Ara

Mas vol que els empresaris s'arremanguin a Madrid

El president avisa que una part significativa del món econòmic ha deixat enrere el pacte fiscal
ORIOL MARCH 

S'agaró | Actualitzada el 09/02/2013 00:00

El president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar ahir unes jornades a S'Agaró. El president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar ahir unes jornades a S'Agaró. DAVID BORRAT

Artur Mas parla amb solvència el llenguatge dels cercles econòmics. S'hi troba còmode. Una altra cosa és que els seus interlocutors vegin amb bons ulls el full de ruta sobiranista que ha emprès arran del sonor no que va rebre la seva proposta de pacte fiscal a la Moncloa. Davant la incomoditat manifesta de sectors rellevants del món econòmic amb el procés cap a la consulta -que sovint es tradueix en silencis espessos-, Mas va optar ahir per estendre'ls la mà i convidar-los a reivindicar a Madrid les demandes catalanes. "Moltes vegades demaneu el pacte fiscal i el concert econòmic des d'aquí: us demano que també ho feu als altaveus de la capital d'Espanya", va etzibar-los ahir, amb certa acidesa, el president de la Generalitat en una trobada a S'Agaró amb representants empresarials.

A l'entorn de Mas li agrada posar de manifest el "cost personal" que li està significant liderar el procés cap a la consulta, que, de moment, ja li ha suposat la pèrdua de dotze diputats les últimes eleccions. Per això busca que els sectors empresarials també s'arremanguin i l'ajudin a canalitzar les peticions catalanes. "Si el pacte fiscal es pot defensar a Barcelona, també es pot fer a Madrid", va venir a dir el president.

¿Això vol dir que el líder de CiU vol recuperar el model de finançament que Rajoy va desestimar a la primera? "Per a mi aquesta és una etapa superada, però defensar el pacte fiscal davant les institucions espanyoles és millor que no fer res", va apuntar Mas. Malgrat tot, el president considera que una part "significativa" del teixit empresarial català ja ha superat aquesta proposta de finançament. Ara vol que, a més d'haver superat aquest estadi, li facin costat per terra, mar i aire.

Diàleg? Sí, però recíproc

Al president se'l notava ahir un pèl crispat. Miquel Valls, etern president de la Cambra de Comerç de Barcelona, li va demanar "respecte a la legalitat" i diàleg amb el govern espanyol per encarar la sortida de la crisi i redreçar les relacions amb Madrid. Mas no va trigar gens a respondre-li: "El consens sempre s'ha de construir entre les dues parts". Aquest dimecres una nota d'opinió del Cercle d'Economia titllava d'inacceptable la falta de relació política entre Mas i Rajoy. El president, que venia activat després que el govern espanyol hagi anunciat un imminent recurs al Tribunal Constitucional contra la declaració de sobirania aprovada al Parlament, va denunciar que des de Madrid només es rep una resposta, el no.

I aquestes negatives, a parer del president, només tenen un resultat: l'ampliació de la majoria social cap a l'estat propi. "Una majoria de catalans no està disposada a fer marxa enrera a la primera", va considerar Mas. Ho van poder sentir Joan Maria Nin (CaixaBank), Salvador Alemany (Abertis) i el director de La Vanguardia , José Antich, que va exercir de moderador de l'acte.

El president no es va escapar de les preguntes sobre els casos de corrupció que afecten el seu partit. També aquí va estar àcid: "Si la mera imputació acaba en destitució automàtica, en mans de qui deixarem els càrrecs públics? Dels jutges, que no són votats?" El món econòmic va veure -i viure- ahir un Mas que no va abaixar l'alt llistó nacional i que els va demanar complicitat. La pilota és a la seva teulada.