Ara

CORRUPCIÓ

Segons la investigació, Pujol hauria col·laborat amb els empresaris imputats en la trama de les ITV

Polítics i concessions: un joc d'alt risc

LAURA DÍAZ-ROIG 

BARCELONA | Actualitzada el 05/02/2013 00:00

"COOPERADOR NECESSARI" La Fiscalia Anticorrupció va demanar ahir la imputació d'Oriol Pujol en el marc d'una presumpta trama de tràfic d'influències per aconseguir concessions d'estacions d'ITV. En aquesta operació també estan imputats el llavors número dos de la Diputació de Barcelona, Josep Tous, i diversos empresaris. "COOPERADOR NECESSARI" La Fiscalia Anticorrupció va demanar ahir la imputació d'Oriol Pujol en el marc d'una presumpta trama de tràfic d'influències per aconseguir concessions d'estacions d'ITV. En aquesta operació també estan imputats el llavors número dos de la Diputació de Barcelona, Josep Tous, i diversos empresaris. EFE

El 26 de març de l'any passat la Guàrdia Civil detenia cinc persones, entre les quals el llavors número dos de la Diputació de Barcelona, Josep Tous, i escorcollava diversos domicilis i oficines de Barcelona. L'operació, desenvolupada conjuntament amb l'Agència Tributària i dirigida per la titular del jutjat d'instrucció 9 de Barcelona, va destapar una presumpta trama de tràfic d'influències per aconseguir concessions d'estacions d'ITV.

La investigació es va iniciar l'estiu del 2011, arran d'unes converses telefòniques intervingudes en l'anomenat cas Campió, destapat a Galícia i que gira al voltant d'una presumpta concessió de subvencions a canvi de comissions a càrrecs públics. A banda de Tous, es va detenir un altre càrrec públic, el subdirector general de Seguretat Industrial de la Generalitat, Isidre Massalles, i tres empresaris: Sergi Alsina, soci d'Alta Partners -de la qual també és consellera la dona d'Oriol Pujol, Anna Vidal-; Sergi Pastor, directiu de Ficosa i exconseller delegat de l'empresa Applus; i Ricard Puignou, administrador de l'empresa d'ITV Certio.

El nom d'Oriol Pujol, però, no va trigar a començar a sonar. Un informe de l'Agència Tributaria inclòs al sumari el situa com a "col·laborador necessari" de la xarxa i diversos informes policials apunten que Pujol hauria estat al corrent de les activitats de Pastor i Alsina -dos dels empresaris imputats- i hi hauria participat de manera directa. Segons la investigació, Pujol -que apareix en nombroses converses i a qui els imputats es referien com el de "Zumosol"- hauria actuat d'enllaç polític per intentar reorganitzar les concessions d'estacions d'ITV, cosa que no va acabar aconseguint.

Finalment, la Fiscalia va demanar ahir a la jutge que investiga la trama que remeti al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) -el competent per investigar Pujol, que és aforat pel fet de ser diputat- la imputació del secretari general de CDC per un suposat delicte de tràfic d'influències. De fet, la Fiscalia i la jutge són els únics que han tingut accés, de moment, a un informe del Servei de Vigilància Duanera demanat el juny passat per la jutge i que delimita la intervenció del fill de l'expresident de la Generalitat i fundador de CDC, Jordi Pujol.

Segons les investigacions, Oriol Pujol tindria indirectament una participació accionarial a l'empresa Upprime Energy, a través de la qual es pretenia aconseguir l'adjudicació. De les diligències es desprèn que la trama hauria intentat crear una estructura operativa per obtenir de manera fraudulenta l'adjudicació d'una ITV, fent "maniobres i gestions que tendien a la manipulació d'un futur concurs públic per a l'obtenció de l'adjudicació". Els empresaris imputats haurien creat una nova societat "amb diverses empreses interposades" perquè l'organigrama final fos "al més opac possible".

Concessions dels lots

L'any 2010 el govern del tripartit va impulsar un concurs per donar entrada a noves empreses a prestar el servei de les ITV -fins aleshores l'empresa Applus controlava més de la meitat de les estacions-. De fet, a finals del 2003, l'últim govern de Jordi Pujol, en una decisió molt polèmica, havia renovat la concessió a Applus, que s'acabava el 2006, vuit anys més -fins al 2014-. El 2010 es van posar a concurs les concessions de dos lots d'estacions. El primer va anar a parar a l'empresa Itevelesa per obrir estacions al Pont de Suert, el Vendrell i Sant Fruitós de Bages. El segon lot, amb estacions a les Borges Blanques, Amposta i Sant Celoni, es va adjudicar a Atisae.

Una de les empreses que s'hi van presentar i no van guanyar, Certio -nascuda de l'escissió d'Applus i de la qual és administrador un dels imputats-, va presentar un recurs i el TSJC va decidir suspendre l'adjudicació cautelarment. Fa unes setmanes, l'alt tribunal, però, va acceptar un recurs de la Generalitat i va aixecar la suspensió, per la qual cosa les estacions ja han començat a funcionar.