Ara

CANVI DE CICLE

El president se'n va sense cap gest del monarca, però tots dos eviten transmetre imatge de discrepància

Mas fa pedagogia a la Zarzuela

Artur Mas va aprofitar la visita protocol·lària al rei Joan Carles per exposar-li el seu projecte polític basat en el dret a decidir. Mas va marxar de la Zarzuela sense cap gest del monarca espanyol.
ORIOL MARCH 

BARCELONA. | Actualitzada el 01/02/2013 00:00

MÉS FREDOR QUE FA DOS ANYS  Fa dos anys el rei va estar simpàtic amb Mas davant de les càmeres. Ahir, i malgrat que el president l'esperava rialler,  el monarca va ser fred. La reunió va ser cordial però els punts de vista són distants. El cap de l'Estat va dedicar a Mas  45 minuts, el mateix que a Alberto Núñez Feijóo i Iñigo Urkullu, també investits recentment. MÉS FREDOR QUE FA DOS ANYS Fa dos anys el rei va estar simpàtic amb Mas davant de les càmeres. Ahir, i malgrat que el president l'esperava rialler, el monarca va ser fred. La reunió va ser cordial però els punts de vista són distants. El cap de l'Estat va dedicar a Mas 45 minuts, el mateix que a Alberto Núñez Feijóo i Iñigo Urkullu, també investits recentment. SUSANA VERA / REUTERS

Pedagogia sobre el procés que ha engegat Catalunya cap a la consulta sobiranista i el dret a decidir. Aquest va ser un dels punts de la reunió que van mantenir ahir al Palau de la Zarzuela el president de la Generalitat, Artur Mas, i el rei Joan Carles, segons van informar fonts coneixedores de la cita institucional. Una trobada protocol·lària -tots els presidents autonòmics escollits a les urnes es reuneixen amb el monarca després de prendre possessió per explicar-li els seus projectes- que va transcórrer amb cordialitat i "voluntat de diàleg", almenys, segons va explicar posteriorment Mas, per la banda catalana.

Persistir en el diàleg malgrat el clima polític hostil a l'Estat és una de les instruccions que ha donat el president als consellers, segons fonts del Govern. "Encara que les discrepàncies siguin evidents, cal mantenir les línies obertes", admeten des de la maquinària nacionalista. "Hi ha d'haver fermesa en les conviccions i en els projectes, però sobre la base del diàleg i de la capacitat d'entesa", va aprofundir Mas en l'entrega del premi literari Ramon Llull del 2013. En altres paraules: manteniment del rumb sobiranista sense barrar les vies de diàleg amb les institucions estatals.

El president sap que li tocarà explicar el procés català arreu en aquesta legislatura, i la trobada amb el monarca espanyol ha estat un primer tast d'aquesta dinàmica. "Ha estat una reunió amb base constructiva per entendre la realitat de Catalunya", va puntualitzar Mas al vespre. Malgrat aquest esperit constructiu, el cap de l'executiu no va rebre cap resposta del rei sobre el camí cap a la consulta que defineix el pacte que CiU i ERC van firmar al desembre. Tampoc hi va haver cap comunicat, ni de la Zarzuela ni de la Generalitat, un cop es va acabar la trobada. El president oferirà avui una roda de premsa i està previst que doni detalls sobre la reunió.

Posició de sobres coneguda

El silenci de la casa reial s'explica perquè la posició de la institució sobre el procés català no té secrets. Joan Carles va parlar de "quimera" per definir l'estat propi en una carta web publicada una setmana després de la manifestació de la Diada i, en una entrevista a mida amb Jesús Hermida a TVE, va queixar-se de les "polítiques rupturistes" que, al seu parer, arriben des de Catalunya.

Malgrat que les posicions són radicalment allunyades en termes nacionals, Mas va voler aprofitar per queixar-se davant del monarca de la distribució que fa l'Estat dels percentatges de dèficit. "L'estat autonòmic s'està quedant sense aire suficient per poder oferir una bona base per a l'estat del benestar", va explicar Mas a palau. L'ofensiva per aconseguir que els responsables econòmics del govern de Mariano Rajoy oxigenin el marge de dèficit català -fixat en el 0,7% aquest 2013, que obliga a retallar més de 4.000 milions- no s'atura i, a més de trucar a la porta de les institucions europees, la Generalitat vol que la Zarzuela mogui fitxa en aquest sentit.

El president va reconèixer obertament que el Govern "no pot acabar de complir del tot bé la funció de donar consistència a l'estat del benestar". Aquesta frase arriba en plena elaboració dels pressupostos, que porten de corcoll Andreu Mas-Colell, i després que el Tribunal Constitucional hagi suspès l'aplicació de l'euro per recepta, les taxes judicials i l'impost sobre la banca.

Elogis a Planeta

L'entrega del premi Ramon Llull va permetre una imatge morbosa: Mas fent un discurs amb José Manuel Lara, president de Planeta, assegut just al darrere. Lara ha amenaçat de fer sortir de Catalunya la seva empresa si culmina el procés independentista. "Espero que segueixi molts anys aquí", va explicar Mas després d'elogiar el paper de l'editorial. Lara, propietari del diariLa Razón , va obviar qualsevol declaració pública.