La Vanguardia

Mas reclama el suport del món local al “gran repte del país”

El president crida a col·laborar per fer “més fàcil i justa la vida de la gent”


“A Catalunya aspirem a tenir els instruments que tenen els països normals d’Europa, no només per defensar la nostra cultura, la nostra identitat, la nostra forma de ser, que també, sinó per defensar la nostra gent, perquè la nostra obligació és fer la vida de la gent més fàcil i justa”, va assegurar ahir Artur Mas en la clausura de la quinzena assemblea de l’Associació Catalana de Municipis (ACM). I, d’acord amb aquest principi, va reclamar la col·laboració del món local davant l’evidència que “el repte del país és massa gran” com per afrontar-lo en solitari.

MARC ARIASArtur Mas va clausurar ahir l’assemblea de l’Associació Catalana de Municipis (ACM)

El president de la Generalitat va descriure una realitat en la que moltes coses “s’han posat en qüestió” i, a més, “ens falten instruments” per donar resposta a les inquietuds de la gent, amb l’agreujant que “a Catalunya aquests instruments no els tenim i els que teníem ens els discuteixen cada dia i intenten esquerdar-los contínuament”. Una al·lusió a l’“operació per part dels poders de l’Estat de recuperar totes les competències que puguin, tota la capacitat d’intervenció que puguin, i anar anul·lant o eliminant la nostra capacitat de decisió quan els temps moderns exigeixen exactament el contrari”, davant la qual cosa va cridar a fer pinya en defensa de l’autogovern de Catalunya. Artur Mas va defensar, com a antídot a la complexa situació, el procés obert cap a l’exercici del dret a decidir, que va admetre, això no obstant, que s’enfronta a tres obstacles que el dificulten seriosament: la crisi econòmica, les esquerdes en l’Estat del benestar i la corrupció.

Les conseqüències que puguin derivar-se de la falta de transparència, el frau i les irregularitats al món de la política van ser potser cap a les que el president de la Generalitat va mostrar més preocupació, motiu pel qual va apostar per “prioritzar les polítiques que són més necessàries des del punt de vista de la justícia social i fer tot el que calgui per recuperar un clima de confiança entre institucions i societat, que passa per eliminar les males pràctiques i instaurar codis de bones pràctiques en el conjunt del país”. I en aquest terreny va apel·lar també a la col·laboració del món municipal per “lluitar contra el desànim” que a causa de tot això entén que s’ha apoderat cada vegada més de la immensa majoria de la ciutadania.

L’ACM va recollir el guant i el seu president, Miquel Buch, va expressar el ple suport al procés sobre el dret a decidir i va denunciar igualment el “maltractament creixent” del Govern espanyol cap a Catalunya. El màxim dirigent de l’entitat municipalista va proposar, a més, la convocatòria d’un congrés del municipalisme en una Catalunya amb Estat propi, que va presentar com un “procés de reflexió política i intel·lectual d’alcaldes, càrrecs electes i tècnics locals per elaborar conjuntament les bases de les noves institucions locals en el marc de la construcció d’un nou Estat d’Europa”.