Ara

FINANÇAMENT

L'Estat restringeix encara més l'accés de les comunitats als mercats de deute

Força les autonomies a acollir-se al FLA abans de pagar uns interessos que consideri massa alts
ÀLEX FONT MANTÉ / JOAN FAUS 

Barcelona/madrid. | Actualitzada el 21/02/2013 00:00

Mas-Colell es queixa que no pot anar a cap banc que no sigui l'Estat.  La nova norma pot perpetuar aquesta situació. Mas-Colell es queixa que no pot anar a cap banc que no sigui l'Estat. La nova norma pot perpetuar aquesta situació. PERE VIRGILI

El govern espanyol ha fet un pas més en el control sobre les finances de les autonomies. Fins ara, l'únic criteri que existia perquè una autonomia es financés als mercats era que els inversors estiguessin disposats a comprar el seu deute. Ara, però, l'Estat impedirà que les comunitats que hagin de pagar uns interessos massa alts puguin acudir als mercats, segons van confirmar a l'ARA fonts del ministeri d'Economia.

La nova norma, que ja està en vigor segons van assegurar les mateixes fonts, fixa que les comunitats no podran oferir uns interessos superiors a un punt percentual respecte al que paga l'Estat per aquell mateix tipus de producte. Per exemple, si el govern espanyol ofereix un 1,5% pel seu deute amb venciment a un any (com és el cas actualment), les administracions autonòmiques no podran pagar més d'un 2,5%. Si superen aquest llindar, l'Estat impedirà que les autonomies venguin deute pel seu propi compte i les obligarà a demanar els diners al fons de liquiditat autonòmic (FLA). Sota aquestes condicions, per exemple, la Generalitat no podria tornar a vendrebons patriòtics amb una rendibilitat del 4,75% com ha fet en el passat, per exemple.

Dependència del FLA

El FLA, un mecanisme creat per les comunitats sense accés als mercats, seguirà existint durant molt de temps. Fins ara s'hi han acollit nou comunitats autònomes, entre les quals hi ha Catalunya, que ha demanat diners tant el 2012 (una mica més de 5.370 milions) com el 2013 (9.000 milions). El més probable és que, amb aquesta nova norma, no hi hagi cap comunitat que pugui escapar-se de demanar diners al FLA. Normalment, les autonomies sempre paguen més interessos que l'administració central perquè els inversors consideren que l'Estat ofereix més fiabilitat.

Des del ministeri d'Economia van confirmar que aquesta nova situació fomentarà que les comunitats hagin de recórrer sovint al FLA. Fa un mes, la Comunitat de Madrid va aconseguir emetre deute, un fet que es va interpretar com una primera obertura dels mercats cap a les comunitats. A dia d'avui, però, Madrid no hauria pogut fer aquella emissió perquè l'interès que va pagar (5,8% pel deute a cinc anys) superava en més d'un punt percentual el que paga l'Estat (4,1%).

La part positiva de rebre diners del FLA és que s'obtenen ingressos a un interès inferior al que paga l'autonomia. La part potencialment negativa és que la comunitat afectada augmenta la seva dependència respecte a l'Estat. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, es va lamentar l'estiu passat en una entrevista a la BBC que la Generalitat "no pot acudir a cap altre banc que no sigui l'Estat". La nova normativa podria perpetuar aquesta dependència. Accedir al FLA també té altres riscos, com el d'intervenció. L'Estat té la potestat de fer "actuacions de control" en aquelles comunitats que s'hi acullin, segons la llei d'estabilitat pressupostària.

"Situació diabòlica"

A més, la dependència del FLA té una altra conseqüència. El fons de liquiditat autonòmic només finança el dèficit permès per l'Estat (que aquest any és només del 0,7% del PIB). Però si una comunitat supera els objectius de dèficit -com va passar a Catalunya el 2012-, els diners que quedin per sobre d'aquell límit no es poden finançar amb el FLA. Recentment, el president de la Generalitat, Artur Mas, va qualificar de "diabòlica" aquesta situació per a les arques de la Generalitat.