Ara

NOVA ETAPA

L'entitat carrega contra la pujada d'impostos inclosa en el pacte CiU-ERC

El Cercle urgeix Mas i Rajoy a entendre's

El Cercle d'Economia va apressar ahir Artur Mas i Mariano Rajoy a iniciar un procés de diàleg. Critica la pujada d'impostos del pacte CiU-ERC i, com el PSC, s'obre a una consulta només si és "legal".
ORIOL MARCH 

BARCELONA. | Actualitzada el 06/02/2013 00:00

A FAVOR DEL DIÀLEG  Josep Piqué, president del Cercle d'Economia i de Vueling, va cridar ahir al diàleg entre els governs de Catalunya i Espanya. A FAVOR DEL DIÀLEG Josep Piqué, president del Cercle d'Economia i de Vueling, va cridar ahir al diàleg entre els governs de Catalunya i Espanya. FRANCESC MELCION

Escenari polític nou, resposta habitual: diàleg. El Cercle d'Economia, una entitat que agrupa empresaris, acadèmics i representants de la societat civil, va fer pública ahir una nota d'opinió sobre el panorama posterior a les eleccions del 25-N que es basa en la petició d'entesa entre els governs que lideren Artur Mas i Mariano Rajoy. "És inacceptable la manca de diàleg polític, precisament quan la sortida a la gravíssima crisi econòmica passa per més i millor política", s'exposa al text, presentat per Josep Piqué, el president del Cercle d'Economia. Una crida a l'entesa entre les institucions catalanes i espanyoles en un moment en què la Generalitat ja ha posat rumb a la consulta -previ pacte amb ERC- i la Moncloa ha activat els mecanismes per frenar-la.

La nota d'opinió és un exemple dels equilibris que els alts estaments catalans fan a l'entorn del procés sobiranista. Admet -com el PSC- la celebració d'una consulta si és "legal", però al mateix temps adverteix de manera discreta Mas que "determinades transformacions polítiques o socials requereixen unes majories que van molt més enllà de les estrictament legals". En altres paraules, el que el Cercle vol traslladar a Mas amb afirmacions com aquesta és que els 87 diputats que sumen CiU, ERC, ICV i la CUP no són suficients per tirar endavant la consulta i, per extensió, el pols sobiranista de la Generalitat.

En el document presentat -celebrat pel Govern, que considera satisfactori que el grup que lidera Piqué s'obri al referèndum- no queda clar si la consulta "legal" ha de servir per preguntar sobre la plena sobirania catalana o sobre una eventual reforma constitucional que canviï els fonaments del sistema autonòmic. "La consulta adquireix el seu sentit en un procés lleial, rigorós i de profund debat, i no ha de plantejar-se com un punt de partida ni com un punt d'arribada, sinó com un punt de trobada entre els principis de legitimitat democràtica i legalitat", defensa el document.

A dues bandes

La màxima de "dos no es barallen si un no vol" és perfectament extrapolable al diàleg. La nota del Cercle s'aplica aquesta màxima i recepta que la iniciativa per entendre's sorgeixi al mateix temps de Mas i de Rajoy, que mantenen sota mínims el diàleg institucional. "Des d'Espanya s'ha de dialogar sense apriorismes sobre un pacte renovat que no exclogui la reforma de la Constitució", diu l'entitat.

L'objectiu final és no fer entrar el país en un "atzucac". Des de les eleccions del 25-N, que van certificar la caiguda de la CiU més sobiranista als 50 diputats, el silenci empresarial a l'entorn del procés és manifest. Els dubtes sobre l'horitzó nacional s'han traduït en silenci i les úniques paraules que surten en públic són les de diàleg i d'un ressuscitat pacte fiscal. Un model de finançament que el Cercle segueix reclamant per a Catalunya. Els pronunciaments a favor del dret a decidir de la Cecot i les enquestes a favor de l'estat propi d'aquesta patronal i de la Pimec prèvies al 25-N han caigut de l'agenda pública.

El nou finançament, però, ni tan sols forma part de l'acord de governabilitat CiU-ERC, que ha aixecat polseguera dins del món empresarial. Pel fons -transició nacional-, però també per la forma: "La fórmula adoptada, en què els republicans donen el seu suport parlamentari però alhora exerceixen de primer partit de l'oposició, pot desorientar i no aportar l'estabilitat necessària", considera l'entitat que presideix l'exministre del PP amb José María Aznar.

Impostos? Sí, però no

El Cercle no rebutja, "per principis", augments impositius. Això no vol dir, però, que s'estigui de carregar contra la pujada de taxes del pacte CiU-ERC. "En els moments actuals és indispensable atreure inversió productiva, i les mesures anunciades poden anar en sentit contrari en tant que generen desorientació i sorpresa entre el món econòmic", reflexiona el Cercle.

Piqué, partidari de flexibilitzar el dèficit autonòmic, no va aportar solucions alternatives a la pujada d'impostos. El protagonista del dia era el diàleg i en això va voler centrar la seva intervenció.


Noves desercions a l'acte de Foment el 14-F

XAVIER ALEGRET 

BARCELONA. | Actualitzada el 06/02/2013 00:00

El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà. El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà. EFE

L'acte de reivindicació empresarial del 14 de febrer, impulsat per la principal patronal catalana, Foment del Treball, continua perdent adhesions. Després de la reformulació de l'acte, que ha abandonat la unitat inicial i que tindrà lloc a la seu de Foment, la patronal de petites i mitjanes empreses Pimec va confirmar ahir que no hi assistirà, així com el Cercle d'Economia. Però el cas més sorprenent és el de l'Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC), que tampoc hi participarà malgrat que forma part de l'organitzadora Foment i és present a la seva junta. Tant Pimec com l'AIJEC rebutgen la politització de l'acte.

Les cambres de comerç van ser les primeres a desmarcar-se del 14-F, en percebre que s'havia polititzat l'acte i els seus objectius i reivindicacions. Es qüestionava també la participació del Cercle d'Economia i de Josep Piqué, sovint polèmic per les seves opinions polítiques, contràries al procés sobiranista i al govern d'Artur Mas. Per això Foment va decidir fer marxa enrere i portar l'acte a la seva seu i en petit comitè. I ho ha aconseguit. Arran d'aquests "canvis unilaterals, que desvirtuen l'esperit d'unitat empresarial" de l'acte, Pimec se'n va desmarcar i no hi participarà. La patronal de petites i mitjanes empreses ja havia demanat fa dues setmanes que no es polititzés l'acte, i es va desmarcar de les declaracions del president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, a favor del pacte fiscal.

L'AIJEC va participar en la junta de Foment de dilluns i, malgrat que la junta va decidir continuar amb la convocatòria, els joves empresaris se'n van desmarcar ahir. "Anirem a tots els actes que faci falta, però no entrarem en política", va explicar a l'ARA Marc Bonavia, el president de l'AIJEC. Els joves empresaris voldrien que es posés el focus en els problemes dels empresaris i creuen que l'acte tenia sentit "si era unitari, però si és Foment i Fepime, doncs Foment i Fepime". L'AIJEC reivindica la seva independència: "No som els joves de Foment".

En la junta de Foment de dilluns, malgrat que la majoria de membres estaven a favor de celebrar l'acte encara que s'hagués trencat la unitat, alguns hi estaven en contra, i la sorpresa de l'AIJEC podria no ser l'última. Diverses patronals associades a Foment defensen que no es parli de política i es distancien de l'aposta de Gay de Montellà pel pacte fiscal. Fonts empresarials van explicar a l'ARA que, des que presideix Foment, Gay de Montellà mai no ha consensuat amb la junta la posició de la patronal respecte al procés polític que viu Catalunya.

Invectiva contra Mas

Entre els empresaris que van assistir a la junta de Foment de dilluns va cridar l'atenció un article de la revista Fomento de la Producción , una publicació que la patronal entrega als membres de la junta. L'article, titulat Artur Mas sigue perjudicando gravemente los intereses del empresario catalán , diu a Mas que "estaria millor calladet" i assegura que "està fent bo Carod-Rovira". Molts empresaris van trobar poc adient aquest article en una revista que distribueix la patronal.