Ara

ACCIÓ EXTERIOR

El Govern activa el pla d'Exteriors que l'Estat vol frenar

La Generalitat vertebra una xarxa d'ambaixadors informals per buscar suports al procés sobiranista
ORIOL MARCH 

Barcelona. | Actualitzada el 15/02/2013 00:00

L'APARELL EXTERIOR DE LA GENERALITAT Francesc Homs, Roger Albinyana i Albert Royo -de dreta a esquerra- són els principals responsables del departament català d'Exteriors. Ahir van posar en marxa un aparell diplomàtic "informal" per explicar el procés català. L'APARELL EXTERIOR DE LA GENERALITAT Francesc Homs, Roger Albinyana i Albert Royo -de dreta a esquerra- són els principals responsables del departament català d'Exteriors. Ahir van posar en marxa un aparell diplomàtic "informal" per explicar el procés català.MANOLO GARCÍA

Si hi ha un àmbit en què Artur Mas ha volgut escenificar un canvi de rumb notori respecte al seu primer mandat al capdavant de la Generalitat és el d'Exteriors. Una de les prioritats del Govern és explicar el procés català a fora i, almenys de moment, manté el rumb malgrat les envestides constants que arriben de les institucions espanyoles. "L'Estatut dóna competències al Govern sobre l'acció exterior. Què faran? Impediran que agafem avions per reunir-nos amb representants d'altres països? No ens deixaran rebre visites a casa nostra?", es va preguntar ahir Francesc Homs, conseller de la Presidència, el departament del qual penja l'aparell català repartit a l'estranger.

Les paraules d'Homs van arribar l'endemà que el ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo -un dels ariets del govern de Mariano Rajoy contra el camí sobiranista català-, acusés les autonomies de "tancar ambulatoris per tenir ambaixadetes". Margallo porta sota el braç un projecte de llei d'acció exterior que pretén tallar les ales a la diplomàcia autonòmica i que s'hauria d'aprovar, segons els càlculs de la Moncloa, al consell de ministres de la setmana vinent. Un moviment que a la Generalitat no sorprèn, tenint en compte el caràcter "recentralitzador" que Mas i els seus atorguen a tota iniciativa que emprèn Rajoy.

Diplomàcia informal

La Generalitat s'enfronta a dos fronts en el seu pols sobiranista: un d'intern -eixamplar la majoria social favorable a l'estat propi- i un altre d'extern, basat a passejar la carpeta catalana per totes les cancelleries possibles. Una operació que, segons Homs, no té per què haver d'imitar les estructures de la diplomàcia clàssica. "Tenir capacitat de ser presents al món no només passa per tenir funcionaris que et representen en un lloc determinat, sinó per la capacitat d'establir una xarxa de persones catalanes al món situades en llocs de rellevància que, d'una manera ben organitzada, esdevenen informalment ambaixadors del país", va determinar el conseller en roda de premsa.

Aquest aire de diplomàcia informal és el que vol traslladar Albert Royo -pròxim a ERC i ex alt càrrec amb Josep-Lluís Carod-Rovira durant el tripartit- des de la secretaria general del Diplocat, el Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya. Royo va ser ahir oficialment designat màxim responsable d'aquest organisme público-privat que al llarg dels mesos vinents s'encarregarà de fer argumentaris destinats als catalans que viuen a l'estranger i que volen estendre la taca d'oli del procés sobiranista arreu del món. "Es tracta de demostrar que Catalunya no és un país trencat per la meitat per la independència i de fer veure que és el poble qui vol decidir", resumeixen fonts coneixedores del full de ruta amb què treballarà el Diplocat.

Canvi de rumb

Homs, malgrat l'evident aposta sobiranista d'aquesta iniciativa, va voler destacar que també està encaminada a atreure inversions econòmiques d'empreses estrangeres. Precisament el vessant econòmic era la prioritat de l'anterior equip d'Exteriors, capitanejat per Senén Florensa, secretari del ram en el primer govern de Mas. Per a la nova etapa, el president ha confiat en Roger Albinyana -jove, liberal, independentista i provinent de la JNC- aquesta responsabilitat governamental.

Tot i el canvi de velocitat en acció exterior, el departament d'Homs segueix sense incorporar Afers Estrangers a la seva denominació oficial. Es tracta d'un àmbit en què encara hi ha incògnites obertes, com ara el substitut de Juan Prat a la delegació de Brussel·les. El Govern previsiblement en canviarà també aquí el perfil. Una de les promeses que va fer Mas abans de la campanya era portar a les institucions europees el procés català en cas que el govern espanyol no deixi organitzar la consulta del 2014.