Ara

PRESSUPOSTOS DEL 2013

CiU i ERC aspiren a reduir la tisorada de 4.000 a 1.500 milions

Junqueras només avalarà uns comptes tan socials com sigui possible
ROGER TUGAS 

Barcelona. | Actualitzada el 19/02/2013 00:00

Andreu Mas-Colell vol minimitzar les dificultats per quadrar els pressupostos més complicats de les últimes dècades. Andreu Mas-Colell vol minimitzar les dificultats per quadrar els pressupostos més complicats de les últimes dècades. PERE TORDERA

El Parlament va aprovar dimecres una pròrroga pressupostària hàbil fins que el ple doni llum verda als comptes del 2013. Tots els grups, llevat de CiU i ERC, van criticar que l'executiu encara ara no hagi elaborat cap projecte. Però les dues forces que sostenen el Govern saben que l'escenari pressupostari pot variar enormement aviat, fins al punt d'arribar a reduir la retallada de 4.000 milions que va anunciar l'executiu inicialment a una que giri entorn dels 1.500. La situació és igualment difícil i fa un any ja es va avisar que s'havia tocat os en l'estat del benestar, però la magnitud de la gravetat sens dubte varia.

Per una banda, la Comissió Europea anunciarà divendres si flexibilitza el límit de dèficit de l'Estat i, immediatament, Hisenda decidirà si això repercuteix en els objectius de les comunitats. Tal com va avançar l'ARA, però, el govern espanyol preveu rebaixar-los les exigències i ara caldrà veure com es concreta.

El departament d'Economia aspira a un objectiu de dèficit per al 2013 de l'1,5% en lloc del 0,7% fixat actualment. Cada dècima suposa un ajust de 200 milions i la pressió del Govern i del Parlament -a partir d'una moció que defensarà ERC la setmana vinent- es redoblarà els pròxims dies per aconseguir-ho.

Tanmateix, l'atenció dels partits implicats es fixa també en una variable més desconeguda però igualment rellevant: el dèficit amb què el Govern va tancar el 2012. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va xifrar-lo fa un mes en el 2,3%, però aquesta dada estava pendent d'incloure-hi els resultats de les empreses públiques. Segons algunes fonts de la negociació pressupostària entre CiU i ERC, el dèficit final del 2012 podria ballar finalment entre l'1,8% i el 2%, cosa que també faria més senzill aspirar a l'hipotètic 1,5% per al 2013. A més, l'Estat s'ha mostrat diversos cops cautelós a l'hora de validar el 2,3% de Mas-Colell, ja que la seva última estimació, de l'octubre, el situava en l'1,19%, motiu pel qual veia difícil que s'hagués doblat en només dos mesos. I la xifra que al final compta és la d'Hisenda.

Per tot això, negociadors de CiU i ERC aspiren que, entre un compliment més estricte del 2012 i un marge superior per al 2013, la retallada que calgui pressupostar baixi dels 4.000 milions a uns 1.500. La reducció de dèficit, en el millor dels casos, seria només de l'1,8% a l'1,5%, però aquí caldria sumar-hi l'increment del cost dels interessos del deute -d'uns 2.300 milions el 2013, 300 més que el 2012- o la compensació d'ingressos extraordinaris que no es repetiran, com les privatitzacions d'Aigües Ter-Llobregat i Tabasa.

Diversos horitzons de retallades

És per això que, davant de dos escenaris tan diferents, la concreció en els pressupostos és complicada. A més, els nous consellers encara estan aterrant i veient per on poden retallar d'uns comptes ja molt ajustats. Per no endarrerir massa els nous pressupostos, els departaments estan elaborant tres escenaris de tisorades, segons si el límit de dèficit es manté en el 0,7%, si puja a l'1,1% o si augmenta fins a l'1,5%. Però tot s'accelerarà els pròxims dies quan es resolguin les dues grans incògnites pendents. El més urgent serà presentar un nou pla d'ajust per poder rebre recursos del fons de liquiditat autonòmica del 2013 (Mas-Colell en va reclamar 9.073 milions), tot i que serà un document més genèric que els comptes que CiU i ERC esperen dur al Parlament a mitjans d'abril.

Així mateix, les dues formacions van encarrilar ahir la resolució del xoc desencadenat per les declaracions del president dels republicans, Oriol Junqueras, que diumenge es va mostrar crític amb la filtració de l'anunci d'uns 700 milions de retallades en la funció pública que no havien estat pactades amb ERC. La seva portaveu, Anna Simó, va cridar el Govern a "usar tot el marge disponible per evitar retallades" i rascar de tot arreu "per evitar el patiment de la gent", i va avisar que només votaran uns pressupostos tan socials com sigui possible. "És una declaració lògica, normal, no ens donen un xec en blanc", va reconèixer en to de pau el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, que va obrir-se a negociar-ho tot.