demanant-li que pressioni l'Estat perquè reparteixi el dèficit. Reclama un límit de l'1,6% per al 2013.
ROGER TUGAS 

Barcelona | Actualitzada el 01/02/2013 00:00

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha fet la primera acció de pressió a la UE perquè ajudi Catalunya amb el repartiment de dèficit, però no serà l'única. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell PERE TORDERA

Primer, les formes. Per això el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, comença la carta que va remetre ahir al vicepresident de la Comissió Europea, el finès Olli Rehn, agraint-li els esforços "per superar la crisi". Seguidament, el compromís "amb l'objectiu de l'estabilitat fiscal" del Govern, que defineix com a "profundament europeu". I després dels protocols, les peticions: que la Comissió prioritzi les reformes als ajustos contundents, que flexibilitzi l'objectiu de dèficit de tot l'Estat i -el més important- que intercedeixi perquè es reparteixi equitativament amb les autonomies.

És el primer pas conegut dels contactes amb les institucions europees que el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va anunciar el 8 de gener per aconseguir més marge de dèficit. El mateix dia el portaveu d'Economia de la Comissió Europea, Simon O'Connor, va etzibar que el seu "únic interlocutor formal" seria l'estat espanyol, però això no ha frenat les aspiracions de forçar la mediació internacional. De fet, O'Connor va reconèixer ahir que Rehn ha rebut la carta, a la qual l'ARA ha tingut accés, i que "hi respondrà en el moment oportú".

Així, Mas-Colell apel·la a la resolució de l'Europarlament del dia 16, que demana esforços fiscals justos segons "els serveis que presten" les administracions; recorda que l'Estat va collar més les autonomies quan va obtenir més marge, i denuncia que l'actual repartiment és "injust" i contrari a "l'esperit i els principis bàsics" fixats per la Comissió Europea, basats "en una consolidació fiscal més coherent, intel·ligent i favorable al creixement".

De la mateixa manera, la carta recorda que les autonomies fan el 36% de la despesa -inclosa la destinada a salut i educació-, mentre que l'Estat se'n gasta un 51%. Per tant, Catalunya proporcionalment hauria de tenir un límit de dèficit de l'1,6%. Critica que ara "s'exigeix als governs autonòmics un esforç d'ajust desproporcionat, que té conseqüències econòmiques i socials greus", tot i l'actual "recessió severa" i l'elevat atur. Una altra fórmula, derivada de fixar el sostre segons el dèficit estructural de cada administració -com, de fet, marca la llei d'estabilitat espanyola-, permetria a Catalunya un dèficit de l'1,7% el 2013.

Per això, Mas-Colell aplaudeix la possibilitat que la Comissió Europea incrementi el marge de l'Estat, però li demana que "exerceixi plenament les seves prerrogatives en termes de vigilància fiscal i que insti les autoritats espanyoles a traslladar a totes les administracions, d'una manera justa, més proporcionada i legalment sòlida, qualsevol possible futura decisió de pròrroga". "El contrari posa en perill els objectius d'estabilitat i empeny el país cap a una posició d'autoderrota política", sentencia el conseller. Un final contundent per forçar Europa a implicar-se en una incòmoda qüestió que veu interna.