La principal patronal catalana, Foment del Treball, va admetre ahir una derrota, tot i que sigui de manera implícita. La junta de l'entitat presidida per Joaquim Gay de Montellà va decidir ahir traslladar l'acte reivindicatiu previst per al 14 de febrer del Palau de Congressos de Fira de Barcelona a la seva seu de la Via Laietana.
Aquest fet suposa, a la pràctica, empetitir-ne el format i organitzar una trobada menys ambiciosa que la prevista inicialment. L'acte, convocat amb el lema " Anem per feina", s'ha convertit en la tribuna des de la qual Foment vol tornar a posar sobre la taula, amb tota la força que pugui, el pacte fiscal. Gay de Montellà ha expressat en més d'una ocasió que aquest és l'últim punt de trobada amb el Govern, ja que cal evitar com sigui el "xoc de trens" amb la Moncloa.
No obstant, la voluntat de Foment del Treball d'aglutinar al seu voltant altres institucions empresarials amb l'objectiu de generar un clam unitari entre l'empresariat català no ha prosperat. De fet, durant les últimes setmanes ha quedat palesa la falta de unitat entre el món econòmic. La Cambra de Comerç de Barcelona va ser la primera entitat a despenjar-se de l'acte del 14 de febrer i posteriorment ho ha fet Pimec, que negocia des de fa mesos la seva fusió amb Foment. I tot això entre dures crítiques i crides al boicot dels empresaris més sobiranistes, com els que s'agrupen al voltant del Cercle Català de Negocis.
Fonts de Foment van explicar que la junta no ha volgut renunciar a la convocatòria de l'acte i que formalment segueixen oberts a altres entitats empresarials que vulguin sumar-s'hi, tot i que altres fonts asseguren que l'acte quedarà circumscrit en l'àmbit de Foment del Treball. Tampoc hi haurà, com s'havia arribat a parlar, ponents convidats. Havia sonat el nom de l'exministre del PP i ara president de Vueling, Josep Piqué. En definitiva, l'objectiu és rebaixar el to polític de l'acte en un moment en què l'empresariat català està dividit davant del procés sobiranista engegat per l'executiu liderat per Artur Mas.
Compromís i responsabilitat
El comunicat fet públic ahir per Foment explica que l'objectiu de l'acte és "fer una declaració de compromís i responsabilitat amb la societat en un moment de greu crisi econòmica i incertesa dels ciutadans".
"L'empresariat ha de mostrar un nou sentit de la responsabilitat de l'empresari amb la societat, amb el compromís de treballar amb perspectiva internacional des de la innovació i el suport a les iniciatives empresarials que han fet de Catalunya motor de progrés social", conclou.
L'acte del 14-F s'havia de celebrar inicialment el 18 d'octubre passat, però Foment va decidir posposar-lo fins després de les eleccions del 25 de novembre per no irrompre en els comicis.
A la sessió de la junta d'ahir hi va assistir el nou conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que d'aquesta manera va conèixer de primera mà els plans de la patronal de cara al 14-F.
L'opinió del Cercle
El Cercle d'Economia, una altra de les entitats que havia decidit quedar al marge de l'acte convocat per Foment, publicarà avui una "nota d'opinió" sobre economia i debat territorial que de ben segur abordarà el procés engegat a Catalunya.
La institució presidida per Josep Piqué no ha volgut pronunciar-se fins ara i s'ha limitat a demanar una millora del finançament dins del règim comú. Després dels comicis la junta va debatre el moment polític, condicionat pel pacte CiU-ERC i les seves mesures econòmiques.