CANVI DE CICLE

Mas i Rajoy acorden veure's primer en secret

El Govern justifica la discreció per no afegir-se "pressió" i per construir un espai de relació comuna
ORIOL MARCH / JOAN RUSIÑOL 

Barcelona/brussel·les. | Actualitzada el 08/02/2013 00:00

L'última trobada pública entre Mas i Rajoy  va ser en la inauguració de l'AVE a Girona. L'última trobada pública entre Mas i Rajoy va ser en la inauguració de l'AVE a Girona. PERE TORDERA

La primera reunió que mantindran Artur Mas i Mariano Rajoy d'ençà que el president de la Generalitat va ser reelegit serà secreta. Així ho va confirmar ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs, que va posar èmfasi en el fet que els dos mandataris ja han acordat reunir-se "pròximament" amb un punt de "discreció", segons va explicar en una entrevista al programa Els matins de TV3.

Mas i Rajoy no han mantingut cap reunió de treball des del 20 de setembre de l'any passat. Va ser el dia en què el president espanyol es va negar a negociar el pacte fiscal, la proposta estrella del Govern per a l'anterior legislatura, i el fracàs d'aquella cita -"Això no ha anat bé", va dir Mas a la sortida- va desembocar en la convocatòria d'eleccions anticipades. La intenció de la Generalitat, segons Homs, és "construir un espai de relació" que eviti la pressió d'una trobada pública amb la presència de tots els mitjans de comunicació. La trobada, arribi quan arribi, no serà en el millor moment de relació institucional entre el Govern i la Moncloa.

Bàsicament perquè si Rajoy ja no va acceptar el pacte fiscal -amb la corresponent Hisenda pròpia i la singularització catalana en matèria de finançament- difícilment transigirà a caminar cap a una consulta sobiranista com la que Mas portarà sota el braç. La declaració sobiranista aprovada el 23 de gener al Parlament, que ara està en mans de l'Advocacia de l'Estat per avaluar-ne l'adequació constitucional, tampoc va ajudar a rebaixar la crispació entre institucions.

L'objectiu de dèficit

L'agenda nacional no serà l'única carpeta que tindran Mas i Rajoy sobre la taula. L'altre gran cavall de batalla del Govern és la flexibilització de l'objectiu de dèficit, fixat ara al 0,7% i que obligarà la Generalitat a retallar prop de 4.000 milions d'euros. Hi ha la possibilitat -i així ho consideren a CiU- que les institucions europees flexibilitzin l'objectiu espanyol, i Mas té la intenció de demanar que qualsevol tracte de favor que rebi el govern espanyol es faci extensiu a les autonomies. El desig d'Andreu Mas-Colell, el conseller d'Economia, és que el ministeri d'Hisenda l'autoritzi a arribar fins a l'1,5% de dèficit. Això estalviaria 1.600 milions de retallada.

La trobada secreta ha de servir per aplanar el terreny de cara a una reunió que sí que serà convocada públicament. Els fruits de la primera cita es veuran, o no, després de la reunió oficial a la Moncloa.