Ara

L'editorial del 'Financial Times' exigeix Una investigació "independent" sobre el PP

Que Rajoy sigui clar, el clam de la premsa al món

ARA 

BARCELONA. | Actualitzada el 05/02/2013 00:00

Vinyeta de Rodrigo de Matos per a l'edició del portuguès 'Expresso' d'aquest cap  De setmana passat. Vinyeta de Rodrigo de Matos per a l'edició del portuguès 'Expresso' d'aquest cap De setmana passat. ARA

Si Espanya no aconsegueix superar aquesta crisi política, la Unió Europea podria tornar a caure en una espiral financera explosiva. És la conclusió d'ahir dels principals diaris econòmics internacionals, que temen que el PP no arribi a frenar l'escàndol per corrupció. Per això demanen a Rajoy que sigui clar i que surti d'aquest enrenou.

'Financial Times'

Rajoy en crisi: és necessària una investigació independent

"Aquesta bomba no podria haver detonat en un pitjor moment, amb una població que pateix una taxa rècord d'atur i una austeritat sense precedents. [...] Espanya continua lluitant contra la pitjor crisi econòmica des de la instauració de la democràcia, en un moment en què gairebé totes les seves institucions, des de la monarquia fins al poder judicial, mostren signes de putrefacció. Hi ha d'haver una investigació exhaustiva, transparent i independent dels suposats comptes de Bárcenas. Ni el govern ni el país es poden comprometre a una altra cosa".

'Wall Street Journal'

El dòlar guanya, l'euro s'enfonsa

"L'euro ha vist com perdia valor, a causa de la tensió política a Espanya, on el primer ministre va negar les acusacions que el seu partit hagués acceptat pagaments secrets. [...] Últimament s'ha rebaixat la pressió dels mercats sobre l'euro, però si continua la crisi a Espanya, podrien seguir les turbulències. Ara és difícil que passi, però com hem vist en el passat, aquesta tendència pot canviar en qualsevol moment".

'The Economist'

Rajoy pot aferrar-se al càrrec?

"El PP, enfadat, assegura que és innocent. Però sembla que els espanyols en volen proves. Sobre les promeses de Rajoy de màxima transparència , caldra veure-ho per creure-ho. [...] Quan la justícia va començar a assenyalar Bárcenas, Rajoy va respondre que el partit era víctima d'una negra conspiració. Cospedal va dir el mateix després que El País publiqués els documents. Aquesta cançó comença a sonar repetitiva".

'Die Welt'

Un afer de diner negre a la cancelleria de Berlín

"El primer ministre espanyol, Mariano Rajoy, va portar la seva crisi personal a Berlín. [...] Els periodistes van preguntar-li si se sentia amb l'autoritat moral d'exigir reformes doloroses als seus ciutadans. Rajoy va remetre's, però, a les declaracions del cap de setmana".

Spiegel Online

Merkel dóna suport a Rajoy en l'escàndol per corrupció

"La trobada a Berlín havia d'abordar l'ajuda alemanya a Madrid per la crisi. Però la cancellera va haver de canviar de tema pel seu convidat: Rajoy està sota pressió per un escàndol de corrupció i també va haver de respondre des de Berlín a preguntes incòmodes".

'The New York Times'

La corrupció està minant la democràcia a Europa [opinió]

"Com a conseqüència de les mesures d'austeritat a Grècia, Irlanda, Portugal i Espanya, els ciutadans ja no poden tolerar més la corrupció. Volen la fi dels suborns, el frau fiscal i els comptes a l'estranger després d'haver convertit aquestes rutines, durant anys, en una manera de fer negocis i política, sobretot al sud d'Europa". [Opinió de Judie Dempsey, del think tank Carnegie Euro.]

Christian Science Monitor

Un cas de corrupció amenaça Madrid, i també la seva economia

"Encara que el PP i Rajoy es lliurin del cas, les implicacions polítiques i ètiques podrien complicar seriosament l'estabilitat del país en un any crític en què la credibilitat del govern és tan important com les seves polítiques econòmiques".