Ara

"Espanya no se'n sortirà sense Catalunya"

Duran repta Rajoy a presentar propostes per al cas català i denuncia l'ofec recentralitzador del PP
O.M. 

Barcelona. | Actualitzada el 21/02/2013 00:00

El cap de files de CiU al Congrés de Diputats, Josep A. Duran i Lleida, creuant-se amb Mariano Rajoy en el seu camí cap a la tribuna d'oradors. El cap de files de CiU al Congrés de Diputats, Josep A. Duran i Lleida, creuant-se amb Mariano Rajoy en el seu camí cap a la tribuna d'oradors. JUANJO MARTÍN / EFE

Des que va començar la legislatura, i d'això ja fa pràcticament un any i mig, els gestos de Mariano Rajoy cap a Catalunya han estat inexistents. Ni pacte fiscal, ni compliment de les disposicions addicionals de l'Estatut, ni flexibilització -almenys, de moment- de l'objectiu de dèficit autonòmic. Josep A. Duran, cap de files de CiU al Congrés de Diputats, tenia reservat ahir el paper de canalitzador de les demandes catalanes en el debat de política general i va basar la seva intervenció en una alerta explícita -"Espanya no se'n sortirà sense Catalunya"- que li va servir per fer una crida al diàleg "sense reserves".

Les files nacionalistes fa temps que van acabar amb la lluna de mel que van mantenir amb el PP al principi de la legislatura, quan el Govern va fer una "inversió de confiança a terminis" respecte a l'executiu de Rajoy. "Ha de presentar un projecte atractiu per a Catalunya, perquè fins ara tot el que ens trobem és un no", va lamentar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, en una visita a les comarques tarragonines. Un missatge calcat al de Duran: qui ha de moure peça, després de la negativa fulminant al pacte fiscal, és el govern espanyol. Rajoy, de moment, només està disposat a negociar un model de finançament que no singularitzi Catalunya. És a dir, seguir dins el repartiment autonòmic del cafè per a tothom .

Recordant el dèficit fiscal i els "greuges" financers de l'Estat respecte a la Generalitat, Duran va defensar sense fissures la consulta sobiranista. "Puc entendre la por de Rajoy a la consulta, però ningú no pot témer la democràcia", va insistir el líder d'Unió en una llarga intervenció que va durar pràcticament una hora. Va deixar l'eix nacional per al final, després de repassar una acció de govern que per ell ha estat "horrible" en matèria econòmica i en matèria social.

"No tingui por a la democràcia, senyor Rajoy. No plantegin en termes dogmàtics si la sobirania correspon a una part o al tot, perquè així l'enfrontament anirà creixent", va reflexionar Duran. El marc legal de la consulta no el va precisar -el programa electoral de CiU parla de fer-la dins la legalitat que s'esdevingui-, però es va obrir a una reforma de qualsevol llei, inclosa la Constitució, per "salvaguardar la democràcia". Hores abans, Rajoy havia deixat clar que la nació espanyola és "indissoluble". En altres paraules: de consulta, ni parlar-ne.

Més enllà de la consulta, Duran va denunciar que cada iniciativa que presenta el govern espanyol té la intenció de recentralitzar competències. Va citar la llei d'unitat de mercat i la llei Wert. Tampoc aquí va trobar la complicitat de Rajoy.

Coscubiela insta a dimitir el "líder dels 'hooligans' contra l'Estatut"

R.T. 

Barcelona. | Actualitzada el 21/02/2013 00:00

Coscubiela es va encarar amb el president del Congrés, Jesús Posada. Coscubiela es va encarar amb el president del Congrés, Jesús Posada. EFE

Li va costar colar l' input principal del discurs, perquè el president del Congrés, Jesús Posada, el va tallar abans d'acabar la primera intervenció, però en el segon torn el portaveu a Madrid d'ICV-EUiA, Joan Coscubiela, va exigir ahir a Mariano Rajoy que dimitís i convoqués eleccions. "Però no unes eleccions més, sinó unes de constituents, per regenerar el país", va etzibar després de negar-li l'autoritat com a president del govern espanyol per estar incomplint el programa amb què es va imposar el 20-N. "Ara resulta que el que compta amb la confiança de la ciutadania és vostè", va respondre-li amb to de mofa Rajoy, que va recordar que "les eleccions són per a quatre anys".

Igualment, Coscubiela va retreure-li que l'Estat ocupi el tercer lloc en l'índex de desigualtats de la UE i li va recriminar que no aposti per una fiscalitat progressiva perquè els membres del seu govern "són els propietaris de lessicav ". També va acusar Rajoy de privatitzar "importants esferes de l'estat social" i concebre els drets com a "mercaderies".

En l'àmbit nacional, el líder ecosocialista va lamentar que el president estatal negui "la democràcia i el dret a decidir" a Catalunya per "una Constitució que maltracta cada dia amb l'habitatge i l'ocupació [referint-se als apartats que s'incompleixen de la carta magna]". "El líder dels hooligans en provocar l'incendi contra l'Estatut no ens pot demanar sensatesa", va afegir.

Al seu torn, el líder d'IU, Cayo Lara, va denunciar que Rajoy "no pot abanderar la lluita contra la corrupció".


UPyD vol canviar la Constitució per frenar "la religió nacionalista"

J.F. 

Madrid. | Actualitzada el 21/02/2013 00:00

Rosa Díez ahir  al Congrés. Rosa Díez ahir al Congrés. EFE

La líder d'UPyD, Rosa Díez, va portar ahir al vespre al debat de política general el seu discurs centralista i neoespanyolista. En la seva intervenció, va demanar "refundar l'Estat" i dissoldre les Corts per reformar la Constitució cap a un Estat més centralista que acabi amb la "religió nacionalista". La seva tesi és que el problema d'Espanya és que la seva capacitat de recuperació està llastada per "un model elefantíac, inconnex, injust i improductiu".

"Si no resolem la crisi política no podrem resoldre l'econòmica", va afirmar amb actitud vehement i desafiadora. Díez va advocar per impulsar un "model territorial que garanteixi la unitat i inclogui la diversitat", i va acusar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de tenir "por" al patriotisme i als "veritables problemes", i de pensar en clau electoral.

En la seva intervenció, la líder d'UPyD va fer una anàlisi molt negativa del 2012, que, va dir, va ser l'"any de l'auge del separatisme" català "subvencionat" per les ajudes financeres de l'Estat. Va dir que la situació d'Espanya és "desoladora" i l'Estat "és més feble ara" que abans de les eleccions, i va considerar que "només amb llei" es podrà recuperar la confiança. Per exemple, va demanar canvis en la llei electoral i despolititzar la justícia.

En la seva rèplica, Rajoy va dir que Espanya és un "projecte de vida" i que "no és oportú" avançar cap el centralisme. "Les reformes de la Constitució es fan per unir, no per desunir", va dir, en una menció també al sobiranisme.