Ara

ACTE EMPRESARIAL

Foment s'aferra a la tradició "pactista" per superar la crisi

L'acte 'Anem per feina' reivindica mesures per afavorir l'empresa i fuig de la política
ELENA FREIXA 

Barcelona | Actualitzada el 15/02/2013 00:00

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ahir durant la intervenció en l'acte Anem per feina a la seu de la patronal. El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ahir durant la intervenció en l'acte Anem per feina a la seu de la patronal.PERE VIRGILI

Fins a deu vegades va pronunciar ahir la paraula pacte en el seu discurs el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, però cap per referir-se al pacte fiscal que l'organització defensa però que ahir va aparcar dels discursos en l'acte de reivindicació empresarial Anem per feina . Fidel al que ja havia avançat Foment els últims dies, el missatge de la trobada va centrar-se a demanar un reguitzell de mesures que afavoreixin l'activitat de les empreses i a reivindicar el seu paper irrenunciable en la sortida de la crisi.

L'acte va congregar unes 400 persones a la seu de la patronal a la Via Laietana mentre a les portes un centenar de manifestants es concentraven convocats per la CUP. Entre els assistents a l'acte, poques primeres espases empresarials i cap dels líders de la resta de patronals catalanes, que els últims dies se n'havien anat excloent. La defensa aferrissada de Foment al pacte fiscal va fer que se'n desmarquessin per por que l'acte es polititzés, i ahir tant el president de Pimec, Josep González, com el de la Cecot, Antoni Abad, i el mateix president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, van excusar la seva absència i van optar per enviar-hi algun representant.

Gay de Montellà sí que va fer esment, com en un missatge xifrat, al "diàleg", defensant-lo com a eina essencial per traçar el camí de la recuperació econòmica, i va fer bandera de la tradició "pactista" dels catalans. El to del discurs va ser amable amb el Govern i també amb els sindicats, tot i que ni l'un ni els altres hi van assistir. De fet, el model de negociació col·lectiva català va ser l'exemple de concòrdia que va esgrimir Gay de Montellà com a mostra de l'èxit col·lectiu. "Treballem junts, pel diàleg, la negociació i el pacte", va dir, tot i reconèixer que hi ha un escenari que, segur, forçarà noves mesures i reformes "dures i amargues", però que va defensar com a necessàries. "Sense cohesió social no hi ha empresa, i sense empresa no hi ha recuperació econòmica", va postil·lar.

La corrupció de teló de fons

Els escàndols de corrupció recents, tant en la classe empresarial com en la política, van ser presents en el discurs del president de Foment, que no va posar noms i cognoms però va llançar un missatge a la CEOE, representada ahir pel responsable de la comissió d'economia, José Luis Feito. "El prestigi d'una organització va molt lligat a les actituds personals i molt especialment dels seus directius", va dir Gay de Montellà, que va reivindicar "l'ètica empresarial" com un valor irrenunciable.

L'acte, va avisar Foment, no era "merament reivindicatiu", però les peticions i demandes de noves reformes van ser moltes i diverses. El mateix president va recordar les 100 propostes presentades al Govern i va refermar-se punt per punt en el document. Entre les reclamacions més urgents va aparèixer el ja famós contracte juvenil, que s'està negociant a Madrid. Gay de Montellà va desitjar que sigui "un contracte únic amb incentius potents i obert a una gran flexibilitat". Els joves, de fet, van copar part del discurs del president i també van ser representats en la figura del president de l'AIJEC, Marc Bonavia. Ell va encarnar un discurs crític amb el que considera que han estat els valors erronis en què s'ha educat gran part d'una generació: "Molts joves esperen rebre la setmanada tota la vida; primer dels pares, després de l'Estat o d'una multinacional", va dir, reivindicatiu, el jove empresari.

El president de la patronal de la petita i mitjana empresa Fepime, Eusebi Cima, va demanar als governs que no compliquin més l'existència de les pimes i que, entre altres mesures, compleixin el pagament a 30 dies que marca la llei de morositat i facilitin l'accés al crèdit.

En el capítol de reformes estructurals, el sector públic va tornar a ser un dels blancs de les idees llançades ahir des de la tribuna de Foment. Gay de Montellà va demanar "la integració de competències" entre les diputacions i la Generalitat per reduir nivells administratius. L'aprimament de les plantilles i canvis en el sistema de treball a l'administració van ser algunes de les idees llançades pels empresaris. També van demanar reformar la política industrial per assegurar la supervivència del teixit productiu.

El rebuig més contundent va arribar en parlar de fiscalitat. "Estem al límit de la pressió fiscal individual", va dir el president de Foment. "No calen més impostos", va corroborar Cima, que va apostar per centrar esforços a perseguir l'economia submergida que fa competència deslleial a les petites empreses. "Els que no pagaven abans, els que defrauden, tampoc paguen els nous impostos, que acabem pagant els de sempre", va lamentar.